28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

NOS | Wetenschappers Rotterdam en Utrecht claimen vondst antilichaam tegen corona

Wetenschappers Rotterdam en Utrecht claimen vondst antilichaam tegen corona

Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, meldt Erasmus Magazine.

“Dit is het allereerste antilichaam waarvan we weten dat het de infectie blokkeert en er is een goede kans dat dit ook een medicijn wordt dat op de markt komt”, zegt de Rotterdamse hoogleraar celbiologie Frank Grosveld in het universiteitsblad.

De onderzoekers hadden het antilichaam nog in het laboratorium staan na eerder onderzoek naar vergelijkbare virusinfecties. “We moeten iets doen en misschien hebben we wat”, dachten ze volgens Grosveld. “Daarom zijn we onmiddellijk aan de gang gegaan en hebben we de klok rond gewerkt.”

Nog niet gepubliceerd

Er is een aantal kanttekeningen te maken. Het antilichaam moet nog op mensen worden getest, wat maanden duurt. Ook is het onderzoek nog niet beoordeeld door vakgenoten. Dat gebeurt op dit moment. Als die het goedkeuren, dan wordt het naar verwachting gepubliceerd. Nu staat het al online op een site waar biologen hun onderzoek delen.

Onderzoeksleider Berend-Jan Bosch (Universiteit Utrecht) wil geen valse verwachtingen wekken. “Het is een eerste belovende stap, maar het is nog te vroeg om te speculeren over de eventuele werkzaamheid in mensen”, zegt hij in een reactie aan de NOS. “Het onderzoek ligt ter beoordeling bij een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. Verder commentaar kan gegeven worden zodra het artikel is geaccepteerd.

“Een echte oplossing is een vaccin.
Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie

Grosveld legt uit dat het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren. Het kan worden gebruikt om een medicijn tegen deze corona-infectie (COVID-19) te ontwikkelen.

De onderzoekers proberen een farmaceutisch bedrijf zo ver te krijgen om het geneesmiddel op grote schaal te produceren. “Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden. En de patiënt dus de kans krijgt om te herstellen.”

“Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen”, zegt Grosveld. “Een echte oplossing is daarom een vaccin, daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar.”

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Laten we hopen dat dit inderdaad een doorbraak is want Nederlandse onderzoekers zijn om bekend om onderzoekresultaten aan te dikken. Er staat heel veel mooie dingen te wachten voor de onderzoeker die met een doorbraak komt. Veel prestige, een baan in een gerenomeerd ziekenhuis ergens in de wereld en een salaris om u tegen te zeggen.

  2. Prachtig om dit lezen. Ik ben er trots op. Maar Berend-Jan Bosch zegt ook duidelijk dat hij geen “valse verwachting” wil wekken. Een eerlijke bekendmaking. Misschien (denk ik) dat Berend aan het volgende denkt; want vroeger meende men dat een antigeen de plasmacellen ertoe bracht een antilichaam te produceren dat specifiek bij het betreffende antigeen paste. Maar nu heeft men ook ontdekt dat de plasmacellen de beschikking hebben over duizenden, yes, duizenden verschillende soorten van antilichamen en wanneer er dus bijvoorbeeld bacteriën het lichaam binnendringen, kunnen deze zich verenigen met elk antilichaam uit een reeks van antilichamen die toevallig grotendeels bij ze passen. Ter illustratie: stel dat het antigeen een man is die naar de kleermaker gaat om een pak te laten maken (zoals eens werd gedacht), maar nu lijkt het meer op een man die naar een grote kledingzaak gaat waar duizenden pakken van verschillende grootte en snit hangen en er een uitzoekt uit een aantal die hem tamelijk goed, maar niet noodzakelijkerwijs als „gegoten”, zitten. En wat gebeurt er????? Er wordt door het lichaam een signaal uitgezonden en de plasmacellen beginnen dat specifieke antilichaam bij duizenden te produceren. Dus let op; dit gaat ook op in het geval van mensen: bij ziekten en infecties speelt niet alleen virulentie, ofte wel de ziekmakende kracht van de betrokken bacteriën, een rol, zoals men eens dacht, maar dat infecties ook verband houden met ecologie, dat wil zeggen, de conditie van de gastheer, het “lichaam”. Met andere woorden, veel hangt af van het algemene weerstandsvermogen van het lichaam van een ieder van ons als mens…………………………

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...