31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

DH | Ottley to young men: ‘We are becoming our own worst enemy’

PHILIPSBURG--United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Omar Ottley has issued a passionate plea to the young men of St. Maarten, urging them to refrain from...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Samenwerking CBCS en DNB

HomeMediaAntilliaansDagblad | Samenwerking CBCS en DNB
N.a.v. College van Koninkrijkstoezichthouders, een samenwerkingsverband tussen de centrale banken van bet Koninkrijk en de AFM waartoe, in 2013 het ‘MoU between the Central Banks of the Kingdom of the Netherlands and the Autoriteit Financiële Markten’

Willemstad/Amsterdam – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn het eens over een samenwerkingsintentie tussen beide centrale banken.

Daartoe hebben gisteren in Amsterdam, waar DNB is gevestigd, beide presidenten hun handtekening gezet. Richard Doornbosch namens de CBCS en zijn collega Klaas Knot namens DNB.

,,Deze samenwerkingsintentie vloeit voort uit het ‘Memorandum of Understanding (MoU) between the Central Banks of the Kingdom of The Netherlands and the Autoriteit Financiële Markten’ (AFM). Doel van dit MoU is het versterken van de wederzijdse samenwerking, waarbij onder meer gedacht moet worden aan de uitwisseling van informatie en operationele zaken en technische ondersteuning”, meldt de CBCS in een persbericht.

Enig zoekwerk levert op dat dit MoU al langer bestaat en verband houdt met het zogeheten College van Koninkrijkstoezichthouders, een samenwerkingsverband tussen de centrale banken van bet Koninkrijk en de AFM waartoe, in 2013 het ‘MoU between the Central Banks of the Kingdom of the Netherlands and the Autoriteit Financiële Markten’ is ondertekend. De Centrale Bank van Aruba (CBA) maakt daar ook deel van uit.

Terug naar gisteren: ,,Met de ondertekening van deze samenwerkingsintentie zijn de CBCS en DNB overeengekomen dat zij ten minste twee keer per jaar overleg voeren over de technische samenwerking”, zo zijn Doornbosch en Knot overeengekomen. De bedoeling is dat dit overleg ten minste één keer per jaar wordt gevoerd door de presidenten.

,,Beide centrale banken streven naar versterking van de samenwerking op operationeel en technisch niveau en zullen hierover gerichte afspraken maken.” Daarbij willen CBCS en DNB de mogelijkheid bieden dat medewerkers hun (ontwikkel)programma (deels) invullen bij de andere partij en dat collega’s van de CBCS kunnen deelnemen aan de opleidingen die door de DNB Academie worden aangeboden.

De afspraak is dat de ondertekende samenwerkingsintentie elke twee jaar zal worden geëvalueerd. De eerste evaluatie vindt plaats een jaar na ondertekening van deze samenwerkingsintentie, te weten in december 2021.

,,De CBCS is ‘te allen tijde’ bereid om samen te werken met De Nederlandsche Bank (DNB). Dit binnen de wettelijke kaders en met respect voor elkaars taken en verantwoordelijkheden”, berichtte het Antilliaans Dagblad medio mei dit jaar.

Dit gebeurde op basis van een reactie van de CBCS aan de regering-Rhuggenaath naar aanleiding van de voorwaarden die de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties had gesteld aan verdere liquiditeitssteun in de vorm van leningen aan in dit geval Curaçao in verband met de coronacrisis.

,,De huidige raad van bestuur (RvB), daarin ondersteund door de raad van commissarissen (RvC), heeft vanaf zijn aantreden aangestuurd op samenwerking met DNB als collega-toezichthouder. Gezien de eigen schaarse capaciteit en middelen is om assistentie gevraagd bij het aanpakken van probleeminstellingen.”

Doornbosch was toen nog geen president; hij werd begin augustus in deze positie aangesteld. Financieel-economisch directeur José Jardim was op dat moment interim-president CBCS.

Samenwerking tussen de toezichthouders binnen het Koninkrijk is ‘zeker wenselijk’, aldus de CBCS destijds, maar dat betekent niet dat de belangen van de verschillende landen altijd gelijk hoeven te zijn. ,,Met respect voor elkaars taken en verantwoordelijkheden en met inachtneming van de relevante wettelijke kaders is de CBCS graag bereid met DNB constructief te overleggen hoe meer inhoud aan de samenwerking kan worden gegeven, mede in het licht van de in deze moeilijke tijd al genoemde beperkte lokale capaciteit.”

Richting Knops was de boodschap dat de regeringen – in zowel Willemstad als Den Haag – de onafhankelijkheid van de CBCS moeten respecteren, zo schrijft de wet ook voor. Omgekeerd is het de RvC en de RvB niet toegestaan om instructies van derden te vragen of te aanvaarden – ‘in welke vorm dan ook’ – bij de uitvoering van hun bevoegdheden, taken en plichten.

De CBCS benadrukte in mei echter vooral de bereidheid en wens om samen te werken met DNB. De CBCS is hier ook altijd voorstander van geweest en de huidige directie heeft daar meermaals het initiatief toe genomen.

De CBCS kampt immers met beperkte middelen en tegelijkertijd met gecompliceerde probleemdossiers, waarvan de aanpak veel inzet en een lange adem vergt. De procedure lokaal en in de Verenigde Staten tegen Ennia-eigenaar Hushang Ansary en het onderzoek dat is voorafgegaan aan de tegen Ansary en de voormalige bestuurders van Ennia ingestelde aansprakelijkheidsprocedure zijn daar voorbeelden van.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Een College van Koninkrijkstoezichthouders kwam in 2009 voor het eerst in de publiciteit in het AD van 7 juli 2009 waarin voormalige Bank Nederlandse Antillen (BNA) directeur Emsley Tromp zich in een persconferentie voorstander toont van een College van Koninkrijkstoezichthouders dat normen vaststelt voor toezicht op de financiele sector conform de normen van de International Bank of Settlements (BIS) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het College van Koninkrijkstoezichthouders bleek later volgens het AD van 15 juni 2016 volgens BNA’s rechtsopvolger, de CBCS, reeds in 2008 te zijn opgezet om het toezicht op Koninkrijksniveau te ‘verankeren’.

,,Gegeven de kleinschaligheid – dat geldt zowel voor de CBCS op Curaçao/Sint Maarten als voor de CBA van Aruba – en teneinde het toezicht binnen het Koninkrijk zo veel mogelijk op hetzelfde niveau te krijgen en te handhaven, zijn op voorstel van CBCS-president Tromp de drie toezichthouders van het Koninkrijk (CBCS, CBA en DNB) in 2008 gekomen tot de instelling van een College van Koninkrijkstoezichthouders.”

2 reacties

  1. “De CBCS kampt immers met beperkte middelen en tegelijkertijd met gecompliceerde probleemdossiers,”
    deze beperkte middelen heeft de CBCS niet weerhouden om zijn werknemers uitstekenende salarissen en secundaire arbeids voorwaarden (congressen, 2 jaar studeren in nederland, vergoeding acqualectra rekenin) te bieden.

    CBCS: Masha danki, thank you, dankuwel!

  2. “De procedure lokaal en in de Verenigde Staten tegen Ennia-eigenaar Hushang Ansary en het onderzoek dat is voorafgegaan aan de tegen Ansary en de voormalige bestuurders van Ennia ingestelde “.Vraag: is er ooit een klant van de Ennia ooit bedonderd doordat Ennia niet aan haar verplichtingen heeft voldaan? Is ooit een klant van de Ennia de dupe geworden omdat hun levensverzekeringsgeld, pensioen geld, brandschade niet is vergoed? Een veel betere voorbeeld vind ik de Girobank. Waar buitenlandse boeven zoals mambo beach, plaza hotel en Nog veel meer van deze piraten honderden miljoenen van ons lokaal geld hebben verdoezeld zonder enige repercussie. ACU is ook een zooitje waar niemand over spreekt.PS bank werd uiteindelijk met geleend geld van de DSTA gered.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties