Volkskrant | Oud-premier Curaçao in rechtszaal: ‘Nederland wil mij uit de weg’

Door: Kees Broere

Gerrit Schotte, oud-premier van Curaçao, nu verdacht van corruptie en witwassen. © Guus Dubbelman / de Volkskrant

In Nederland zijn ‘vijanden, die er geen moeite mee hebben mij uit de weg te halen’. Dat zei Gerrit Schotte, oud-premier van Curaçao, woensdag in zijn slotwoord bij de rechtszitting waarin het hoger beroep tegen zijn veroordeling diende.

Geert-Jan Knoops, zijn Nederlandse advocaat, viel hem hierin bij.

‘Ik moet weg’, zo omschreef Schotte aan het eind van drie dagen in de rechtbank van Willemstad zijn strijd met tegenstanders. Hij noemde geen namen van Nederlanders volgens wie hij ‘geen goeie ziel voor de samenleving’ is. Vorig jaar is de politicus veroordeeld tot drie jaar cel, wegens ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Gerrit Schotte mocht zich in zijn hoger beroep dan laten bijstaan door een topadvocaat uit Nederland, de ex-premier van het autonome Caribische eiland staat bekend om zijn anti-Nederlandse politieke sentimenten. Volgens zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, stuit Schotte op weerstand van Nederlandse politici en ministers.

‘Ik schrik daarvan’, aldus Knoops desgevraagd over kritische uitspraken die Kamerleden over Schotte hebben gedaan. Daarbij doelde de advocaat ongezegd op mensen als Ronald van Raak (SP), die Schotte een gevaar voor de rechtsstaat op Curaçao hebben genoemd. Hun uitspraken getuigen van ‘totaal geen respect’, aldus Knoops. Volgens de advocaat geldt dit eveneens voor niet nader genoemde Nederlandse ‘ministers’. Te denken valt dan aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Omkoping

Volgens advocaat Knoops heeft het OM zijn huiswerk tegen de premier niet goed gedaan

In zijn slotwoord onderstreepte Schotte nog eens dat hij en zijn partner Cicely van der Dijs, die eerder tot achttien maanden is veroordeeld, ‘simpelweg onschuldig’ zijn. De belangrijkste aanklacht tegen het tweetal is dat zij zich, in de tijd waarin Schotte premier van Curaçao was (2010-2012), hebben laten omkopen door de Italiaanse casino- en maffiabaas Francesco Corallo. In ruil voor geld zou Corallo, die inmiddels zelf vastzit, grote invloed hebben gekregen op de politiek en het bestuur van het eiland.

Het Openbaar Ministerie (OM) herhaalde in hoger beroep de eis van drie jaar cel voor Schotte. Bij een veroordeling willen zij bovendien dat hij, in tegenstelling tot nu, direct naar de gevangenis gaat om daar eventuele cassatie bij de Hoge Raad af te wachten. Het OM zegt bang te zijn dat Schotte anders ‘in herhaling valt’.

Volgens advocaat Knoops, die niet eerder op Curaçao heeft gewerkt en sprak van ‘een enorm inspannende periode’ op het eiland, heeft het OM ‘verwarring’ gesticht in het proces tegen Schotte en het huiswerk tegen de premier niet goed gedaan. ‘Het OM heeft geen zaak tegen Schotte gepresenteerd.’ Niettemin meent Knoops dat het Hof, onder leiding van rechter Diederik Radder, ‘respect’ heeft getoond voor zijn cliënten. Van een oneerlijk proces is dan ook geen sprake.

De waarheid is onze enige verdediging
Gerrit Schotte

De afgelopen dagen heeft Gerrit Schotte voor het eerst zelf over de beschuldigingen tegen hem gesproken. Tijdens zijn ondervraging, maandag, kwam hij daarbij timide over. Maar woensdag, toen hij voor de rechters stond en zijn slotwoord hield, kwam de op Curaçao zo populaire redenaar weer in hem naar boven. ‘De waarheid is onze enige verdediging’, aldus de vroegere premier.

Het Hof wil zijn eigen onderzoek in hoger beroep ook de komende weken voortzetten. Openbare verhoren zijn hierbij niet meer aan de orde. Op 21 juli volgt de uitspraak.

Bron: Volkskrant

11 Reacties op “Volkskrant | Oud-premier Curaçao in rechtszaal: ‘Nederland wil mij uit de weg’

 1. Pikkienees

  Als Schottie zich aan de regels van het normbesef had gehouden dan had Schottie nu niet in de problemen gezeten. Eigen schuld dikke bult.

 2. Abraham Mossel

  Mooie foto, had moeten bij staan geschreven, toekomstige werkplek, ex MP Gerrit de Raaf moet na 1.5 jaar nog 5 maanden, dit mag hij doen met schoffelen incl enkelbaantje zo kan hij weer een beetje aan het sosiale leven buiten het gevang wennen. s’vonds moet hij wel weer in het gevang eten en slapen, de volgende morgen kan hij ontbeiten en krijgt hij twee boterhammen mee als lunch een flesje melk ” maat kleuterschool” en een lieter fles water

 3. Mogelijk overwegen de naam van de Schottegatweg te wijzigen in Schotteisweg om in de toekomst er aan te herinneren dat Curaçao een ramp heeft overleefd……

 4. Daan Banaan

  Correctie: Een overgrote meerderheid van Curaçao en een handjevol mensen in Nederland wil hem weg.

 5. Nu is het weer Nederland,wat kunnen we nog meer verwachten,??
  Campo,Insel,Gouverneur,Bedorven vlees,Mambo.?????
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen

 6. Ooo de wanhoop!

 7. punt 9. privacy & reactie beleid van KKC ;

  “KKC staat voor een vrije meningsuiting, zowel voor de voor als tegenstander. Censuur passen wij derhalve niet toe, alleen bij bedreigingen, opruiing en haatzaaierij.”

 8. Schotte moet zich schamen om Cicely in zijn duistere zaken te betrekken, zij was alleen een marionet van Schotte door zijn Bankrekeningen aan Schotte te stellen om te trachten die Corallo transacties geheimgelijk te laten verlopen. Jullie zijn slim genoeg om de rest bij te vullen.

  Binnen kort zal Cicely naar voren treden en bekend maken dat Schotte haar in grote problemen had gebracht en alles vertellen wat Schotte ook van haar had afgepakt.

 9. Drechi pa bosnan Tur

  Heeeeeee Mop!!!!!!!!!!!!!
  Nu uit je een dreigement!!!!!!!!!!
  “Omleggen”????????????????????????????????????????
  Zijn jullie in staat om hetzelfde te doen wat jullie beweren dat hij heeft gedaan, namelijk iemand betalen om wijlen Wiels “om te leggen”
  En die Lionfish noemt Schotte een narcist?????
  Schaam je je niet?
  You are a dirty, lowdown, bloodsucking muredrous snake in the grass, BITCH!!!!! Mevrouw.

 10. Wat een onorme narcist, dit relaas bewijst des te meer dat deze persoon een enorm gevaar voor onze samenleving is.

 11. Voel je maar niet zo stoer-er zijn genoeg mensen lokaal te vinden die deze schoftige tuinkabouter even willen omleggen.
  Trouwens een eventuele straf vermindering of zelfs kwijtschelding zou een klap in het gezicht van de YdK zijn.
  not everyone loves schofie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *