29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 21:04

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Rutte onvermurwbaar: steun Cariben nodig, maar hervormingen ook

Premier Rutte houdt vast aan de voorwaarden die Nederland stelt aan de coronahulp voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De hulp aan de Cariben gaat door, maar er moeten ook politieke besluiten genomen worden zodat de eilanden ook op lange termijn zelf op eigen benen kunnen staan.

Dat zegt premier Rutte in reactie op een brief van een groep bekende Nederlanders waarin ze de regering vragen om zich ruimhartig op te stellen bij het verstrekken van coronahulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

De oproep is onder meer ondertekend door comedian en tv-maker Jandino Asporaat, werkgeversvoorzitter Hans de Boer, NS-topman Roger van Boxtel, atleet Churandi Martina en oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink.

- Advertentie -

“Die hulp is er,” zegt Rutte. “We willen solidair zijn. We vragen nu niet of de eilanden ten koste van de bevolking zware bezuinigingen doorvoeren. Het gaat om hervormingen in pensioenstelsels en arbeidsmarktsystemen. Die liggen al te lang op de plank.”

Drie klappen

De Rijksministerraad beslist vrijdag over het vervolg van de coronahulp aan deze eilanden. De schrijvers van de brief roepen de regering op een besluit te nemen met “compassie en een warm hart enerzijds en koel verstand anderzijds”.

De Caribische delen van het koninkrijk hebben de afgelopen periode drie klappen te verwerken gehad waar ze niets aan konden doen, schrijven ze. “Orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus.”

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn extra zwaar getroffen omdat ze sterk afhankelijk zijn van toerisme, maar door de coronacrisis komt er geen toerist meer naar deze eilanden.

- Advertisement -

Rutte zegt dat wat nu gevraagd wordt vergelijkbaar is met het wat er bij het noodpakket aan Italië, Spanje en Frankrijk wordt gevraagd. “Ik zie niet in waarom we die voorwaarden niet kunnen stellen. We hoeven toch niet alleen de portemonnee open te zetten, het is niet raar om om landen te vragen wat al zo lang moet gebeuren.”

Kijk hier hoe premier Rutte reageert op de oproep over steun aan de Caraïben.

Op Curaçao braken vorige week rellen uit, nadat vuilnismannen te horen hadden gekregen dat een aantal van hen zou worden ontslagen, omdat er geen geld meer was om ze te betalen.

De briefschrijvers begrijpen dat de Rijksministerraad voorwaarden stelt, maar willen dat de hulp zo wordt ingericht dat de kansarmen de “meerwaarde van de Koninkrijksrelatie” ervaren en tegelijkertijd de economische structuur van de eilanden wordt versterkt.

Bron: NOS

 

- Advertisement -

Artikel delen

12 reacties

 1. Het is heel simpel , het wordt buigen of barsten .
  Nederland heeft zelf zijn problemen .
  Dus mensen kiezen of verliezen alle nietsnutten eruit en 25% op salarissen van parlament , snoepreisjes afschaffen en verblijf kosten enz ,enz ,

 2. @ William.
  En dat is eigenlijk wat Rutte wil. En de elite niet. Daar zitten de politiek benoemde die niet op het werk verschijnen en als ze het wel doen niet veel presteren.
  Die zitten daar met de zegen van de politici en de vakbonden. De familieleden, trouwe partij en vakbondsleden die je geen positie kan geven in commissies en werkgroepen of top ambtenaar of gevolmachtigde minister kan maken.
  En die hebben ook al geen hoge vereiste ik denk aan Bergita en Fer.
  Daar moeten geen problemen mee gemaakt worden. Nee 12,5 % korten op de lonen levert het zelfde op en, blijkbaar met minder problemen.

 3. Heel goed! Helemaal eens met het besluit. Pak dammit de zichzelfverrijkende politieke elite aan, en laat de mensen met de lage salarissen met rust. Pak de van Rijns cs en de schoften overheidsnv’s.
  Dat is de taak van dit zootje hier en niet anders. En verder toegeven dat je vanaf 2017 een zootje ervan hebt gemaakt. Hou de spiegel voor. De lachspiegel wel te verstaan.

 4. Nederlandse regering houdt gelukkig zijn poot stijf. Hulpverlening voor de lokale bevolking is gewaarborgd. Curacao moet evenwel de noodzakelijke veranderingen kenbaar maken.
  Ministers 25% minder basisinkomen. Er is daarover kennelijk geen overeenstemming binnen het Kabinet. Minsters die voor zijn moeten vrijwillig afstand doen van 25% van het inkomen. Maak hun namen bekend!
  Parlementsleden eveneens 25% inleveren op het basisinkomen. Ik trouwens graag een salarisstrook willen zien over de maand december 2019 van een van de parlementsleden. Zolang er geen besluit is genomen kunnen parlementsleden vrijwillig afstand doen van een deel van hun inkomen. Maak hun namen bekend.
  Het parlement kwam zelf met een voorstel op basis van een op het eerste gezicht niet deugende berekening. De parlementsleden zijn in het voorstel bereid vakantiedagen in te leveren. Normaal gesproken vormen de vakantiedagen een onderdeel van het basissalaris. Veel reacties struikelde over dit onderdeel. Het zou mij echter niet verbazen als parlementsleden boven hun salaris de vakantiedagen uitbetaald krijgen ipv dat zij vakantiedagen opnemen uit het vaste salaris. Dat zou pure fraude zijn maar mij niet verbazen.
  Ambtenaren die meer verdienen dan Naf 2.500,00 per maand 12,5 laten inleveren per 1 juli 2020.
  Nogmaals wie heeft zo’n salarisstrook van een parlementslid.

 5. Rhuggegraat vertrouw ik wel, maar hij zit opgescheept met een stelletje ongeregeld dat zich minister noemt. Blijkbaar is er op deze rots niets beters te vinden. Met een beetje creativiteit is 12,5% op de totale loonsom van ambtenaren zeer eenvoudig te halen, en waarschijnlijk nog veel meer. Begin met het ontslaan van alle ambtenaren die niet gekwalificeerd zijn, en via vriendjespolitiek een baantje hebben gekregen. Hoppa, dat betekent waarschijnlijk minimaal 25% eruit dus, en niet de laagste salarissen. Zet een nieuw en marktconform loongebouw op met realistische salarissen. Waarschijnlijk levert dat opnieuw 20% op, met name in de hoogste schalen, terwijl de laagste schalen buiten schot blijven, dus geen gezeur van de vakbonden. Enige zorg is of er op deze rots uberhaupt wel gekwalificeerde mensen zijn. Hoe moeilijk kan het zijn ?

 6. @Abraham
  Oooo… vandaar die criminele domheid van je….. Het zit in je bloed dus….. Mijn gunst Bram….. Nee, DAN kun je er niets aan doen, behalve dan dat je je dan nergens mee moet bemoeien, en zeker niet met zaken waar je geen verstand van hebt.
  Hou je maar bij beerputten graven en luiers verhandelen.

 7. Jep 3 klappen waar niks aan gedaan kon worden, en 10 klappen van PAR sinds 1996, MAN sinds 1971 en Sushi sinds jaar en dag. Hans de Boer ga wat nuttigs doen. Nederland moet zijn poot stijfhouden. Na 51 jaar is het genoeg geweest. Er is aangetoond dat de Yu di Korsou niet de capaciteit heeft om in de regering iets voor elkaar te krijgen, dus move over for the professionals.

 8. @ Shonfefe, inderdaat, Hans ( vakbondleider ) is zo dom als een Gans, is een kind van een broer van mijn Oma, komt dus uit een Jooden familie maar het zo te zien zit er geen druppel Joods bloed in deze vaksbond leier, geen gene gekregen van zijn Opa, de hele vroegere familie de Boer zijn bijna allemaal geboren in de Jordaan, Hartog de Boer, mijn Oma Henriette de Boer, Tijmetje de Boer Petronella de Boer, Teuntje de Boer, Debora de Boer, Abraham de Boer, Leendert de Boer,Beletje de Boer,Lea van Sisteren, Arie de Boer, beroepen waren toen, Loopknecht, Sigarenmaker, Koopman, Straatventer. Velen hebben eind 1945 niet gehaald.
  Hans de Boer heeft 4 jaar op de crim gewoond en denkt dat hij de erfpacht heeft geleerd in die vier jaar met door de bond betaalde zijn snoep rijzen, Ga tocvh weg Hans met lul verhalen jij bent net zo’n zakken vuller als het hele andere koor je zingt gewoon mee en wit een wit voetje halen bij de vakbonden op de crim, misschien willen ze jou wel als leider in de nood hebben hier op de crim, heb je er toch weer een lekker baantje bij dat jouw kassa doet rinkelen icl 4 x naar de crim om in de zon te bakken, miskleun die je er bent. Ministers Rutte en Knops hebben meer verstand en moet in hun kleine pink dan, Hans de Gans in zijn watermeloen hooft.

 9. “Orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus.”

  Maar niets zeggen over de corrupte politieke elite die het eiland leeg rooft?

 10. @Shonfefe: gisteren aan tafel bij Op1 was hij nogal positief over de huidige regering. Hij had zelfs 2 dagen eerder met Rhuggenaath gebeld.

 11. Heb begrepen dat vakbonden al warm lopen om tegen de 12.5% te gaan staken. Zelfs AquaElectra waar de gemiddelde salaris rond de 12000 gulden /maand ligt wilt geen 12.5% inleveren.

 12. Hans de boer is blijkbaar niet op de hoogte dat er nu geen goede betrouwbare democratische partijen in onze regering te vinden zijn.Of hij is ziende blind en heeft geen problemen met corruptie en onbekwaamheid. Als hij alleen maar de rapportages van het Cft gaat lezen moet hij tot de conclusie komen dat er constant en consequent gelogen en gerommeld wordt door zijn z.g.betrouwbare en democratische partijen. Zelfs in de 1ste tranche van Nederland werd een bedrag van bijna ang 90 miljoen niet gebruikt voor het ondersteunen van de bevolking maar om de achterstallige premies aan het APC en de SVB af te lossen. Is De Boer gestoord of zo of ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -