Leen Vervaeke
Zonder draconische maatregelen houdt Hongkong het virus in toom. Een opzienbarende prestatie. Wat doen ze daar zo goed?
Normaal had Timtims moeder deze week weer naar kantoor gemoeten, na anderhalve maand thuiswerk. Maar nadat in haar Hongkongse flatgebouw een coronabesmetting was ontdekt, besloot ze twee weken langer thuis te blijven. De coronapatiënt woonde helemaal boven in haar appartementsblok en zij helemaal beneden, maar je wist maar nooit. Ze wilde haar collega’s geen onnodig risico laten lopen.
De houding van Timtims moeder is typisch voor de Hongkongse omgang met het coronavirus: liever te veel voorzorgsmaatregelen dan te weinig. De autoriteiten hebben de bevolking gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven, zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden en sociale activiteiten te beperken. Scholen zijn gesloten, kantoren zijn overgeschakeld op thuiswerk. En over elke besmetting wordt uitgebreid informatie gegeven, zodat iedereen zijn eigen risico kan inschatten.
Behoedzaam
Die behoedzaamheid blijkt zijn vruchten af te werpen: vijftig dagen na de eerste besmetting heeft Hongkong 120 bevestigde gevallen, terwijl het elke dag 1.500 mensen test. Gezien de nabijheid van het Chinese vasteland, met ruim 80 duizend besmettingen, is dat een opzienbarende prestatie. De Hongkongse aanpak is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als ‘zeer doeltreffend’ geprezen, omdat het ‘zonder steden af te sluiten de overdracht van het virus kon verminderen’.
In debatten over de bestrijding van het coronavirus is er tot nog toe veel aandacht voor China, dat de epidemie weliswaar wist terug te dringen, maar daarvoor zulke draconische maatregelen nodig had dat die in andere landen niet toepasbaar zijn. De Chinese overheid stelde hele steden en een hele provincie in quarantaine, en verbood er de inwoners hun huizen uit te komen. Dat hielp, maar richtte ook enorme economische schade aan, en ging ten koste van de zorg voor gewone zieken en ouderen.
In het 8 miljoen inwoners tellende Hongkong – en overigens ook in Singapore en Taiwan – werd een tussenvorm gevonden: met strenge maatregelen, maar zonder complete lockdown.
Reisrestricties
Om te beginnen voerde Hongkong reisrestricties in om de import van besmettingen te voorkomen. Sinds 8 februari geldt een quarantaineplicht voor wie van het Chinese vasteland komt, kort daarna voor Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië, en sinds vandaag ook voor de rest van Italië en delen van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Japan. Alle niet-essentiële reizen worden ontraden. Op drie na zijn alle grensovergangen met het Chinese vasteland gesloten.
Binnen Hongkong kondigde de overheid een beleid van social distancing aan: zo veel mogelijk afstand houden van elkaar. Kantoorbedienden werden gevraagd thuis te werken, scholen gingen over op online lessen en alle evenementen werden afgelast. Cultuur- en sportfaciliteiten zijn gesloten. De Hongkongers mogen naar buiten, maar worden gevraagd hun sociaal contact te beperken en op drukke plaatsen een mondmasker te dragen.
‘Het toont dat maatregelen niet draconisch hoeven te zijn om effectief te zijn’, zegt Karen Grépin, universitair hoofddocent Gezondheidseconomie aan de University of Hong Kong. ‘Mensen hebben hier niet het gevoel dat ze niet kunnen doen wat ze willen. Als je met een vriend wil afspreken, kun je samen een wandeling in een park maken. Ik had laatst een vergadering waarbij we allemaal op een meter afstand zaten. Dat gaat ook. Je zit hier niet opgesloten in je huis.’
Isolatie
Duikt er toch een besmetting op, dan wordt die meteen in een isolatiekamer van een ziekenhuis ondergebracht, en alle nauwe contacten – familieleden, maar bijvoorbeeld ook de schoonmaakster – worden in quarantaine gesteld en getest, symptomen of niet. Op een website worden de woonplaats en reisgeschiedenis van elke geïnfecteerde bekendgemaakt, tot vluchtnummer en treinwagon aan toe. Wie zijn of haar pad heeft gekruist, wordt gevraagd zich te melden en te letten op symptomen.
Uit onderzoek blijkt dat Hongkong er niet alleen in geslaagd is de corona-epidemie binnen de perken te houden, maar ook om de griep te stoppen. Het griepseizoen eindigde dit jaar eind februari, terwijl het anders doorgaat tot april. Volgens de overheid kunnen de maatregelen nu geleidelijk afgebouwd worden. Deze week begonnen ambtenaren weer op kantoor te werken. Als er geen nieuwe uitbraak komt, kunnen de universiteiten over twee weken heropenen, en half april de rest van de scholen.
Groot draagvlak maatregelen
Wat opvalt, is het enorme draagvlak in Hongkong voor de maatregelen. Hoewel mondkapjes niet verplicht zijn, draagt iedereen er een. De Hongkongers groeten elkaar geroutineerd met de elleboog, vragen in open lucht af te spreken en houden afstand. Meer nog, de bevolking is meer vragende partij dan de overheid. De pro-Chinese regering van Hongkong aarzelde de grens met het vasteland te sluiten, tot het daartoe gedwongen werd door een staking van het medisch personeel.
Dat de Hongkongers het coronavirus zo serieus nemen, komt doordat ze zich de impact van sars herinneren, toen daar 299 doden vielen en de stad maandenlang door angst was verlamd. Bovendien hebben de Hongkongers een sterk gevoel van verbondenheid en collectieve verantwoordelijkheid. Ze willen niet besmet raken, maar vooral geen anderen besmetten. ‘Als lid van deze stad heb ik de plicht het onderbemande medische personeel niet extra te belasten’, aldus een leerkracht.
Economische schade
Het grootste nadeel is de economische schade. Doordat de meeste Hongkongers restaurants, bars en en winkelcentra mijden, zijn de inkomsten in de detailhandel met 30 tot 50 procent gedaald, en in de horeca met 70 tot 80 procent. Door de reisrestricties is het aantal toeristen van 200 duizend naar 3.000 per dag teruggevallen. De regering heeft 17 miljard euro aan noodsteun aangekondigd, ook vanwege de protesten. Het is de vraag of de maatregelen niet meer schade aanrichten dan het virus zelf.
Volgens gezondheidseconoom Grépin is het te vroeg om die vraag te beantwoorden. ‘Er is heel veel dat we nog niet weten over dit virus, dus we zijn niet in staat een kosten-batenanalyse te maken. In een ideale situatie richten we geen onnodige economische schade aan, maar we hebben niet de luxe dat we weten hoe dit zal aflopen. Het risico bestaat dat dit behoorlijk verwoestend kan worden. Zonder volledige informatie is het dan belangrijk om te handelen.’
LEES MEER OVER DE GEVOLGEN VAN HET CORONAVIRUS
‘Coronaschepen’ dolen over de Caribische wateren, havens laten passagiers niet toe.
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn Aziatische mensen in Nederland het mikpunt van beledigingen. En het blijft niet bij schelden alleen.
In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.
Bron: Volkskrant
@ Dislect,
De economische schade voor het eiland zal nog vele malen groter zijn dan jij denkt. De toeristische sector is momenteel goed voor ong 40 % van onze economie. ISLA is immers gesloten, dus die draagt helemaal niets bij op dit moment. De financiële industrie is ook aan het afbouwen, dus toerisme is simpelweg onze toekomst.
Jij verwacht nog dat toeristen gaan terugkomen zodra corona weg is, ik help het je hopen. Wanneer je echter even realistisch nadenkt en je afvraagt hoe jij zelf zou reageren wanneer je net een tijd thuis hebt moeten zitten, dan kun ook wel bedenken dat men in Europa en de VS eerst zal gaan denken aan hun werk, hun baan en het leven weer naar normaal zien te krijgen. Velen hebben dan een grote achterstand bij het betalen van hypotheek en andere leningen, financiële ruimte om op vakantie te gaan is er dan niet.
Wanneer zou men dan weer naar Curacao komen voor een vakantie ? Ik denk dat je dan pas over volgend jaar praat. De piek van corona wordt in Europa ergens rond juni verwacht. China deed er 3 maanden over om het aantal besmettingen enigzins omlaag te brengen, maar nog altijd zijn er daar strenge voorzorgsmaatregelen. Die maatregelen zijn er niet in Nederland, Duitsland, Engeland etc, dus ga er maar vanuit dat het in die landen nog maanden extra gaat duren eerdat dit virus onder controle is.
Wij zullen het dus zelf moeten rooien en als ik Ruggenaath zou zijn klopte ik nu meteen aan bij Nederland en de Wereldbank voor hulp. Ik zeg met opzet hulp en geen lening. Een lening kan dit eiland niet aan, hulp krijg je cadeau. Dan moeten we alleen maar hopen dat onverlaten dat geld niet in eigen zak gaan steken, maar dat zullen ze hoe dan ook gaan proberen. Zou goed zijn wanneer nu al wordt besloten om levenslange gevangenisstraf te zetten om verduistering van economische hulp. Wellicht dat dit afschrikwekkend genoeg werkt.
Ik ben bang dat niet het virus zelf maar de economische gevolgen veel groter en vervelender worden als het virus zelf. De horeca gaat, al dan niet gedwongen, drie weken sluiten 0 inkomen en wel uitgaven. Personeel moet dan ondslagen worden. Wij hebben niet iets als deeltijd WW. Dus mensen geen inkomen. Na corona denk ik dat er maar 50% van de touristen terug komen wat ook niet zonder gevolgen gaat blijven voor de horeca. Dan de ondernemers die voor bijna 100% afhankelijk zijn van tourisme; auto verhuur, duik school, boot trips. Gaan die overleven? We kregen dit jaar zonder corona al een krimp van 5% en met corona meer dan 10%? In elk geval een economische impact groter dan Irma op stMaarten. En we kunnen niet aankloppen op de globale geld markt omdat we nu al niet krediet waardig zijn
@CR
Prima verwoord, heb er niets aan toe te voegen.
Overigens vind ik het totaal niet gepast dat ENNIA nu via social media zich als Corona expert tentoonstelt en hoopt uit deze crisis een slaatje te slaan: verzekeraars verzekeren risico’s maar zijn geen medisch specialisten. ENNIA zou zich meer bezig moeten houden met hun jaarrekeningen en hun beleggings mix zodat zij op de lange termijn pensioen aan hun deelnemers kunnen uitbetalen. Echt ziekelijk
@ Dislect,
Velen hebben inderdaad geen spaargeld en zullen in de problemen raken. Maar ook dat is de verantwoordelijkheid van deze regering. Zij moeten hulp veilig stellen voor het eiland. Dat kan via Nederland, maar ook bv via de Wereldbank of zelfs de EU. We zijn maar een klein eiland met 140.00o inwoners, daar heb je geen miljarden voor nodig. Zolang iedereen te eten, te drinken, water en electriciteit heeft zijn we al een heel eind. Kunnen we daarna gaan kijken wat er met de bestaande bankleningen voor huizen, auto’s etc moet gebeuren.
Maar het laatste wat we moeten doen is maar doorgaan alsof er niets aan de hand is omdat men anders geen geld kan verdienen. De toeristen zijn binnen een week allemaal verdwenen, dan hebben we geen toeristische industrie meer oftewel zeer velen zonder werk. Dan kun je maar beter net zo goed al die mensen verplicht thuis laten zitten, ze hebben immers toch niets te doen.
Hou dan alleen de echt noodzakelijke werknemers op het werk, maar zorg dat de belangrijkste personeelsleden in ieder geval van elkaar gescheiden zijn. Mocht 1 het virus krijgen dan kan die het in ieder geval niet overdragen aan een ander. Waar denk ik dan aan ? Neem bv de monteurs van Aqualectra of van Curoil. Zonder monteurs zitten we straks allemaal zonder stroom, zit niemand op te wachten. En zo zijn er meer bedrijven waar je mensen gescheiden moet houden.
Doch dit alles vereist enig denkvermogen en met name leiderschap. Beide zijn bij veel van onze bestuurders niet aanwezig. Wanneer ze enige zelfkennis zouden hebben dan geven ze dit ook toe en laten het dan ook over aan professionals afkomstig uit crisismanagement. Die nemen dan de beslissingen en onze politieke prima donna’s mogen het dan uitleggen op de persconferentie.
……”Niet zeggen dat onze bestuurders dom zijn ze zijn geoefend in het managen van dom volk”….
Ze zijn zeker niet dom, @ Dislect, maar ze zijn ook zeker niet goed in besturen, laat staan effectief “besturen”….
En ja, de leus: in het land der blinden is een oog koning, geldt ook een beetje…..
Het is de vraag of de maatregelen niet meer schade aanrichten dan het virus zelf.
En dat is het ding; hier is de economie op sterven na dood en de maatregelen genomen geven de doodsteek. Er is geen spaargeld wat ter overbrugging gebruikt kan worden. En dan moet er, weer, bij Nederland aangeklopt worden de maatregelen hier geven meer schade als het virus. Wij zijn geen Hongkong. Het eiland kan de maatregelen niet dragen. En aangezien het een “natuur ramp” is waar de regering met geen goed fatsoen verandwoordelijk kan worden gehouden. Zijn alle kosten te verandwoorden. Niet zeggen dat onze bestuurders dom zijn ze zijn geoefend in het managen van dom volk.