28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 00:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Volkskrant | Nederlandse troepen helpen rust op Curaçao te herstellen

Kees Broere

Nederlandse militairen staan wacht bij het het regeringsgebouw Fort Amsterdam. De militairen helpen op Curacao om te voorkomen dat er weer rellen ontstaan | HH / ANP

Curaçao stond een paar dagen in brand. Jonge heethoofden sloten zich aan bij boze ambtenaren en dat was een recept voor heftige rellen. Agenten van Aruba en Bonaire, en Nederlandse militairen hebben de rust hersteld, maar de onvrede – aangewakkerd door Nederlandse eisen – blijft.

Nederlandse militairen en agenten van Aruba en Bonaire moeten op Curaçao de rust herstellen. Na de rellen van afgelopen week bleef het dit weekeinde al relatief rustig op het Caribische eiland. Politie en brandweer hoefden veel minder uit te rukken dan in de dagen ervoor. ‘Maar we zijn er nog niet’, aldus minister van Justitie Quincy Girigorie.

- Advertentie -

De onlusten begonnen vorige week woensdag aan het einde van de middag. Ze ontstonden nadat een groep ambtenaren, op het laatste moment vergezeld door protesterende jongeren, waren opgetrokken naar het kantoor van premier Eugene Rhuggenaath in Fort Amsterdam. Na daar verjaagd te zijn, begonnen rellen, brandstichtingen en plunderingen.

Bezuinigingen
De onrust heeft te maken met de bezuinigingen die de regering-Rhuggenaath moet uitvoeren, onder meer door een korting van 12,5 procent op de salarissen van ambtenaren. Die bezuinigingen zijn onderdeel van een pakket hervormingen dat Nederland eist, wil het Curaçao financieel helpen na de enorme economische crisis die is gevolgd op de corona-pandemie.

Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag was het op veel plekken in de hoofdstad Willemstad bijzonder grimmig. Monister van Justitie Girigorie zei begrip te hebben voor ‘de pijn’ die de bevolking ondergaat, maar te moeten optreden tegen ‘het misbruik’ dat een nog onduidelijke groep felle betogers maakt van de vrijheden die de wet geeft.

Curaçao heeft daarom gekozen voor een veel grotere inzet van veiligheidsdiensten. Behalve de eigen politie, het Korps Vrijwilligers Curaçao (VKC) en Curaçaose militairen van de zogeheten Curmil zijn ook Nederlandse militairen actief, met name voor de bescherming van vitale objecten. Zaterdag zijn uit Nederland 120 extra soldaten van de landmacht aangekomen. Van Aruba kwamen leden van de ME, van Bonaire extra politieagenten.

- Advertisement -

Mede door die inzet bleef het vrijdag- en zaterdagnacht een stuk rustiger. Zaterdag zei Girigorie dat de regering ‘naar iedereen wil luisteren en de hand wil reiken’. Om die reden is de regering samen met de Curaçaose Raad van Kerken een poging begonnen om een brede maatschappelijke dialoog op te zetten.

Empathie
In Nederland heeft de gevolmachtigd minister voor Curaçao, om ‘meer empathie’ gevraagd. ‘Er is een heel grote groep die het op dit moment heel erg moeilijk heeft,’ zo verklaarde Anthony Begina aan de NOS. ‘Wij zijn niet een land met heel veel financiële mogelijkheden om alles en iedereen te ondersteunen.’ Vrijdag wordt beslist over een nieuw hulppakket.

Op Curaçao is nog steeds niet duidelijk of de onlusten enkel het spontane protest van met name jongeren zijn, of dat oppositiepartijen op het eiland er de hand in hebben gehad. De MFK, de partij die is opgericht door de eerste premier van het autonome land, de wegens ambtelijke corruptie veroordeelde Gerrit Schotte, heeft verklaard niets met het geweld te maken te hebben. ‘Niet alleen maken we geen deel uit van de acties, ook hebben we geen enkele verbinding met de personen die de acties begeleiden,’ aldus MFK-leider Gilmar Pisas.

Deze woensdag gaat Curaçao officieel weer open voor toeristen uit Nederland. De animo om naar het eiland te komen, lijkt momenteel niet erg groot.

Bron: Volkskrant

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Wederom fake news van dit deugblaadje “aangewakkerd door nederlandse eisen”
  Dit is niet de oorzaak geweest van de demonstratie’s en de zgn rellen.
  Jammer dat dit soort fake berichten de MSM blijven vervuilen.
  Kom gewoon een keer met HET verhaal, niet met EEN verhaal.

 2. PIK PISAS en Gerrit de Raaf en AMPARO van de oppositie zeggen niks te maken te hebben met de ongeregeldheden op de crim, Maar wie heb ik dan toch zien staan tussen die oproerkraaiers, ik dacht toch echt Pik Pisas en Amparo ho, ren BLEEEEERREN, door die microfoon van tv direct op de tv of ben ik nu gek aan het worden!!!?. Gerrit de Raaf heb ik niet gehoord of gezien maar zit er wel degelijk achter, hem kenende is hij bloed link omdat hij geen enkelbandje krijgt en waarom krijgt hij geen bandje omdat hij dan gewoon zonder problemen zijn drie jaar gevang die hij tegoed heeft als hij die 1.8 miljoen niet betaald, direct uit mag gaan zitten. als hij los is word dat een heel moeilijk verhaal om hem weer in het hok te kregen en dat weet justitie ook, dus het word zitten waar je zit ik kom! O nee hij hoeft niet te komen omdat hij er al zit !!. foutje van Mossel ?

 3. @brian,
  Wat als de keuze is; neo kolonialisme waarbij de bevolking de zelfde nationaliteit en nationale rechten bezit als de kolonisator of onafhankelijk eigen nationaliteit en vervallen tot Haïti?

 4. Curacao ta dushi! Nou Kuhneman en Miles Mercera waar wachten jullie nog op om weer een mierzoete column over dushi Curacao te schrijven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -