Volkskrant | ‘Wetteloosheid en financieel wanbeheer’ op Sint Eustatius: Nederland neemt dagelijks bestuur over

Door: Remco Meijer

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken de bibliotheek van Sint Eustatius tijdens een bezoek aan het eiland in november 2017. Rechts staatssecretaris Knops (CDA, Koninkrijksrelaties). © ANP

Nederland neemt het bestuur van het bovenwindse eiland Sint Eustatius over. De eilandsraad, het lokale parlement, wordt ontbonden. De gedeputeerden en de (waarnemend) gezaghebber worden uit hun functie gezet. Een nog te benoemen regeringscommissaris gaat tijdelijk het eiland besturen.

Dat heeft staatssecretaris Knops (CDA, Koninkrijksrelaties) besloten in reactie op het rapport van een ‘commissie van wijzen’ die door zijn voorganger, PvdA-minister Plasterk, in mei vorig jaar was ingesteld. Knops heeft de bijbehorende wetgeving maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Kamerleden krijgen vandaag een technische briefing over het ingrijpen. De commissie van wijzen heeft de afgelopen maanden vertrouwelijk gewerkt aan het rapport. Al meteen vanmiddag vindt een Kamerdebat (‘wetgevingsoverleg’) plaats over de uitzonderlijke ingreep van de regering, waarover de Tweede Kamer dan morgen kan stemmen. De Raad van State heeft het wetsvoorstel voor het ingrijpen goedgekeurd.

Aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, zit er maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen
Staatssecretaris Knops

De commissie, bestaande uit voormalig gouverneur op Aruba Refunjol en staatsraad Franssen, heeft op Sint Eustatius ‘grove taakverwaarlozing’ door het bestuur geconstateerd. Ook is er sprake van ‘wetteloosheid en financieel wanbeheer’. Dit alles gaat volgens staatssecretaris Knops ten koste van burgers en bedrijven.

Knops: ‘Aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, zit er maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen. Het is de zwaarste maatregel. Maar nu al het andere faalt, is het de enige mogelijkheid die overblijft. De mensen op Sint Eustatius verdienen beter.’ Knops reist deze week naar het eiland om het besluit aan de bevolking toe te lichten. Sint Eustatius telt 3.100 inwoners.

Sinds de ontbinding van de Nederlandse Antillen in 2010 is het eiland net als Bonaire en Saba een ‘openbaar lichaam’ in het koninkrijk, ook wel bijzondere gemeente genoemd. De andere Caribische eilanden Aruba (dat al een status aparte had), Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen in het koninkrijk.

Luchtfoto van Sint Eustatius, 2008. © Hollandse Hoogte / Jochem Wijnands

Over de situatie op Sint Eustatius, het armste van de Caribische eilanden, bestonden al langer grote zorgen. VVD-Kamerlid Bosman: ‘We waren al continu in gevecht met Sint Eustatius. Het was heel frustrerend om te zien hoe het bestuur probeerde een eigen machtspositie te creëren.’ Bosman spreekt van ‘een uitstekend rapport’ door de commissie van wijzen en noemt het ingrijpen van Knops ‘verstandig’.

De regeringscommissaris zal alle taken en bevoegdheden van het eilandbestuur uitvoeren. Dit duurt tot het bestuur van Sint Eustatius weer in staat is zelf zijn taken naar behoren te vervullen. Pas dan zullen verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad worden gehouden, zodat een nieuw bestuur kan aantreden.

Bron: volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *