29 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Europa bijna klaar voor massavaccinatie – hoe staat het ervoor in de landen om ons heen?

HomeMediaVolkskrant | Europa bijna klaar voor massavaccinatie – hoe staat het ervoor...

Peter Giesen, Sterre Lindhout, Arnout le Clercq,
Patrick van IJzendoorn en Sacha Kester

In het Verenigd Koninkrijk zijn de vaccinaties al begonnen.

Heel Europa maakt zich op voor de veelbelovende prik. Minister De Jonge maakte donderdagavond bekend dat de eerste vaccinaties in Nederland op 8 januari plaatsvinden. Hoe staat het ervoor in de ons omliggende landen?

 

België

Vanwege de strenge coronamaatregelen staat de Belgen een ‘vreselijke Kerst’ te wachten, zei de Vlaamse minister-president Jan Jambon, maar direct erna zal het land beginnen met vaccineren.

‘Als Pfizer een eerste symbolische levering van vaccins gelijk zal verdelen in alle Europese landen, kunnen wij onmiddellijk na Kerstmis dat signaal van hoop geven’, zei de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke donderdag.

Begin januari zal de campagne echt worden uitgerold. Eerst zijn alle bewoners (150.000 mensen) en het personeel (60.000) van de woonzorgcentra aan de beurt, gevolgd door de andere zorginstellingen en hun vrijwilligers en het ziekenhuispersoneel. Dit gebeurt allemaal in de instellingen zelf.

In de tweede fase worden alle Belgen die ouder zijn dan 65 gevaccineerd. Daarna volgen 45-plussers met onderliggende gezondheidsproblemen en mensen met een cruciaal beroep, zoals brandweer en politie. In de derde fase krijgt de rest van de volwassen bevolking een prik. Vandenbroucke wil zich nog niet vastleggen op de precieze afwikkeling van de hele operatie, omdat de overheid sterk afhankelijk is van de leveranciers. ‘Ik vrees dat we er een heel jaar mee bezig zullen zijn’, zei hij.

Duitsland

Woensdagavond noemde de Duitse gezondheidsminister Jens Spahn de datum voor de start van de vaccinatiecampagne: 27 december. Net op tijd, er werd al een beetje gemord. Dat het vaccin van Pfizer-BioNTech, grotendeels ontwikkeld door Duitse wetenschappers, al wel in het buitenland beschikbaar is maar nog niet in Duitsland zelf, leidde bij sommige mensen, en bij de tabloid Bild-Zeitung tot ongeduld met een nationalistisch randje.

In Duitsland wordt allereerst het medisch personeel ingeënt, gevolgd door ouderen in verpleeghuizen en langdurig zieken. Die worden door mobiele teams geprikt. Daarna komt iedereen boven de 80. De regering heeft de bevolking ingedeeld in 14 categorieën, zo werd bekend door een document dat bondskanselier Merkel woensdag in de Bondsdag onder haar arm droeg, per ongeluk in beeld voor fotografen met goede camera’s. Saillant is dat de regering bij elke groep ook een inschatting heeft gemaakt van de vaccinatiebereidheid. In het algemeen schat ze die op 69 procent.

Frankrijk

Frankrijk kan in de laatste week van december met vaccineren beginnen, als het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) volgende week haar goedkeuring aan het vaccin van Pfizer-BioNTech verleent. Dat zei premier Castex woensdag. In januari zal de campagne worden geïntensiveerd, aldus Castex, waarbij ouderen en kwetsbare groepen voorrang krijgen.

In januari en februari worden 1 miljoen Fransen ingeënt, zo is de bedoeling. In maart zouden 14 miljoen vaccinaties moeten volgen. Het plan is namelijk om dan ook de vaccins van Moderna, AstraZeneca, CureVac en Janssen in te zetten. Eerst komen de burgers ouder dan 75 aan de beurt, vervolgens die boven de 65, daarna medewerkers in de gezondheidszorg ouder dan 55. Frankrijk heeft 200 miljoen doses van 6 verschillende vaccins besteld.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is vorige week dinsdag de eerste injectie gezet, waarmee de Britten de eersten waren die een goedgekeurd vaccin toedienden. Een week eerder was het Pfizer-vaccin door de keuring gekomen van de Britse toezichthouder. Het land maakte gebruik van een bepaling in de Europese wetgeving waarin staat dat een land in geval van nood niet hoeft te wachten op goedkeuring van het EMA.

Negen dagen later hebben al meer dan 140.000 Britten de eerste van twee inentingen gehad. Mensen van boven de 80 krijgen als eersten een prik, alsmede zorgpersoneel. In de eerste week werd de injectie in vijftig ziekenhuizen toegediend, maar inmiddels kunnen mensen ook terecht bij huisartsenposten en op speciaal ingerichte plekken, waaronder de paardenracebaan van Epsom. Tijdens de feestdagen gaat de vaccinatie gewoon door en aan het einde van de maand moeten vrijwel alle 80-plussers zijn gevaccineerd.

Vaccinaties in Centraal-Europa

In Polen zouden eind december de eerste mensen gevaccineerd moeten worden, zei een woordvoerder woensdag. Zodra het EMA het vaccin heeft goedgekeurd, gaan de vaccinaties beginnen. Prioriteit ligt bij zorgwerkers, verplegend personeel in verzorgingstehuizen, dienstverleners zoals politie en brandweer en 65-plussers.

In Hongarije krijgt de zorg ook voorrang. Eind deze maand worden de eerste vaccins verwacht, waarna de inentingen van start zullen gaan. De Hongaren wedden op meerdere paarden. Als enige land in de EU rollen ze ook het Russische Spoetnik V-vaccin uit, dat nu wordt getest. Het EMA staat dit als uitzondering toe, maar het Russische vaccin is niet welkom in andere EU-lidstaten. Viktor Orbán kondigde in november aan dat de Hongaren zelf kunnen kiezen welk vaccin ze willen, maar het hoofd van het Hongaarse centrum voor volksgezondheid weersprak dit vorige week.

In Tsjechië verwacht de regering eind januari te kunnen beginnen. Dezelfde groepen als in Polen krijgen als eerste het vaccin. In Slowakije moet men eerst een negatieve sneltest hebben om gevaccineerd te kunnen worden. Ook daar worden de eerste vaccins in januari verwacht.

In alle vier de landen is het vaccineren gratis en vrijwillig. Maar behalve de logistiek staan de Visegrad-landen voor een heel andere uitdaging: mensen overtuigen zich te laten inenten. In Centraal-Europa is de bereidwilligheid om zich te laten vaccineren laag. Dit komt met name door nepnieuws en desinformatie op sociale media.

Zweden

Zweden kan in januari met vaccineren beginnen. Ouderen, zieken en werknemers in de zorg krijgen voorrang. Een probleem in Zweden is de grote scepsis tegenover vaccinatie. Volgens een recente peiling wil slechts 46 procent van de inwoners zich laten inenten. Die weerzin heeft te maken met een affaire uit 2009 toen 60 procent van de Zweden zich liet vaccineren tegen varkensgriep, een percentage dat hoger was dan elders.

In Zweden ontstond onrust na een studie dat het vaccin in zeldzame gevallen de slaapziekte narcolepsie kon veroorzaken, al vond een later onderzoek van wereldgezondheidsorganisatie WHO daar wereldwijd geen hard bewijs voor.

Ondanks die onzekerheid besloot onder andere de Nederlandse staat een schadevergoeding uit te keren aan een aantal mensen die narcolepsie kregen ná, niet noodzakelijkerwijs dóór, de Mexicaanse griepprik. Inmiddels zijn in Zweden 440 van de 702 claims gehonoreerd door de verzekeraar van de Zweedse farmaceutische industrie.

De architect van het Zweedse coronabeleid – dat nogal afwijkt van andere Europese landen – epidemioloog Anders Tegnell, was destijds betrokken bij dat vaccinatieprogramma. ‘De bijwerkingen waren onbekend. Ze verrasten destijds iedereen’, zei Tegnell onlangs tegen persbureau AFP. Hij hoopt dat de vaccinatiebereidheid omhoog zal gaan, als blijkt dat er bij het coronavaccin geen ernstige bijwerkingen optreden.

Na Kerst vaccineren?

Met spanning kijkt Europa uit naar het besluit maandag van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) over toelating van het Pfizer-vaccin. Bij een positief besluit zullen vanaf 27 december de eerste Europeanen worden ingeënt.

Waarom duurt goedkeuring van een vaccin in Europa langer dan elders?

Europa maakt zich op voor de grootste vaccinatiecampagne uit de geschiedenis.

10 miljoen Nederlanders gevaccineerd in juni: is dat realistisch? Drie valkuilen voor de vaccinatiecampagne.

Is Nederland klaar voor het vaccin? Ja, zegt het RIVM.

Hoe weet je of zo’n geheel nieuw vaccin, volgens nog niet eerder beproefd recept, op de lange termijn wel veilig is?

Bron: Volkskrant

18 reacties

 1. Het is misschien nog niet zo gek om de coronawappies die weigeren zich te laten vaccineren bij elkaar te zetten op het een of ander onbewoonde eiland. Liefst zonder bootjes en met veel haaien er omheen. Zij zijn de nieuwe melaatsen.

 2. Nederland speelt de voorhoed, proefkonijn voor de vaccinatie binnen het konijnrijk. Abcsss starten daarna. Voor een keer geen vuurdoop.

 3. Als iedereen zich laat vaccineren, dan hoef ik dat niet te doen. Mijn laatste vaccinatie was ongeveer 70 jaar geleden tegen smallpox.
  Ben daarna nooit ziek geweest. Mag ik niet meer reizen zonder vaccinatie, dan blijf ik thuis. Mijn huis is veel comfortabeler dan menig 5 sterren hotel. Ik heb trouwens de halve wereld al gezien.

 4. @ Kiko,

  Ook bij de opmerking dat je de Lange Termijn effecten niet kunt weten zou ik je willen adviseren om gewoon eerst eens onderzoek te doen alvorens dit soort popie jopie statements te maken.
  In een video is het pas geleden uitgelegd (zie hieronder), maar ik zal het even voor je samenvatten.
  De FDA doet altijd onderzoek naar effecten van vaccinaties en men weet dat (en dat is dan bijna 100 jaar teruggaand) 99,999 % van de effecten van een vaccin zich voordoen in de eerste 2 maanden na vaccinatie. Dat is dus ook de reden dat men de testgroep van bijn 90.000 personen op de voet heeft gevolgd en de effecten op hen heeft bijgehouden. Daar is dus niets ernstigs naar voren gekomen.
  LT effecten hebben ook niets te maken met allergische reacties. Er zijn nu eenmaal mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen en wanneer je ooit een anti-biotica kuur hebt gehad dan zul je weten dat men altijd van tevoren vraagt of je allergisch bent.

  Hier in ieder geval de video met info, wordt uitgelegd door iemand die dagelijks met covid19 bezig is, dus dichter bij de bron kun je haast niet komen. Het kanaal waar dit interview op wordt gegeven kan ik ook van harte aanraden, ze hebben gedurende corona zeer veel items gemaakt en ook alle vaccins worden zeer diepgaand besproken. Enige kennis van biologie en chemie is wel handig, dan begrijp je het wat sneller.
  https://www.youtube.com/watch?v=eK0C5tFHze8

 5. Volgens mij @peterpumpkineater zijn ze nu met het verdien model bezig. Het moet in elk geval vóór maart want dan zit een andere regering.

 6. Begin Januari gaat men in Nederland beginnen met de vaccinatie
  Ik heb nergens nog informatie gevonden wanneer/hoe dat hier in de West gaat gebeuren. Zijn we voorbereid ?
  Iemand ?

 7. @Dino: Cprnelis zegt: “…De pcr test is door de WHO als niet meer bruikbaar verklaard…”

  Lees jij ergens in het door jouw aangehaalde stuk dat PCR tests niet meer bruikbaar zijn?

  Ik niet.

 8. Beste @Kiko, @Joep Meloen had een reactie over de bijwerkingen op lange termijn maar kan het niet zo één twee drie vinden. Ik vond wel dat zijn reactie hout sneed maar vraag me toch af hoe het met bijvoorbeeld zwangere vrouwen zit. Worden kinderen met de gemiddelde IQ van onze parlementariërs geboren?

 9. Ik ben wel voor vaccinatie maar ben wel een beetje huiverig voor de lange termijn effecten want dat kan NIEMAND weten. Ook de producent niet.

 10. Misschien wordt er wel bepaald dat alleen Whiteman en de echtgenote van C. Cooper(beide huisartsen, al dan niet praktiserend) de injectie mogen geven aan de bevolking. Tegen betaling natuurlijk. ( vrouw van Cooper heeft graag cash betaling, u krijgt geen betalingsbewijs….).

 11. @ Cornelis,

  Misschien zou jij ook eens op onderzoek uit moeten gaan en dan niet bij alle complotdenkers.
  Het ontgaat mij volledig waarom sommigen maar onzin blijven uitkramen, terwijl alle informatie gewoon vrij beschikbaar is online. Je kunt, als je dat zou willen, gewoon meekijken met de onderzoekers ! Je kunt hun bevindingen nalezen, je kunt hun uitleg nalezen of aanhoren, maar nee, velen geven toch de voorkeur aan de mening van totaal ongeschoolde figuren die net een microfoon hebben ontdekt.

  De opmerkingen die ik de afgelopen tijd heb gelezen over het vaccin zijn te absurd voor woorden. Het is te snel gegaan, ken de lange termijn effecten niet, je weet niet wat er nog meer in zit, Bill Gates wil iedereen voorzien van een chip, de overheid wil iedereen kunnen controleren en ga zo maar door.

  In de tussentijd kun je ook heel eenvoudig luisteren naar iemand die dagelijks met covid19 bezig is geweest en die persoon kan haarfijn uitleggen wat wel en wat niet waar is.
  Maar nee, daar heeft men geen interesse in, het is makkelijker om onzin uit te kramen.
  Niet waar Cornelis ?

 12. Via de noodwet wordt iedereen die niet gevaccineerd wil worden zonder vorm.van proces gearresteerd en naar een heropvoedingskamp gestuurd waarvan de verblijfskosten (HNO tarief) van de geconfisceerde bezittingen worden betaald, en direct overgemaakt worden naar de bankrekeningen van de uitvoerende tokos die door f&f van ministers en ander gezagsdragers er tussen geschoven zijn als intermedierend orgaan…
  Kassa rinkel

 13. @Cornelis zegt: “…De pcr test is door de WHO als niet meer bruikbaar verklaard…” en “…Mensen ga op onderzoek uit wat er speelt en geloof de man niet…”

  Bij deze wat onderzoek en wel op de site van de World Health Organization: “While PCR is the gold standard of SARS-CoV-2 testing, other types of tests have also been developed, including rapid antigen detection tests. These are faster, easier to administer and considerably cheaper. Although they are not a replacement for PCR tests”

  Zij noemen het zelf “THE GOLD STANDARD”. (17 november 2020).
  lees: https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/a-look-inside-laboratories-responding-to-covid-19

 14. In Nederland gaan de ministers die de coronamaatregelen overtreden hebben het eerst gevaccineerd worden. Maar kunnen we meteen kijken wie een allergische reactie geeft. Beter volksverlakkers dan gewone mensen.

 15. De pcr test is door de WHO als niet meer bruikbaar verklaard. Alleen een arts zou nog diagnose moeten stellen. Dus alle onzin van afgelopen maanden kan van tafel en daarmee ook de mondkapjes en vaccinaties.
  Mensen ga op onderzoek uit wat er speelt en geloof de man niet.

 16. Hier op Curaçao zijn ze ook bezig aan het voorbereiden, het gaat erom hoeveel consultants van MAN en hoeveel van PAR zullen aan verdienen. Ik weet dat ik in het verleden voor racist ben uitgemaakt maar geeft toe het gedrag van de mensen hier is om van te kotsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties