28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

VP | Colombiaanse zorg voor Caribisch Nederland

HomeLandenRegioVP | Colombiaanse zorg voor Caribisch Nederland
Colombiaanse zorg voor Caribisch Nederland
Colombiaanse zorg voor Caribisch Nederland

CURAÇAO – Colombia en Nederland gaan steviger samenwerken op het gebied van zorg, bijvoorbeeld ten behoeve van Caribisch Nederland. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in Bogota met haar Colombiaanse collega Alejandro Gaviria Uribe afgesproken.

Bij de internationale aanpak van antibioticaresistentie, waardoor tot voor kort eenvoudig te genezen infectieziekten weer dodelijk dreigen te worden, slaan de landen eveneens de handen inéén.

Beperkte voorzieningen
In de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn beperkte tot geen medische voorzieningen voor wie bijvoorbeeld een complexe orthopedische ingreep (knie- en heupoperaties) moet ondergaan, een hartoperatie of neurochirurgie. Deze behandelingen worden daarom al ‘ingekocht’ in ziekenhuizen in onder andere Colombia. Die voeren jaarlijks gemiddeld zo’n negenhonderd ingrepen uit, maar de Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor kwaliteit en betaalbaarheid. Daarom heeft de minister nadere afspraken gemaakt.

Coomeva
Schippers heeft in Medellin, in het noordwesten van Colombia, ziekenhuizen bezocht die eilandbewoners behandelen en overleg gevoerd met de Colombiaanse verzekeraar Coomeva. ,,In de onderhandelingen met Coomeva zijn prijzen bedongen die substantieel lager liggen dan de gebruikelijke tarieven die in Colombia worden gehanteerd voor zorg aan buitenlanders. Bovendien hanteert Coomeva strenge kwaliteits- en veiligheidscriteria”, aldus de woordvoerder van Schippers.

Afspraken
,,Met de Colombiaanse zorgminister Gaviria Uribe heeft Schippers in Bogota afspraken gemaakt om de procedures rond de zorgverlening door Colombiaanse ziekenhuizen aan patiënten van Caribisch Nederland eenvoudiger te maken, waardoor de zorg doelmatiger en efficiënter wordt.”

Informatie-uitwisseling
Ook is afgesproken om de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de Colombiaanse zorginspectie en de Nederlandse IGZ te stroomlijnen. ,,Dit voor het geval er problemen ontstaan bij de behandeling van patiënten uit Caribisch Nederland.”

© Novum

Bron: Versgeperst

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. De afgelopen 15 jaar is er een erntig tekort aan artsen, medische voorzieningen etc.
    Lees de “Noticias” even dat geeft een interessant inzicht in de trieste situatie aldaar.
    http://www.noticias.nl/nijpend-tekort-aan-medicijnen-en-medisch-personeel-venezuela
    “Voor 57% van de medici in Venezuela is geweld op de werkvloer reden voor vertrek naar het buitenland. Dit is ook volgens het FMV de hoofdreden van vertrek. Verder worden slechte omstandigheden, onveiligheid, gebrek aan voorraden in gezondheidscentra en een uitzichtloze toekomst genoemd in de gegevens van het FMV. Brazilië en Argentinië zijn voor artsen aantrekkelijkere plekken om te werken. Van de medici die achterblijven, werkt 23% in privéklinieken en de rest kiest voor een ander en veiliger beroep. Ze kiezen voor een baan waarvoor ze beter betaald worden en de werkomstandigheden beter en veiliger zijn. Sommige medici werken nu als taxichauffeur”.

  2. Feit is, dat de zorg in het caraibischegebied Colombia hoogaangeschreven staat. Wel zou ik aanraden om naar een universitaire medisch centrum te gaan. Ook weet dat Venezuela hoog stond. Verbaasde mij dat Chaves naar Cuba gegaan is. Ook dit eiland staat hoog aangeschreven. In de afgelopen 50 jaar zochten de meeste Antilliaanen hun heil bij de landen.

  3. @Marc
    Ben het niet helemaal eens. Er zijn ntzettend veel mensen die zich in C. laten opereren. Overal gaat vak veel fout, Nederland, hier, US etc.
    Het enige wat niet aan t raden is om naar Venezuela te gaan, maar ik begrijp dat dat allang geen optie meer is.

  4. Dat zal wel wat worden zeg, die deal tussen NL en Colombia.
    Hele cohorten patienten komen al niet levend terug uit Colombia.
    Maar goed, da’s goekoper dan de Nederlandse zorg, toch.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties