Trouw | Wanbeheer en intimidatie: Kabinet grijpt in op Sint-Eustatius

Peter Scheffer

Staats­se­cre­ta­ris Knops reist naar Sint-Eustatius om te praten met de eilandbewoners en de ingreep toe te lichten | John Samson

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Hij grijpt in omdat een ‘commissie van wijzen’ heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder “grove taakverwaarlozing” door het eilandbestuur.

Knops heeft de Tweede Kamer voorgesteld de eilandraad, vergelijkbaar met de een gemeenteraad, te ontbinden. Ook wil hij de waarnemend gezaghebber en de gedeputeerden van het Bovenwindse eiland afzetten. Een regeringscommissaris moet het eiland voorlopig gaan besturen.

Toenmalig minister Ronald Plasterk stelde een commissie van twee wijzen in om de situatie op Sint-Eustatius in kaart te brengen. Die commissie komt nu met een aantal keiharde conclusies over het eilandsbestuur naar buiten. Zo schrijven ze:

“De huidige bestuurlijke situatie kenmerkt zich door wetteloosheid en financieel wanbeheer, maar ook door discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners van Sint-Eustatius.”

Verwaarloosd

Aan dat laatste draagt ook de Nederlandse regering schuld, vindt de commissie. Door de stroeve verhoudingen tussen eilandbestuur en Den Haag zijn de voorzieningen op het eiland achterop geraakt. Ook is de administratie op het eiland een puinhoop en ervaren burgers en ondernemers rechtsongelijkheid.

Volgens Knops “zit er, aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen”. De commissie raadt die stap ook aan. De staatssecretaris reist later deze week af naar Sint-Eustatius om het besluit aan de eilanders toe te lichten.

De Raad van State, als belangrijkste adviseur van de regering, kan zich in de maatregel van Knops vinden. Wel adviseren ze dat de staatssecretaris duidelijk maakt wanneer het eiland zichzelf weer kan besturen.

Bron: Trouw

4 Reacties op “Trouw | Wanbeheer en intimidatie: Kabinet grijpt in op Sint-Eustatius

 1. Joep Meloen

  Zou Nederland op meer eilanden moeten doen. De eilandbewoners hebben stelselmatig aangetoond zichzelf niet te kunnen besturen. Het leegjatten van de overheidsruif oftewel het eigen belang is immer belangrijker dan het algemeen belang en dat kan zo niet doorgaan.
  Ook op Curacao zou het geen gek idee zijn. Hier blijven veroordeelde criminelen vrolijk in het ‘parlement’ zitten en zijn er hordes met parlementariërs veroordeeld voor corruptie, fraude etc. Toch krijgen die, na het uitzitten van hun straf, steevast een hoge functie binnen de overheid en gaan vervolgens direct weer de fout in.
  Het klinkt leuk om zelfbestuur te hebben, maar dat moet je dan ook wel waarmaken. Geen van de eilanden heeft laten zien die weelde te kunnen dragen en dus is er maar 1 andere oplossing: ‘neem de bevolking in bescherming tegen dit soort bestuurders’.
  En dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets met kolonialisme te maken.

 2. Abraham Mossel

  @ Hoedanook, is het te moeilijk om het in het Nederlands neer te kalken of denk je dat ze op st asioal geen Nederlands kennen lezen, bij de handje?

 3. Thelma Foote: “Europeans from various maritime nations colonized overseas territories, they required a system of representation – a schema of naming, classifying, cataloguing, and enumerating – that would render newly encountered humankind intelligible to European colonizers and thus subject to colonial domination” (Thelma Wills Foote, Black and White Manhattan. New York, New York: Oxford Press, 2004).

  W.E.B. Du Bois spreekt van “double consciousness”, conflicterende nationale en ethnische identiteiten.
  De recente behandeling van bewoners van St. Maarten die na orkaan Irma naar Nederland waren gemigreerd onderstreept het geheel.

 4. Abraham Mossel

  En als eerste zal Bonaire volgen, daarna Saba. Bedankt van Putten, waar zijn je bruinhemden de de soldaten op de straten zullen verbranden, beetje olie op het vuur gooien mag toch wel, van Putten die zich op curakrim heeft laten gek maken door de MFK/KFO kon dat ook toch!!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *