27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 23:32

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Toeristen onder schot bij autoroof op Curaçao: ’Ik dacht dat we er geweest waren’

HomeMediaTelegraaf | Toeristen onder schot bij autoroof op Curaçao: ’Ik dacht dat...

Nederlanders op klaarlichte dag overvallen
met automatisch wapen | Paul Eldering

Pieter-Jan Ruesink (l.) en Quentin Matthew werden overvallen met een automatisch wapen tijdens een verblijf op Curaçao bij Marlotte Lubbers. Ⓒ 123f, eigen foto

WILLEMSTAD – De Nederlandse vrienden Quentin Matthew en Pieter-Jan Ruesink, begin twintig uit de Achterhoek, dachten dat hun laatste uur had geslagen toen ze op klaarlichte dag een automatisch wapen op zich gericht kregen tijdens een overval.

Het drama speelde zich donderdagmiddag af op Curaçao, tussen Willemstad en Westpunt.

„We maakten een toertje over het eiland met een huurauto en stopten bij een flamingomeertje in de buurt van de wijk Jan Doret en de Bullenbaai. Ineens kwam een geblindeerde auto met piepende remmen naast ons staan. Twee lokale jongens stapten schreeuwend uit en bedreigden ons met wat een uzi leek. Snel verborgen we onze telefoon en portemonnee, ze namen alleen onze auto mee”, vertellen ze geschrokken aan De Telegraaf.

Automatisch wapen

Pieter-Jan herinnert zich slechts het automatische wapen. „Ik kon nergens anders naar kijken.” Ook Quentin vreesde voor zijn leven. „Ik dacht dat we er geweest waren. Godzijdank liep het nog goed af en kwamen we met de schrik vrij. Toen de doodsangst was weggeëbd, konden we in de middle of nowhere mijn moeder bellen om ons op te halen. Nee, we hebben de daders niet goed gezien. De overval was kort en heftig. Bovendien droegen ze iets om hun mond.”

De Nederlandse ondernemer Marlotte Lubbers woont en werkt tijdelijk op Curaçao om de lockdown en alle reisbeperkingen in Nederland te omzeilen. Haar zoon en diens vriend zijn een weekje langsgekomen om bij haar te logeren. „Toen Quentin belde, schrok ik me ook kapot. Ik heb gelijk de politie ingeschakeld. Gelukkig kreeg ik een lift van een aardige man uit Curaçao, die er een stichting voor de jeugd leidt.”

’Geluk gehad’

De politie was al ter plaatse toen Lubbers aankwam. Het proces-verbaal van aangifte bevestigt het ernstige voorval. De politie onderzoekt de zaak verder. Onbekend is of de daders al gepakt zijn. Daarover worden nu geen mededelingen gedaan.

„We denken dat we op de verkeerde tijd op de verkeerde plek waren. Mogelijk dat deze mannen met onze auto een ander misdrijf wilden plegen. We hebben geluk gehad en kunnen er wel weer een beetje om lachen, met een biertje in de hand”, aldus Pieter-Jan en Quentin, die nog even op het eiland blijven.

Corona op Curaçao

Volgens Lubbers is het ondanks corona prima toeven op Curaçao. „Het aantal besmettingen is zeer laag, er liggen ook nauwelijks mensen in het ziekenhuis. Alles is open, ook restaurants en beachclubs. De avondklok gaat hier pas om 23 uur in. Tot dan kun je genoeg doen, mits je afstand houdt en een mondkapje draagt. Stranden zijn overdag toegankelijk en op de toeristische plekken is niets aan de hand.”

Lubbers kan op Curaçao naar eigen zeggen ’normaal’ leven en haar brood verdienen. „Oké, je wordt dan misschien soms wel beroofd van je auto, maar niet van je vrijheid zoals nu in Nederland.”

Curaçao begint volgende week met vaccineren. Ondanks het negatieve (oranje) reisadvies in Nederland zijn er sinds november volgens de laatste cijfers toch duizenden reizigers via Schiphol aangekomen, voor familiebezoek, zaken of vakantie. Reisindustrie en horeca willen graag op 1 maart terug naar code geel om weer meer (geteste) toeristen te ontvangen.

Bron: Telegraaf

23 reacties

 1. LaStiwz , Een advies om alleen noodzakelijk te reizen waarbij je reisverzekering niets zal vergoeden en de omroep van de Minister President dat alleen asocialen reizen lijkt toch wel op een verbod. Code Oranje is toch zeer serieus.

 2. In de grote Nederlandse steden zijn overvallen, liquidaties en openbare geweldpleging de normaalste zaak.

  In Amsterdam worden zaken regelmatig beschoten met AK-47’s, RPG’s en handgranaten.

  Allemaal dankzij het liberale Nederlandse immigratiebeleid..

 3. Overvallen zijn van alle tijden.
  Hier,
  Daar,
  Overal.
  Ook op toeristen.
  In 1999 schreef Wim Odems, een Nederlander die hier is blijven hangen, en de verleiding heeft weerstaan om macamba te worden, een bijdrage in Réspét; 61 essays over criminaliteit op Curacao en St. Maarten. De opengebroken auto.
  Dit boekwerk, op initiatief van de criminoloog Bob Hoogenboom, naar aanleiding van zijn keuzevak Criminologie aan de UNA, is na 21 jaar nog steeds actueel en leest als een goed geschreven spannende triller. Een aaneenrijging van vlot geschreven stukken van destijds studenten.
  Ik meen dat Nardy Cramm, toen al van rap tongleer gesneden en vlot en vaardig met de pen een bijdrage heeft geleverd; De witte olifant.
  De vrouw van Wim heeft toen bijstand verleend voor de totstandkoming van deze bundel.
  Zij is ons helaas recentelijk ontvallen na een waardig gedragen slopende ziekte.
  Pikant detail, ja wij leven op Curacao, was dat de criminoloog, gepromoveerd, en onorthodox in doen, denken en laten, zijn huisbaas met een knuppel te lijf was gegaan om een en ander recht te zetten.
  De zaak werd gesust en de toenmalige gouverneur, die ook een bijdrage in deze bundel had geleverd, werd door de met schrik vrijgekomen, gerehabiliteerde Bob Hoogeboom nog toegesproken bij de presentatie van deze bundel.
  Zo zie je maar weer, op Curacao is veel, zo niet alles mogelijk if you are somebody and you know quitte some people.
  Ik kan er nog om lachen.
  Wij weten hier toen en nu prima met deze heikele situaties om te gaan.
  Het is een kleine gemeenschap en wij moeten verder met elkaar, en kunnen anders dan elders, lees Nederland, niet een vers blik vervangers opentrekken.

  Ik dwaal af.

  Terug naar de issue.
  Wellicht de hoogste tijd om overvallen op toeristen als verzwaarde delicten te kwalificeren waar hogere straffen op staan.

  Tot slot, die achterhoekers zijn best wel relaxte peers. Prettig in de omgang, weinig pretenties en aanmatigend gedrag en zo de reactie te lezen, best wel relativerend.
  Zou dat komen omdat zij ver van het machtscentrum en de randsteden leven?

 4. Onlangs een groepje duikers bij vrijgezellenbaai, vlak bij de ingang van COT, auto opengebroken, ruiten ingegooid en auto gevandaliseerd omdat er niets te vinden was?. Het blijft een primitief eiland op veel vlakken. Vroeger mocht niet iedereen Emmastad en Julianadorp in. Waarschijnlijk had dat hiermee te maken.

 5. @william: wellicht komt dit overal voor maar waar is de reactie van de politiek om dit te veroordelen? Onze minister van justitie heeft altijd een grote mond, waarom horen wij hem nu niet? Als niemand van onze “toppers” crimineel gedrag afwijst, hoe verwachten wij dan dat onze onderklasse met criminaliteit omgaat

 6. Het lijkt normaal te zijn dat je op Curacao af en toe wordt beroofd. Dat is niet echt reclame voor het eiland. Zeker niet omdat hier wordt gesuggereerd dat het er gewoon bij hoort/normaal is !?! Niet mijn idee van een relaxte vakantie.

 7. Curaçao Begint trekjes van Zuid Afrika te vertonen. Alleen wordt je daar ook nog eens beestachtig afgeslacht vanwege extreme xenophobie.

  Blijkbaar is het ok als het ergens anders (achterhoek) ook gebeurt. Dat is trouwens ook uit haar verband getrokkennen een valse vergelijking.

  De vraag is, wat is de criminaliteitsgraad/moordgraad in NL en wat is de graad op Curacao per 100.000 inwoners.

 8. Blijf het heel apart vinden dat sommigen alhier van mening zijn dat het wel meevalt omdat het overal ter wereld gebeurt.
  Heb ik nieuws.
  Ik heb in diverse landen gewoond waar dit absoluut niet normaal is, sterker nog, waar criminaliteit amper voorkomt. Dus het kan wel en daarom moeten we hier dit soort zaken ook niet af proberen te doen als “kan gebeuren”.
  I.p.v. te streven naar middelmatigheid zouden we eens moeten leren om te streven naar beter. Een beter (lees: veiliger), schoner en socialer land. Dat begint natuurlijk bij de opvoeding en daar gaat al heel veel mis op dit eiland.

 9. Helaas komt het overal voor.
  Maar de reclame is weer super slecht voor het eiland.
  Zeker nu er zo weinig toeristen komen. Treurig voor die jongelui.
  Hoop dat ze van de schrik kunnen bekomen.

 10. Volgens mij komen deze incidenten ook voor in de achterhoek.

  Afijn, eind goed al goed.

  Echter, blijf van andermans spullen af meneer Girigorie.

 11. GEWELDIG! Als het de Corona niet is die toeristen buiten de deur houdt, dan zijn het wel de criminelen die ze wegjagen!

  Zo’n automatisch wapen komt uit Venezuela of Colombia. Dat betekent nog niet dat deze overval door Venezolanen of Colombianen is uitgevoerd. De Curaçaose maffia koopt deze wapens van de buitenlandse maffia.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties