Volkskrant | Trump relativeert zwarte doden: ‘Politie VS doodt meer witte mensen’

Een Black Lives Matter-demonstrant bij een rally van de Amerikaanse president Donald Trump in Florida | Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen gerelativeerd door te zeggen dat er ‘meer witte Amerikanen’ gedood worden door agenten. Onderzoek toont echter aan dat zwarte Amerikanen disproportioneel vaker gedood worden door politiegeweld.

 

Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei door toedoen van een witte politieagent in Minneapolis om het leven kwam, wordt Trump bekritiseerd dat hij het excessief politiegeweld jegens zwarte bewoners niet hard veroordeelt. Ook ligt de president onder vuur omdat hij geen begrip toonde voor de boosheid van de demonstranten, die protesteerden tegen de dood van Floyd, en ze voortdurend afschilderde als relschoppers.

Trump wakkerde de onvrede over zijn houding, vooral onder de zwarte bevolking, opnieuw aan door in een interview met CBS News niet in te gaan op een vraag waarom veel zwarte bewoners worden gedood door de politie. ‘En ook witte mensen’, reageerde Trump gepikeerd. ‘Wat een vervelende vraag. Ook witte mensen. Meer witte mensen, overigens.’

Volgens een analyse van The Washington Post is de helft van de mensen die worden gedood door agenten wit, maar worden zwarte Amerikanen disproportioneel vaak gedood door de politie. Zij vormen 13 procent van de Amerikaanse bevolking, maar komen procentueel meer dan twee keer zo vaak als witte Amerikanen om het leven tijdens een interactie met agenten.

Van alle mensen in de VS die in 2019 als gevolg van politiegeweld om het leven kwam, was 54 procent van kleur, aldus de onafhankelijke database Mapping Police Violence.

LEES OOK:

‘Zelfde verhaal, andere plek’, drie correspondenten over de Black Lives Matter-beweging.

‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Ik ga eraan’

George Floyd zei meer dan twintig keer dat hij geen lucht kreeg tegen de vier agenten die hem in mei hardhandig arresteerden in Minneapolis. De transcripten schetsen een aangrijpend beeld van het laatste halfuur van Floyds leven.

De politie schoot Rubens op Koningsnacht neer. Hij bleek de verkeerde

Nadat Rubens Grouwels is neergeschoten door een agent, stort zijn wereld in. Zou hem dit ook zijn overkomen als hij wit was geweest?

Bron: Volkskrant

4 Reacties op “Volkskrant | Trump relativeert zwarte doden: ‘Politie VS doodt meer witte mensen’

 1. Zowel George Floyd, in bezit van een strafblad waar Jacinta Constantia jaloers op zou zijn, als de Arubaanse mondiman Mitch Henriquez zouden nog geleefd hebben als ze de bevelen van de politie hadden opgevolgd en hadden de politie zelfs nooit gezien als ze zich aan de wet hadden gehouden.

  Zowel de familie Floyd als de familie Henriquez zagen een gouden kans op rijkdom in het overlijden van hun losers, daarbij geholpen door ratvocaten met ook dollar resp. eurotekens in hun ogen.

 2. Belangrijker is hoeveel mensen werden unarmed neergeschoten? (en hebben dit ook overleefd).

 3. Knoek-koe

  Als een witte amerikaan”unarmed” door de politie wordt neergehaald, is dat geen nieuws.

  Zie de australische blanke migrant. Werd doodgeschoten door een somalische politieagent, ook een migrant…nadat ze nota.bene zelf had gebeld om bijstand, vanwege een burenruzie.
  Politie is inmiddels veroordeeld.
  Maar geen steden afgebrand, winkels geplunderd wekenlange rellen, vernielingen.

  Die vernielingen en verontwaardiging heb je ook niet als er een afro amerikaan door een afroamerikaan wordt neergeknald., 94% van de 100 vermoorde afroamerikanen, worden door andere afroamerikanen vermoord.

  Over proportie gesproken.
  Eén van de 100 vermoorde afroamerikanenwordt door de politie vermoord.

  Afroamerikanen zijn overigens ook verantwoordelijk voor nagenoeg 54% van alle moorden in amerika en dit geldt ook voor andere geweldsdelicten.

  Dit terwijl ze maar 13% van de bevolking uitmaken.

  Oncomfortabele facts

  Maar Voor de media is het vooral interessant als een witte het heeft gedaan..

  BLM , maar allen als een witte de moord pleegt blijkbaar

 4. Vooraf… ik heb niets met geweld of zo, maar even een paar zaken recht zetten: de zwarte bevolking van America is 13%, dus +/- 6% mannelijk. Dat deel is verantwordelijk voor 44% van alle morden in America. Over proporties gesproken.
  Als jullie het nieuws alleen uit CNN en NY Times halen, dan snap ik het.
  Google zo maar even David Dorn of Jessica Whitaker.
  Black Lives Matter, of course… maar de organisatie zijn gewoon terroristen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *