30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Pais staat pal achter Begrotingskamer

Knipselkrant CuraçaoWILLEMSTAD — Pais staat pal achter het wetsvoorstel voor een Begrotingskamer op Curaçao dat eerder dit jaar door de Raad van Ministers het adviestraject is ingestuurd. “De oprichting van de Begrotingskamer is een forse stap in de richting van meer volwassenheid en eigen verantwoordelijkheid”, aldus de coalitiepartij in de laatste editie van het partijblad Paisahe.

De Begrotingskamer moet het College financieel toezicht Curaçao en St. Maarten (Cft) vervangen en dit overbodig maken.

Het moet duidelijk zijn dat een gedegen financieel beheer in de ruimste zin des woords goed is, niet omdat we Nederland willen blij maken.
Het moet tot ons doordringen, vooral gelet op het recente verleden van financieel wanbeleid, dat bij gebrek aan goed financieel beheer de regering haar taken niet goed kan uitvoeren.”

Ondeugdelijk financieel beleid leidt tot verpaupering en heeft negatieve consequenties voor vooral de meest kwetsbare groepen in de maatschappij, aldus Pais.

De taken van de Begrotingskamer Curaçao zijn wijder en dieper dan die van het Cft. Om te beginnen wordt de Begrotingskamer een nieuw staatsorgaan.
Het parlement van Curaçao zal echter zijn constitutionele toegekende budgetrecht niet verliezen.”

De partij legt verder uit dat de Begrotingskamer tot doel heeft de Staten te adviseren om tijdig in te grijpen wanneer er afwijkingen in het financiële huishouden van het land dreigen te ontstaan.

De specifieke taken van de Begrotingskamer zijn:

  • het toezicht op de toepassing van financiële normen voor begrotingen;

  • het toezicht op de kwaliteit van het financieel beheer en

  • het toezicht op de uitvoering van de wetgeving op het gebied van corporate governance.”

- Advertentie -

De Begrotingskamer bestaat uit vijf personen.
De uiteindelijke benoeming van elk lid moet op de steun kunnen rekenen van een tweederde meerderheid van de leden van de Staten.
De Begrotingskamer kent geen mogelijkheid van aanwijzing door de Rijksministerraad zoals nu het geval is met het Cft.
De Begrotingskamer is bevoegd om de overheid aanbevelingen te doen voor wat betreft haar verantwoordelijkheden.
De overheid is echter niet gebonden aan deze aanbevelingen, maar dient wel de Begrotingskamer te berichten in hoeverre en op welke wijze rekening wordt gehouden met de aanbevelingen. Indien de Begrotingskamer niet tevreden is met de (re)actie van de overheid kan deze zich wenden tot de Staten met de vraag om een aanwijzing te geven aan het bestuur.
Hoewel dit advies geen bindend karakter heeft, is ervoor gekozen om te regelen dat slechts met een tweederde meerderheid van de leden van de Staten kan worden besloten om af te wijken van het advies van de Begrotingskamer.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -