32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD.nl | Het botert niet tussen Den Haag en de Antillen, dus is China van harte ‘bon bini’

HomeMediaAD.nl | Het botert niet tussen Den Haag en de Antillen, dus...

Bob van Huet | Algemeen Dagblad

Chinezen voelen zich ‘bon bini’ (welkom) op de Antillen. © Shutterstock

Steeds nadrukkelijker is China aanwezig in het Caribische deel van Nederland. De subtiele beïnvloeding wordt met name via Chinese verenigingen gespeeld.

Nee, het is niet zo dat de Chinezen bezig zijn de Nederlandse eilanden systematisch in te kapselen zoals ze dat deden bij Afrikaanse landen, maar er zijn wel wat parallellen, constateert Tycho de Feijter van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) in een onderzoek dat is gepubliceerd in tijdschrijft Atlantisch Perspectief. China kweekt met een mix van instrumenten – van investeringen in bedrijven tot cadeautjes die worden uitgedeeld via bestaande Chinese verenigingen – sympathie en begrip voor de Chinese zaak.

Op enig moment wordt voor zulke Chinese bijstand vaak een rekening gepresenteerd. Dat kan een pro-Chinese stem zijn in een of andere internationale organisatie. Denk aan een stemming in de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) over hoe China de wereld alarmeerde over het coronavirus. Dan geef je het vrijgevige China dus het voordeel van de twijfel.

Tycho de Feijter van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS)

Waarom zouden de Chinezen de Antillen willen bedienen? ,,Ze liggen in de achtertuin van de Verenigde Staten, hun grote rivaal”, zegt De Feijter. ,,Amerikaantje pesten hoort er een beetje bij. Voor de Chinezen is het belangrijk te weten welke commerciële initiatieven de Amerikanen ontplooien in de regio. Maar ook Amerikaanse vlootbewegingen volgen ze graag. Misschien dat ze ooit ergens een radarpost neerzetten. Vooralsnog draait het vooral om handel. Er waren plannen op Sint Maarten 120 miljoen dollar te investeren in een hotel- en conferentiecomplex, als een soort steunpunt voor de Chinese handel in de regio.”

Studie- of snoepreisjes

De Chinese aanwezigheid wordt ook gesignaleerd in de China Strategie van het Nederlandse regering. Daarin staat dat die niet zozeer zozeer economisch, maar ‘eerder politiek is gemotiveerd’. Het is de Chinese leiders ook best wat waard de Amerikanen op de vingers te kijken of de invloed van Taiwan te verminderen. De Caribische landen van het koninkrijk hebben al afgesproken het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in een vroeg stadium te betrekken bij mogelijke Chinese investeringsplannen.

De Feijter zag de Chinese ambities wat afgeremd door de coronacrisis. Daarvoor werden leden van de Chinese verenigingen op de eilanden regelmatig uitgenodigd voor studie- of snoepreisjes naar China. ,,Zoiets kan doorwerken als die mensen in de lokale politiek gaan. Op dit moment zitten er weinig Chinezen in de politiek. Maar Chinese nieuwkomers zijn beduidend actiever in dat soort clubs en ik sluit niet uit dat die straks ook in een eilandraad willen zitten.”

Dat het op dit moment niet botert tussen Den Haag en Willemstad over de voorwaarden voor coronahulp uit Nederland kan gevolgen hebben, denkt de onderzoeker. ,,Er is niet direct een gevaar dat de eilanden worden overgenomen door de Chinezen. Daarvoor zijn er te weinig grote investeringen. Maar als Nederland zich stug opstelt en de Antillianen merken dat de Chinese verenigingen met Covid-19 noodhulppakketten en maskertjes klaarstaan, dan riskeer je meer van dat soort bijstand en dus ook Chinese invloed. En stel dat ze een haven gaan bouwen en duizenden mensen werk gaan bieden, dan wordt het toch een ander verhaal.”

De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath. © Hollandse Hoogte / ANP

De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath bevestigt in een telefonisch gesprek dat China geïnteresseerd is in de regio. ,,Investeringen zijn welkom, zeker als er geen investeringen meer komen van Amerikaanse of Europese bedrijven. Godzijdank hebben we investeringen van Nederlandse bedrijven. We zien wel dat de traditionele spelers als Europa en Noord-Amerika minder actief zijn in deze regio. Dat creëert ruimte voor andere spelers. We zijn met de Chinezen in gesprek op diplomatiek en bedrijfsniveau. Ze zijn welkom, maar we kijken wel degelijk naar de risico’s: of ze bijvoorbeeld hun eigen werknemers hiernaartoe brengen. Er bestaat het gevaar dat je een grote invloed binnenhaalt die een risico kan worden voor je land. Het kan in ieder geval niet zo zijn dat je op de lange termijn meer inlevert dan dat het oplevert.”

Bekijk hieronder onze video’s over de coronacrisis:

Bron: Algemeen Dagblad

13 reacties

  1. Als ik Janchi de Tycho de Freijter zijn hooft zie staan op de foto, heb ik al niks meer gegeten en gedronken, als ik het wel zou in slikken wat hij zegt kots ik het direct weer uit op het boordje van ruggie en martina, en die geven het boordje weer door aan de Amparo en Pik de mee loper van Gerrit de Raaf, is mij te horen gekomen dat G de R er nog een jaar of 4 bij gaat krijgen, aan gezien zijn ex vriendin is gaan kotsen voor straf vermindering. Het word spugen en kotsen op de crim mijn haar eigen K.T en kl.ten te reden geloof Abraham Mossel maar. met de vriendelijke groeten, off, PrCoRu Curacao A.M.H.D.E.R

  2. De NL’se ondernemers op Curacao werken ook met hun eigen slaafjes, en China wilt tenminste investeren in scholing en sport als zij de rafinaderij mogen overnmen, maar dat wordt geblokkeerd met onzin verhalen.

  3. THE CHINESE CANNOT BE TRUSTED!!! Case in point, the Chinese Government offered to build a dam free off charge to the Vietnamese Government. The vietnamese tired of constant flooding, and little resources, agreed to have the Chinese build the dam. The flooding did disappear, but so did the water level which was vital for the fishing industry. Now if Vietnam want water, they must pay the Chinese for it. BEWARE OF PEOPLE BEARING GIFTS.

  4. Je merkt het in de laatste maanden dat China begint met de knipselkrant te beïnvloeden. De redactie schijnt toch geen hoog IQ te hebben daar advertenties zoals “Officiële” IQ Test praktisch bij ieder stuk vermeld wordt en zij daar schijnbaar toestemming voor hebben gegeven.
    Alstublieft redactie, haal die ads er uit. Het stoort enorm om zelfs tussen de stukken dergelijke onderbrekingen tijdens het lezen te krijgen.
    Heb zelf geprobeerd om advertenties te weigeren maar dat lukt helaas niet.
    Iemand een oplossing?

  5. Als China komt voor bijvoorbeeld bullebaai, nemen ze de lease van klech over, komt er Chinees personeel, Chinese materialen bij een contract van 20 jaar exploitatie. Toegevoegde waarde voor arbeiders 0
    Toegevoegde waarde voor de locale economie 0.
    En na het termijn is het bullebaai terrein in de zelfde of slechtere toestand als het was voor dat ze kwamen.
    Het zelfde gaat bij elk project gebeuren die ze “aannemen”. We hebben geen bodem schatten dus ik verwacht niet dat ze om Curaçao staan te springen. Het enigste wat kan is bullebaai voor overslag van Venezuela olie met een dikke vinger voor Amerika. Dus China er in Curaçao op de Amerikaanse zwarte lijst.

  6. ” Ze zijn welkom, maar we kijken wel degelijk naar de risico’s: of ze bijvoorbeeld hun eigen werknemers hiernaartoe brengen.”
    je kan die chinezen geen ongelijk geven: als je het moet hebben van de inzet en opleidings niveau van de gemiddelde curacaonaar dan wordt het nooit iets. het onderwijs is de laatste decennia dusdanig verwaarloosd dat je als Curacao geen eisen kan stellen dat lokaal personeel moet worden aangenomen

  7. China als investeerder is hetzelfde als een zwerm sprinkhanen binnen halen, geloof me niet maar vraag het in zuid Amerikaanse en Afrikaanse landen die het gedaan hebben. Ze vreten het leeg en zo kan dan weer vertrokken. Ze stimuleren de lokale economie niet het is alleen goed voor de elite van die landen en ABSOLUUT niet voor de inwoners. Vooral doen dus China geweldig idee!

  8. En ja hoor, daar gaan we weer. Onze sprookjes prins verteld weer uit eigen sprookjesboek. Alsof de Chinezen ook maar enige belangstelling hebben voor een eiland zonder minerale grondstoffen en 160.000.- inwoners.
    Zelfs de raffinaderij laten ze links liggen want ze willen niet de hoon van de hele wereld over zich uitroepen door een van de meest vervuilende raffinaderijen ter wereld weer op te starten. Hooguit een container overslag terminal van ECT zou een optie kunnen zijn. Deze zijn echter zo ver geautomatiseerd dat die nauwelijks werkgelegenheid genereert.
    Morgen nog even melden dat de Russen ook geïnteresseerd zijn en iedereen in Nederland krijgt het benauwd.
    Droom maar lekker verder.

  9. Ja, laten we een flirt met China ook in de strijd gooien, om onze geldschieter enigszins op te jutten? Je doet maar Rhuggenaath, hoe dan ook je verliest.

  10. Tja, het ultieme wat onze zakkenvul elite nog kan doen is het spekken van hun wallet door deze rots met alles erop aab China te verkopen en het volk wijs te maken dat dat voor hun eigen bestwil is. Tegen de tijd dat men dat doorkrijgt en hier HongKongse toestanden ontstaan zijn de zakkenvullers al lang gevlogen.

  11. Investeringen zijn welkom…maar nauurlijk, zo heb je o.a. de Chinese Food Market(s) in Aruba en je hebt de Nederlandse Super Food Market in Aruba….u mag zelf bepalen welke investering voor de burgers in Aruba de betere is….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties