34 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Wat een schandaal dat niemand op Curaçao dit een schandaal lijkt te vinden

HomeMediaVolkskrant | Wat een schandaal dat niemand op Curaçao dit een schandaal...

Kees Broere


Verkiezingsbord in Willemstad. Op 19 maart doen 15 partijen mee voor 20 zetels in de Staten, het parlement | rv

Leuk, die kleuren voor partijen, maar media vragen zich af wat verkiezingen voor zin hebben als parlementariërs niet komen opdagen, leest correspondent Kees Broere.

Noem het toeval, noem het ironie, of zie er desnoods een zoveelste complot in. De Kiesraad op Curaçao moest voor de stembusgang hier van 19 maart nog ‘kleuren’ toewijzen aan de nieuwe partijen die meedoen. De nieuwkomer die zich Vishon, oftewel Visie noemt, kreeg zwart. De partij die bij Nederland wil horen: oranje.

Het scheelde trouwens niet veel of de leden van de Kiesraad hadden naar de verfwinkel gemoeten om zich bij te laten praten over mogelijke kleurschakeringen. Voor de verkiezingen van de 21 zetels in de Staten, zoals het parlement op het Caribische eiland wordt genoemd, komen maar liefst vijftien partijen op de lijst.

Stemhokje
Dat elke partij een eigen kleur heeft, maakt het de minder-geletterde kiezer volgende maand in het stemhokje wat gemakkelijker. (Over kleurenblinde stemgerechtigden heeft niemand het dan weer. Maar ook de namen van de partijen staan er uiteraard bij.) En wie dezer dagen twee vlaggen aan één lantaarnpaal ziet hangen, kan die zonder te hoeven lezen uit elkaar houden.

Alles om het de kiezer dus zo aangenaam mogelijk te maken. Wel blijft, zo valt uit veel berichten in de Curaçaose media op te maken, de vraag staan waaróm die kiezer op 19 maart een stem zou komen uitbrengen. Natuurlijk, om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen, maar dan moeten die vertegenwoordigers in de Staten wel komen opdagen.

Dat laatste klinkt logischer dan het is. Momenteel telt het parlement twintig leden. Eén zetel, horend bij een partij binnen de regeringscoalitie, is vacant gekomen. Om het nieuwe lid te kunnen beëdigen, is een quorum nodig. Maar de gezamenlijke oppositie, die tien zetels heeft, weigert naar de vergaderingen te komen. Een enkele partij geeft zelfs aan pas na 19 maart, in nieuwe samenstelling dus, de Staten weer te zullen bezoeken.

Schandaal
Het grootste schandaal hierbij is mogelijk wel dat haast niemand deze feitelijke blokkade van het democratisch gekozen parlement nog een schandaal vindt. De oppositie deed het eerder ook al. Toen moest de rechter eraan te pas komen om de impasse te doorbreken. Nu denken de meeste mensen wellicht: laat maar, over een week of vijf is alles toch weer anders.

Bizar natuurlijk. Dramatisch ook. De huidige regering loopt zich nog altijd het vuur uit de sloffen om aan de combinatie van de coronapandemie en economische neergang het hoofd te bieden.

De huidige oppositiepartijen zeggen dat het beleid niet deugt, maar komen niet met stevig uitgewerkte alternatieven. En de nieuwkomers die wél hun ideeën in een programma hebben staan, moeten nog maar afwachten of zij in de Staten komen om hun plannen in de praktijk te kunnen brengen.

Niemand woedend
Iedereen weet het, niemand lijkt er al te woedend over te zijn. Of anders gezegd: heel veel vertrouwen in de politiek is bij de Curaçaose kiezer niet te vinden. Wat dat voor de uitslag van 19 maart zal betekenen, is door het ontbreken van betrouwbare peilingen nog moeilijk aan te geven.

De ‘trias politica’ is gelukkig nog niet helemaal dood. Het Openbaar Ministerie op het eiland heeft er ook in deze campagnetijd op gewezen dat ‘vrije, geheime en eerlijke verkiezingen’ aan de basis staan van ‘de democratische rechtsstaat’. Oftewel: gij zult de kiezer niet beïnvloeden door cadeautjes uit te delen, laat staan contant geld te geven.

Dit alles conform Artikel 2:44 van het Wetboek van Strafrecht Curaçao. Maar ja, wie leest dat nu nog?

Kees Broere is correspondent in Willemstad.

Bron: Volkskrant

15 reacties

 1. Welk schandaal bedoelt ie eigenlijk? Die hele toeslagenaffaire??
  Dat is geen schandaal… Dat is een wel heel GROF schandaal. Tandje hoger……

 2. wat een gel*l, nu zou die journalist stukjes moeten schrijven over wat jullie vinden dat geschreven moe(s)t worden, ‘t is het internet niet; schrijf dan zelf een stukje en zend het naar KKC. Wat een farce, lezers zullen zeggen waarover geschreven moet worden en tegelijk klagen over partijdige berichtgeving.

 3. Kees Broere wist niks over c cooper mfk, anders had er ook wel iets uit zijn hand gekomen. Jammer dat de buren meegluren, die maken het wel bekend.

 4. @eClapas
  Idd dezelfde Hato die nu prominent zijn hoofd op de borden heeft geplakt,
  @Knoek-kor
  Klopt dat er toen van Broere’s hand niets is geschreven.

 5. LOL, tuurlijk 8s het schandalig meneer de ingezonden stukken schrijver.
  Maar niet perse schandaliger dan het wanbestuur en corruptie die de afgelopen 4 jaar rijkelijk heeft plaatsgevonden.
  Waar waren uw ingezonden stukken over schandalige corruptie en nepotisme toen?
  Of bent u alleen selectief verontwaardigd, wanneer u goed betaald krijgt om even een pittig stuk te schrijven?

  Media , zeker de MSM als zijn schandalig partijdig en manipulatief.

 6. Ik zei het al eerder…het palet van vele kleuren veroorzaakt de kleur bruin. Dus geen visie, geen waardenkompas, geen gemeenschappelijke missie. Wat dus nodig is, is een coalitie van 3 primaire kleuren: rood (arbeiders), groen (werkgevers) en blauw (ambtenaren). Stop ze in de politieke wasmachien…en effe lekker draaien..dan komt Vision(=visie) in de kleur zwart eruit als winnaar.
  Pretu ta nos colo!

 7. Kees Broere heeft volledig gelijk.

  Dat de mafia/moordenaars partij MFK 10 jaar na 2010 nog 5 zetels in de Staten heeft zegt genoeg over de Curacaose stemmer: die is of oerdom (Ramsay Soemanta), of niet integer (Stella van Rijn) of beiden (Gerrit Schotte).

  Alleen al het feit dat het wandelende strafblad Jacinta Constantia nog in de Staten zit is schandalig, terwijl ze net weer tot jaren cel is veroordeeld voor grootschalige fraude met gemeenschapsgeld.

  Maar de Curaoenaar, dommer en crimineler ben ik nergens ter wereld tegengekomen, heeft er geen enkele moeite mee en stemt weer mafia in 2021.

  Ik weet wel hoe de eigenaar van Miles zo’n eiland zou noemen.

 8. “De huidige oppositiepartijen zeggen dat het beleid niet deugt, maar komen niet met stevig uitgewerkte alternatieven. En de nieuwkomers die wél hun ideeën in een programma hebben staan, moeten nog maar afwachten of zij in de Staten komen om hun plannen in de praktijk te kunnen brengen.”

  Probleem is dat keer op keer is bewezen dat politici en politieke aspiranten op het eiland alleen maar gericht zijn op zichzelf en cohorten te verrijken. Het is een feit.

  Vandaar dat financiele steun vanuit Nederland voor het eiland alleen zin zal hebben onder toezicht.

 9. Ik denk dat als deze KB ergens in zijn relaas de term openbare vergadering had meegenomen zou ik het integraal hebben gelezen.

  Helapidaka Keeshie, BAI FLIET.

 10. Een andere mening van wie dan ook is altijd welkom…
  Aperte leugens zijn dat niet.
  Dit stukje bevat geen mening!!! alleen leugens. Dat is op dit moment het enige bestaansrecht van de MSM.
  Hou het klootjesvolk dom /bang en onwetend.

 11. LOL, heeft u ook zo een stukje geschreven toen Gijsbertha zijn dochter voordroeg, selecteerde, inschaalde en promoveerde naar de hoogst mogelijke schaal?

  Het parlement is net zo schandalig als de partijen waar ze uit gekropen zijn.
  Als de PAR gozer zich even had gedragen en de PAR haar partij in harmonie had gehouden, was dit allemaal niet gebeurd

  Schandalig dat er op de valreep door zoveel partijen parlementariers worden doorgeschoven. Nog effe cashen zo op de valreep

 12. Kees Broere, wie in godsnaam betaald jou om dit soort flut-stukjes bij elkaar te liegen…. MSM is dood en begraven, je weet het alleen zelf nog niet.
  “de huidige regering loopt zich het vuur etc etc”
  wat een waardeloze tendentieuze berichtgeving van iemand die zich journalistje noemt…. Kom op knul, je kunt beter, en dat zeg ik tegen beter weten in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties