31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 14:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Voormalig gedeputeerde Eduardo Cova overleden

WILLEMSTAD — Eduardo Cova (75) is gisteravond overleden, na een kort ziekbed als gevolg van een auto-ongeluk op 6 februari van dit jaar. Cova was de broer van voormalig vakbondsleider, minister, Statenvoorzitter en Eilandsraadslid van de PLKP (nu Laboral) Errol Cova en huidig SGTK- en Kamara Sindikal-voorzitter Alcides Cova.

Eduardo Cova
Eduardo Cova

Cova was onderwijzer, Onderwijs-inspecteur, actief voor onderwijsvakbond Sitek, Eilandsraadslid, maar ook gedeputeerde belast met onder meer Algemene Zaken en Onderwijs, Sport en Cultuur.
In 2006 verliet hij de actieve politiek.
In een interview met de Amigoe keek de toen 68-jarige Cova terug op zijn politieke loopbaan. Het interview in maart van dat jaar vond plaats enkele weken voordat hij de Eilandsraadsfractie van de PLKP verliet om zo plaats te maken voor zijn broer Errol Cova.

Eduardo Cova is in totaal elf jaar actief lid van de Eilandsraad van Curaçao geweest.
In deze periode was hij maar liefst vijf keer gedeputeerde.
In 2006 gaf hij aan het meest trots te zijn op het feit dat hij als gedeputeerde de introductie van Papiaments als instructietaal heeft kunnen meemaken.

“Onze kinderen leren nu voor het eerst lezen in hun eigen moedertaal. De eerste resultaten tonen nu al aan dat dit veel sneller en beter gebeurt dan voorheen. Dit is een goede ontwikkeling”

- Advertentie -

, zei hij daarover indertijd.
Cova was toen ook te spreken over de verdere introductie van het innovatieproces in het lokale onderwijs en het feit dat er na 30 jaar een ‘arbeidsovereenkomst’, een voorloper van de eerste cao, met Sitek was overeengekomen.

Aan de andere kant was Cova teleurgesteld over het feit dat indertijd het thema onderwijsinnovatie niet echt leefde in de gemeenschap.

“De informatie is er, maar het is niet goed overgekomen zoals wij hadden verwacht.
Maar je hebt hierbij ook te maken met meerdere aspecten.
De informatie kan beschikbaar zijn, maar men is niet geïnteresseerd om die op te pakken.
Dit moet worden aangepakt.
Wij praten veel over onderwijs, maar weten er niet veel van.”

Het lastige hierbij was volgens Cova het feit dat de opiniemakers in de media indertijd constant kritiek leverden op ontwikkelingen op onderwijsgebied, maar dat de noodzakelijke kennis ontbrak.

“Zij weten niet waar het over gaat”

, aldus Cova.
Op de korte termijn gaf Cova indertijd aan dat er meer geïnvesteerd diende te worden in het aantrekken van jonge, pas afgestudeerde onderwijsdeskundigen, die het onderwijsproces met advies zouden kunnen bijstaan.

In mei van datzelfde jaar trad Cova terug als lid van de Eilandsraad van Curaçao en kwam er een einde aan zijn actieve politieke loopbaan.
Na zijn actieve periode bleef hij bij de PLKP betrokken als adviseur.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil onlinesector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -