29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

VP | Bouterse wil boekje open doen over Decembermoorden

HomeMediaVP | Bouterse wil boekje open doen over Decembermoorden
Bouterse wil boekje open doen over Decembermoorden | ANP
Bouterse wil boekje open doen over Decembermoorden | ANP

CURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse heeft toegezegd eindelijk een boekje open te willen doen over de Decembermoorden. Dat meldt de nederlandse krant Trouw.

“Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij als president te zien”, zo schreef het staatshoofd in een persoonlijke brief.

De brief was gericht aan een broer van één van de slachtoffers.

Verbijstering
Het Surinaamse volk is vooral verbijsterd over de toezegging dat hij na meer dan dertig jaar zijn stilzwijgen wil verbreken. De waarheidsvinding is voor veel nabestaanden een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Een mogelijke bekentenis van Bouterse zou het stof doen opwaaien, maar heeft geen juridische gevolgen. Door de Amnestiewet is hij namelijk nog altijd onschendbaar en vrijgesteld van strafvervolging voor de Decembermoorden.

Open brief
Dew Baboeram, wetenschapper en nabestaande van één van de slachtoffers, stuurde vorige week een open brief aan Bouterse. In de brief verzoekt hij Bouterse niet langer te zwijgen over 8 december 1982. Tijdens de Decembermoorden werd de broer van Dew, advocaat John Bamboeram, geëxecuteerd. Daarnaast werden nog veertien andere tegenstanders van het militaire regime van Bouterse om het leven gebracht. De toenmalige legerleider Bouterse was aan de macht gekomen na een staatsgreep.

Interview
Bouterse heeft nu toegezegd open te staan voor een interview. Baboeram wil openheid over de schending van de mensenrechten ten tijde van het regime van Bouterse. Tot op heden heeft het staatshoofd slechts de politieke verantwoordelijkheid op zich genomen, aldus de krant. Verklaringen over persoonlijke betrokkenheid of gewetenswroeging bleven echter uit.

Politiek spel
Volgens Trouw zou Bouterse in zijn gegaan op het verzoek van Baboeram voor eigen politiek gewin. “Eind mei won hij grandioos de parlementsverkiezingen, twee weken geleden werd hij zonder tegenstand herkozen als president. Bouterse is machtiger dan ooit. Toch heeft hij nog één droom: vader des vaderlands worden. En dat kan niet wanneer de zwarte bladzijde van de Decembermoorden niet is omgeslagen.”

Het interview vindt mogelijk eind november plaats en worden openbaar gemaakt in een rapport. Of Bouterse daadwerkelijk het achterste van de tong zal laten zien, blijft een vraagt.

Bron: Versgeperst

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Wie gelooft dat Bouterse de waarheid zal spreken is ziende blind en horende doof.
    Hij zal echt niet gaan verklaren dat hij persoonlijk bij de moorden betrokken was. Zijn uitspraak om zijn mond open te doen is alleen maar voor de buhne. Hij bespeelt het volk en het volk laat zich al jarenlang bespelen want deze man heeft “al zoveel goede dingen gedaan voor Suriname”.
    Het is net als de grote drugsbaronnen in Zuid Amerika. Deze geven de arme boeren genoeg te eten en te drinken als ze maar voor de drugsbaronnen werken. Ze doen goed werk voor hun arbeiders maar oh wee, als je ze tegenwerkt. Je bent je leven niet zeker en bent zo goed als dood. Bouterse ten voete uit !!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties