31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Volkskrant | ‘Onfatsoenlijk’: Curaçao en Sint Maarten hekelen voorwaarden Nederlandse coronahulp

Kees Broere

Eind april landde op de luchthaven Juliana van Sint Maarten een militair toestel met hulpgoederen, militairen en politie ter ondersteuning en handhaving van de openbare orde tijdens de lockdown op Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten.Beeld ANP

Door het sluiten van de grenzen en het wegvallen van het toerisme zijn de Caribische rijksdelen in grote problemen gekomen. De eilanden kennen nauwelijks financiële reserves. De enige manier waarop zij aan extra geld kunnen komen, is door zachte leningen uit Nederland. Maar Den Haag eist structurele hervormingen.

Na afloop van de bijeenkomst van de Rijksministerraad (RMR) liet staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties weten ‘concrete maatregelen’ te eisen ‘rond salarissen van politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven’. Want mede hierdoor hebben de autonome eilanden de afgelopen jaren hun budgetten nooit op orde gekregen.

Nederland wil de komende zes weken, zo blijkt uit een brief van Knops die via de NOS is uitgelekt, de hulp van in totaal 370 miljoen euro pas geven als onder anderen ministers en volksvertegenwoordigers een kwart van hun pakket aan salarisvoorwaarden inleveren. Voor ambtenaren en bestuurders geldt 12,5 procent.

Zaterdag liet Aruba weten de voorwaarden te aanvaarden. Het Benedenwindse eiland kan de komende zes weken rekenen op 58 miljoen euro. Het betreft een renteloze lening, waarvan over twee jaar de terugbetaling begint. Begin juli moet in de RMR het hulpbesluit vallen voor de tweede helft van 2020. Knops zei eerder dat het hierbij mogelijk om meer dan een miljard gaat.

Slikken of stikken
De premier van Sint Maarten, Silveria Jacobs, betitelt de Nederlandse voorwaarden als ‘een onfatsoenlijk voorstel’ en ‘slikken of stikken’. Volgens haar worden de eilanden gedwongen in te stemmen met zaken waarvan niemand weet hoe die zullen uitpakken.

Sint Maarten kwam eerder met Nederland in botsing over de voorwaarden aan de schenking van 550 miljoen euro voor de wederopbouw na de orkaan Irma, in september 2017. Het eiland kent sinds dit weekeinde nog grotere politieke spanningen, nu de nog altijd machtige en populaire ex-politicus en zakenman Theo Heyliger is veroordeeld tot vijf jaar cel, vanwege zijn aandeel in een corruptiezaak in de bouwsector.

Op Curaçao verkeert de regering van premier Rhuggenaath in een spagaat. De regering weet dat het heel hard geld nodig heeft en alleen bij Nederland terecht kan. Tegelijkertijd wil Rhuggenaath de autonomie van zijn kwetsbare eiland redden en ‘sociaal-economisch en financieel onafhankelijk’ van Den Haag worden.

Curaçao, zo meent de premier, heeft al op allerlei manieren laten zien dat het de problemen in bijvoorbeeld de overheid aanpakt en flink bezuinigt. Nederland is hiervan weinig onder de indruk, zo is de afgelopen weken op allerlei manieren duidelijk gemaakt. Toekomstige hulp is ‘afhankelijk van afspraken en resultaten’, meldt Knops.

Juist nu de coronacrisis de eilanden economisch de keel dichtknijpt, ziet Nederland de kans om een einde te maken aan de structurele misstanden die de afgelopen tien autonome jaren nauwelijks zijn aangepakt. Den Haag wijst er daarbij op dat een dergelijke rigoureuze aanpak juist in het voordeel van de eilanden zelf is.

De eilandbevolkingen lijken dit in meerderheid net zo te zien. Maar de politieke en bestuurlijke elite die Knops nu tot de orde hoopt te roepen, heeft in het verleden vaker bewezen in te stemmen met voorwaarden, en toch een eigen uitweg te vinden.

Versoepelde lockdown op Curaçao: het voelt als Nieuwjaar, mensen willen vuurwerk afsteken

Curaçao versoepelde vorige week zijn lockdown. Wellicht door de strenge maatregelen telt het eiland bijna geen besmettingen, zei correspondent Kees Broere vanaf Curaçao.

Bron: Volkskrant

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

28 reacties

 1. Piet Heniger de ydk heeft in klein onderzoek aangegeven er met Knops mee eens te zijn.90% althans, dus svp niet generaliseren, de 10% zijn wsl de politici

 2. Speciaal voor @Trui, een extra lange comment ( grapje).

  …..”Op een dag ging een bloemist naar de kapper
  om zijn haar te laten knippen.

  Nadat de kapper zijn haar had geknipt vroeg de bloemist wat hij de
  kapper moest betalen.

  De kapper antwoordde:

  ‘Ik neem deze week van niemand geld aan omdat ik deze week bezig
  ben met dienstverlening aan de Gemeenschap’.

  De bloemist was blij en verliet de winkel.

  Toen de kapper de volgende ochtend zijn kapsalon opende zag hij
  een kaartje met het opschrift “dank u” en een dozijn rozen voor de
  deur.

  Later op de dag komt een agent om zijn
  haardos te laten fatsoeneren.

  Als hij na afloop wil betalen zegt de kapper weer:

  ‘Ik neem deze week van niemand geld aan omdat ik deze week bezig
  ben met dienstverlening aan de Gemeenschap’.

  De agent vond het mooi en verliet vrolijk de kapsalon.

  Toen de kapper de volgende ochtend zijn kapsalon opende zag hij
  een kaartje met het opschrift “dank u” en een dozijn donuts voor
  bij de koffie.

  Nog dezelfde dag kwam er een lid van de 2e Kamer om zijn haar te
  laten knippen.

  Nadat de kapper zijn haar had geknipt, vroeg het parlementslid wat
  hij de kapper moest betalen.

  De kapper antwoordde weer:

  ‘Ik neem deze week van niemand geld aan omdat ik deze week bezig
  ben met dienstverlening aan de Gemeenschap’.

  Het lid van het Parlement was zeer gelukkig en verliet de
  kapsalon.

  De volgende ochtend, toen de kapper zijn kapsalon weer open deed
  stonden er een dozijn Parlementsleden in de rij te wachten voor
  een gratis kapsel.

  En dat, mijn vrienden, illustreert het fundamentele verschil
  tussen de gastvrije burgers van ons land en de egoïstische hebberige graai politici die
  het besturen.

 3. Knoekoe, lange tenen ok, maar neem nu niet die lange reacties van Roberto over.

  Dat verspreid zich nog sneller dan het Coronavirus.

  En dat eindeloze geOH is nu net de reden dat de persconferentie van de regering worden beperkt tot 2 vragen, door ouwehoernalisten al snel veranderd in 1a, 1b en 1c.

  2 vragen, en on topic, Drayer en Kakel.

 4. …..”De premier van sint maarten, silveria jacobs, betitelt de Nederlandse voorwaarden als ‘een onfatsoenlijk voorstel’ en ‘slikken of stikken’.”….

  Zeer kenmerkende reactie van onze derde wereld leiders.
  Iets als onfatsoenlijk bestempelen.

  Wel, de tijd dat je de “ik voel me beledigd, gediscrimineerd en gekoloniseerd” kaart kunt trekken is voorbij.

  En gelukkig.

  Beledigend is het premierschap dat door deze figuren wordt gevoerd.
  .
  Ik hoorde don martina (en een andere “makamba hatende leuze roepers) dat ook altijd zeggen, als er goed gecontroleerd moest worden, ze hielden niet van dit soort ” beledigende” toezicht uit den haag.
  Want meneer wilde graag doorgraaien…

  Als de bestuurders ‘out of arguments’ “runnen”, gaan ze op de man spelen, ad hominem argiumeten aanhalen, en dan en je de belediger, de racist en de kolonisator.

  We hebben kunnennzien hoe een Centraal gelegeen Bankpresident, decennia de boel naar zijn hand heeft gezet, personeel stelselmatig heeft getiranniseerd, afgeluisterd, spioneerde op “afvallige” loyalisten, trouwe collegas voortrok, en je systematisch uit de laan werkte, als je oprechte kritiek had.

  De politiek en regering is niet veel anders, Suzy Gijsbertha en Rhuggenaat hebben alle drie of de je hebt me bedreigdkaart, of de beledigkaart, of ik ga je voor het gerechtslepen kaart getrokken.

  Een teken van zwak, onsportief en onvolwassen leiderschap.

  Typische Lange tenencultuur: “owee je gebeente, als je kritiek hebt, want jij hebt mij niets te vertellen., …

  Wij zijn de baas…
  Nou zonder NL centjes kunnen deze lui niet veel betekenen als leider.

 5. Onfatsoenlijk zijn de salarissen van Statenleden en Ministers en directeuren van de Overheids NV’s. Onfatsoenlijk om je eigen kinderen en vriendjes in dienst te nemen

 6. Kijk ik zeg maar zo aan alles komt een einde. De tijd van graaien is zo langzaam maar zeker aan het voorbij gaan. Dat komt hoofdzakelijk omdat een steeds groter wordende groep dit schaamteloze gedrag niet meer pikt.
  COVID-19 heeft nu naar boven gebracht waar een waar er nu eigenlijk fout is en dat is de armoede die er al vóór de pandemic was en nu met meer dan 30.000 mensen erbij is toegenomen.
  Dan klets je niet meer over “voorwaarden” en hang je de beledigde onschuld uit terwijl je damn goed weet waar het probleem is.
  Het geeft alleen maar aan dat het spel langzaam is uitgespeeld en het beste wat je nu kan doen is opkrassen. Zodat er tot de verkiezingen een zakenkabinet, onbezoldigd, komt!
  Just saying .

 7. IK hoor het Ruggie nog zeggen bij zijn aantreden als MP, ik zorg ervoor dat die 300 ambtenaren die door Pik (MFK ) onrechtmatig zijn aangenomen direct ontslagen worden, ze zittener naar drie jaar nog steeds en wel met een dik vet salarisis, wat een L.L de behanger is deze liliputer toch.

 8. “Van redactie curacao | 17 mei 2020 om 15:10 |
  @Beste Opmerker,

  Rechtsonder in de balk van het Scribd document bevindt zich de downloadknop en uiterst rechtsonder de uitvergrotingsknop.

  Hopende u zo goed mogelijk te hebben geholpen,

  Met vriendelijke groeten,
  KKC redactie
  Helaas: Dat hadden we al geprobeerd echter er komt een vermelding “This document has been removed from scribt”
  Uitvergroten brengt je naar de pagina van scribt en is niet te gebruiken.

 9. Ik hoop op een voorspoedig herstel van Rhuggenaath. Ik ben bang dat het ziekteverlof wordt opgerekt om uitstel van besluitvorming te bereiken. Ook indien hij dinsdag weer van de partij is moet NL er rekening mee houden dat er alles aan wordt gedaan om zaken te traineren.
  De Curacaoese regering mist ieder besef van verantwoordelijkheid. Ze verkopen Curacao bij wijze van spreken nog liever aan Venezuela dan dat zij instemmen met de voorwaarden van NL. Rhuggenaath zal zijn handen in onschuld wassen. De overige ministers zijn dan leidend. Hij kan dan zogenaamd niets. Er gebeurt dan ook niets. YDK vindt dat prima. Ze sterven liever van de honger dan dat zij instemmen met de voorstellen van NL.
  Hij moet besluiten per direct het ontslag van zijn regering in te dienen en de aanstelling van een bewindvoerder te bespoedigen. 2e Kamer moet aanstaande woensdag unanieme besluiten nemen en zich niet laten ringeloren door de Curacaose regering.

 10. blijk te geven van onvrede aangezien slechts weinigen bereid zijn publiekelijk afscheid te nemen van de vertyfte politieke elite

  De teerling is geworpen Knoek–ku..

  Dit is nog niet genoeg naar mijn smaak, de angstcultuur die al veel te lang regeert dient verdelgd te worden… Het is zéér begrijpelijk dat reageerders hun keutel inhouden wanneer ik vraag om

 11. Het zijn de lastste stuiptrekkingen van de zittende elite.
  Nederland speelt het heel diplomatiek en tactisch.
  Feitelijk kan Rhuggenaath een hoop roepen, dat hij zich niet laat ringeloren door Nederland,maar hij heeft defacto geen poot om op te staan.

  Hij zal keurig alle instructies gaan opvolgen.

  De vruchten van zijn regeerperiode ( en de andere ministers) worden nu geoogst. Had hij meer initiatief en doorzetting getoond in het begin, dsn was het anders geweest, maar hij heeft niet als al zijn voorgangers een hoop gedoogd.

 12. Capitulatie is zéér nabij, maar het gebrek aan lokale expertise en vooral DURF is hetgene dat vooral ontbreekt mi. Om onszelf uit deze impasse te halen. Zogenaamde wijsheid genoeg op dit forum, maar wie is er nu werkelijk bereid zijn nek uit te steken?

 13. Toekomstige hulp is ‘afhankelijk van afspraken en resultaten’, meldt Knops. Het is na deze begrijpelijke boodschap inderdaad oorverdovend stil geworden op forti, dat was natuurlijk niet de bedoeling, en ook op dit forum worden alweer de trollen uit de mundi in stelling gebracht die niet kunnen wachten om de bekende kaart te trekken. Gelukkig is ookdat spelletje inmiddels doorzien en achterhaald. Tijd dus wellicht om definitief afscheid te nemen. Hoe dom kan je zijn?
  .

 14. Nee papa voldoet niet aan het profiel en zal een gedegen screening ook niet doorstaan mocht hij ambities hebben in de lokale vuillakerij..

  Maar er is iets gaande en het rommelt, mijn mundimakkers zijn óók overtuigd en dat heeft geen konjo te maken met mijn kleur of afkomst.

 15. Het wordt enigzins stil hier momenteel moet ik helaas constateren.
  Is het werkelijk zo dat het gros van de reageerders een grote smoel heeft verscholen achter zijn ip adres maar te schijterig is om werkelijk zijn aard laat blijken aan de zeer geprezen ambtdragers?

 16. Laten we geen genoegen nemen met het standaard slappe geouwhoer en loze beloften ditmaal.

  Nee, het is de hoogste tijd om de vele misstanden niet alleen te benoemen, te veroordelen maar ook fysiek blijk te geven van de sentimenten die reeds geruime tijd daar zijn…

 17. ‘Financieel onafhankelijk’ vgs Rhuggenaath kom op man jullie hebben al vele vele jaren bewezen niet met het door NL gegeven geld om te kunnen gaan.
  Wellicht dat jullie huishoudboekje thuis eveneens zo’n shitzooi is? Of doen jullie dat alleen met het geld van een ander?
  Wat een schaamteloos figuur zeg.

 18. Slechts 25% inleveren en niet akkoord willen gaan?

  Onze vuile profiteurs dienen op het Brionplein aan de schandpaal gebonden te worden.
  Het verstrekken van verrotte etenswaren terplaatse zullen de volgende generaties aartsnepotisten wel doen afschrikken om nog langer het proletariaat en tegoedertrouw zijnde ondernemers te bestelen.

  Het is alles behalve fraai, maar met onze “uitverkorenen” valt geen overleg meer te voeren dus dan maar aanpassen aan hun niveau.

 19. @Beste Opmerker,

  Rechtsonder in de balk van het Scribd document bevindt zich de downloadknop en uiterst rechtsonder de uitvergrotingsknop.

  Hopende u zo goed mogelijk te hebben geholpen,

  Met vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 20. Redaktie: “Met dank aan een trouwe lezer” Maar het stuk , de aanbiedingsbrief, is amper te lezen! Niet te downloaden of uit te vergroten.
  Zonde van de ruimte. Het is toch niet de bedoeling dat we met een vergrootglas dit stuk moeten lezen?
  Als er geen mogelijkheid is om dit op een andere manier te brengen zet het dan niet bij de onderwerpen waar dit betrekking op heeft. Of valt dit niet onder “persvrijheid”

 21. ….Curaçao, zo meent de premier, heeft al op allerlei manieren laten zien dat het de problemen in bijvoorbeeld de overheid aanpakt en flink bezuinigt”…..

  Pfffff…..wat een slap verhaal weer van onze Premier.
  Het is echt een derde wereld land Premier met eerste weteld allures, verwende dram trekjes….

 22. Vooralsnog zijn de bezuinigingen van Ruggenaath vooral woorden, loze woorden die wij al jaren horen en nooit in de praktijk zijn gebracht.

  Ik wordt er Menki Rojeriaans moe van.

 23. Curaçao, zo meent de premier, heeft al op allerlei manieren laten zien dat het de problemen in bijvoorbeeld de overheid aanpakt en flink bezuinigt.

  Een volstrekt schaamteloos statement van een regering welke uitsluitend is gericht op het tot eigen gewin instandhouden van de enorme bewuste tweedeling welke op deze rots in stand wordt gehouden tussen arm en rijk. Corrupt en crimineel? U mag het zeggen. Dit kunnen we in een beschaafd koninkrijk niet langer toestaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...