26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

Voormalig gedeputeerde Eduardo Cova overleden

HomeNieuwsVoormalig gedeputeerde Eduardo Cova overleden

WILLEMSTAD — Eduardo Cova (75) is gisteravond overleden, na een kort ziekbed als gevolg van een auto-ongeluk op 6 februari van dit jaar. Cova was de broer van voormalig vakbondsleider, minister, Statenvoorzitter en Eilandsraadslid van de PLKP (nu Laboral) Errol Cova en huidig SGTK- en Kamara Sindikal-voorzitter Alcides Cova.

Eduardo Cova
Eduardo Cova

Cova was onderwijzer, Onderwijs-inspecteur, actief voor onderwijsvakbond Sitek, Eilandsraadslid, maar ook gedeputeerde belast met onder meer Algemene Zaken en Onderwijs, Sport en Cultuur.
In 2006 verliet hij de actieve politiek.
In een interview met de Amigoe keek de toen 68-jarige Cova terug op zijn politieke loopbaan. Het interview in maart van dat jaar vond plaats enkele weken voordat hij de Eilandsraadsfractie van de PLKP verliet om zo plaats te maken voor zijn broer Errol Cova.

Eduardo Cova is in totaal elf jaar actief lid van de Eilandsraad van Curaçao geweest.
In deze periode was hij maar liefst vijf keer gedeputeerde.
In 2006 gaf hij aan het meest trots te zijn op het feit dat hij als gedeputeerde de introductie van Papiaments als instructietaal heeft kunnen meemaken.

“Onze kinderen leren nu voor het eerst lezen in hun eigen moedertaal. De eerste resultaten tonen nu al aan dat dit veel sneller en beter gebeurt dan voorheen. Dit is een goede ontwikkeling”

, zei hij daarover indertijd.
Cova was toen ook te spreken over de verdere introductie van het innovatieproces in het lokale onderwijs en het feit dat er na 30 jaar een ‘arbeidsovereenkomst’, een voorloper van de eerste cao, met Sitek was overeengekomen.

Aan de andere kant was Cova teleurgesteld over het feit dat indertijd het thema onderwijsinnovatie niet echt leefde in de gemeenschap.

“De informatie is er, maar het is niet goed overgekomen zoals wij hadden verwacht.
Maar je hebt hierbij ook te maken met meerdere aspecten.
De informatie kan beschikbaar zijn, maar men is niet geïnteresseerd om die op te pakken.
Dit moet worden aangepakt.
Wij praten veel over onderwijs, maar weten er niet veel van.”

Het lastige hierbij was volgens Cova het feit dat de opiniemakers in de media indertijd constant kritiek leverden op ontwikkelingen op onderwijsgebied, maar dat de noodzakelijke kennis ontbrak.

“Zij weten niet waar het over gaat”

, aldus Cova.
Op de korte termijn gaf Cova indertijd aan dat er meer geïnvesteerd diende te worden in het aantrekken van jonge, pas afgestudeerde onderwijsdeskundigen, die het onderwijsproces met advies zouden kunnen bijstaan.

In mei van datzelfde jaar trad Cova terug als lid van de Eilandsraad van Curaçao en kwam er een einde aan zijn actieve politieke loopbaan.
Na zijn actieve periode bleef hij bij de PLKP betrokken als adviseur.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties