DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...

DolfijnFM | Milicien trapt bestuurder van zijn scooter

De Marechaussee onderzoekt een incident tussen een burger en een milicien van de Curmil van de kazerne van Suffisant. Afgelopen maandag zou de milicien op de kaya...

PBC | 80.000ste prik vandaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als alles goed gaat, wordt vandaag de 80.000ste prik gezet. De teller staat daar vanochtend net iets onder. Ruim 44.000 mensen zijn al volledig...

PBC | TUI gaat weer vliegen op Aruba en Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – TUI breidt het aantal vluchten verder uit naar Curaçao en Aruba. Deze week wordt er alleen op donderdag en zaterdag gevlogen. Volgende week wordt dat...

PBC | Bonaire krijgt gouden postzegel van Máxima

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koningin Máxima geeft FXDC Post een 24-karaats gouden postzegel uit. Als je er een wilt hebben, moet je...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | De Amerikaanse Senaat spreekt oud-president Trump vrij van ‘aanzetten tot opstand’, impeachment is voorbij

HomeMediaVolkskrant | De Amerikaanse Senaat spreekt oud-president Trump vrij van ‘aanzetten tot...

Trump spreekt aanhangers toe, een paar uur voor de bestorming | HH-AFP

De Amerikaanse Senaat heeft oud-president Trump vrijgesproken van het ‘aanzetten tot een opstand’ bij de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Voor een schuldigverklaring in het impeachment-proces was een tweederde meerderheid nodig. Naast de 50 Democratische senatoren zouden 17 Republikeinse senatoren Trump schuldig moeten verklaren. Zoals verwacht gebeurde dat niet. Uiteindelijk stemden 7 Republikeinen voor een veroordeling van de oud-president, terwijl 43 Republikeinen stemden voor vrijspraak.

Ook Republikeinse senatoren die direct na de bestorming van het Capitool zware kritiek op Trump uitten, zoals fractieleider Mitch McConnell, stemden nu voor vrijspraak. Ze achtten impeachment niet meer nodig omdat Trump niet meer in functie was. Na de stemming zei McConnell dat hij Trump ‘praktisch en moreel verantwoordelijk’ achtte voor de bestorming van het Capitool. ‘De mensen die het gebouw bestormden geloofden dat ze handelden naar de wensen en de instructies van hun president’, aldus McConnell. Ook stelde hij dat Trump ‘wilde mythen’ over verkiezingsfraude had verspreid. Niettemin stemde hij voor vrijspraak, omdat hij van oordeel was dat alleen een president in functie kan worden afgezet, terwijl Trump inmiddels ambteloos burger is.

De Democraten vonden de handelwijze van Trump zo ernstig dat hij formeel afgezet moest worden, ook al is hij niet meer in functie. Bovendien zou de Senaat bij een veroordeling kunnen bepalen dat hij nooit meer een publiek ambt zou mogen bekleden. Daarvoor zou wel een aparte stemming nodig zijn geweest. Zo ver kwam het echter niet. Na een proces van vijf dagen ging Trump vrijuit.

Het proces in de Senaat nam zaterdag nog een verrassende wending toen de Democraten toch een getuige wilden oproepen. Aanvankelijk zagen zij daar niets in. Zij wilden het impeachment-proces zo snel mogelijk afronden omdat een veroordeling van Trump onmogelijk leek. Maar vrijdagavond legde de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler een belastende verklaring tegen de oud-president af. Zij had gehoord dat Trump geweigerd had het Congres te hulp te schieten bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Kevin McCarthy, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, zou Trump hebben gevraagd de bestormers publiekelijk te manen om zich terug te trekken. Trump zou in eerste instantie hebben geantwoord dat het Capitool werd bestormd door antifascisten, niet door zijn eigen aanhangers. Toen McCarthy antwoordde dat dit niet waar was, zei Trump: ‘Wel, Kevin, ik geloof dat deze mensen zich drukker maken over de verkiezingen dan jullie’, doelend op de Republikeinse parlementariërs.

De Democraten vonden deze verklaring ernstig genoeg om Herrera Beutler als getuige op te roepen. Zij kregen steun van vijf Republikeinse senatoren, onder wie Mitt Romney en Lindsey Graham. Andere Republikeinen reageerden echter woedend op het oproepen van getuigen. Zij dreigden benoemingen van Biden te blokkeren. Ook maatregelen om de gevolgen van de coronapandemie zouden geblokkeerd worden, als de Democraten het proces tegen Trump verlengd zou worden. ‘Als zij dit willen laten voortslepen, zullen wij het laten voortslepen. Zij krijgen hun benoemingen niet, zij krijgen niets’, zei senator Joni Ernst uit Iowa.

Daarop besloten de Democraten dat de voor Trump belastende verklaring van Herrera Beutler aan het dossier wordt toegevoegd, zonder dat zij als getuige wordt opgeroepen. Daarna eindigde het impeachment-proces zoals verwacht met een vrijspraak voor Donald Trump.

Na de vrijspraak noemde Donald Trump het impeachment-proces ‘een volgende fase in de grootste heksenjacht in de geschiedenis van ons land’.

Verder lezen

De makke van het impeachmentproces: de halve jury heeft haar lot verbonden aan Trump
De Democratische aanklagers in de Amerikaanse Senaat hebben overtuigend laten horen en zien hoe Donald Trump zijn fans opjutte om het Capitool te bestormen. Maar de meeste Republikeinen, medeplichtig als ze zijn, wuiven alles weg.

De vraag waar het om draaide: heeft Trump aangezet tot een opstand?
Dinsdag begon het impeachmentproces tegen ex-president Donald Trump. Het was een politiek proces waarbij de Democraten en Republikeinen hun stellingen hebben betrokken. De vraag vooraf was: wordt het meer dan een showproces?

‘Ik ben bij het impeachmentproces vooral geïnteresseerd in de waarheidsvinding over de bestorming van het Capitool’
Wat is volgens Amerika-correspondent Michael Persson de ware inzet van het proces? We belden met Washington.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. @EricLapas, je moet de hypocrisie niet zo ver zoeken.
    De opjutters waardoor half Willemstad is afgebrand hebben allemaal een buste in die zelfde binnenstad gekregen, of een plein, school.

    Errol Cova is ook nooit vervolgd voor obstructie, brand, versperring.

    Laat we eerst de balk uit onze eigen ogen halen .

  2. Het blijkt weer, politiek is een smerig vak, de republikeinen zijn allemaal bang voor hun carrière als politicus dus stemmen ze niet voor een empeachment.

    Het was duidelijk te zien op CNN hoe Trump en die achterlijke zoon van hem het publiek aan het opjutten was. Zelfs die Mike Pence heeft geen ruggengraat getoond, terwijl de meute juist op aanzetten van Trump naar hem op zoek was.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties