26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Volkskrant | Bas werd doodgeschoten op een vol strand, en de schutter wandelde rustig weg

Haro Kraak

De politie doet onderzoek op de plek waar Bas neergeschoten werd.Beeld ANP

De 24-jarige Bas was kansloos. Hij stierf omdat een man met een sikje hem neerschoot, om een horloge. De hashtag #GerechtigheidVoorBas voedt sindsdien de woede over de kille moord op een Amsterdams strandje.

Op de steigers waar twee dagen eerder nog tientallen mensen in de zon lagen, liggen nu alleen wat bosjes bloemen en een teddybeer. Ter nagedachtenis aan de 24-jarige Bas die hier in de Oeverlanden, aan de rand van Amsterdam, op zaterdag meedogenloos werd neergeschoten. Uit het niets. Hij zou volgens getuigen hebben ingegrepen toen een man een Rolex van zijn vriend probeerde te stelen.

- Advertentie -

Twee vriendinnen die Bas kenden komen elkaar op deze maandagmiddag tegen op de steigers en omhelzen elkaar. ‘Wat heftig, hè. Gaat het een beetje?’, zegt de een. ‘Ongelooflijk’, zegt de ander, Ella Boonstra. ‘Ik was erbij toen het gebeurde.’ Ze veegt de tranen van haar gezicht. ‘Ik schiet nu weer vol.’

Boonstra kende Bas via via uit Badhoevedorp, waar hij vandaan kwam. ‘Van feestjes en zo. Iedereen kent elkaar in Badhoevedorp en Sloten.’ Op zaterdag had ze hem al zien liggen met zijn vrienden, maar hem nog niet gesproken. Toen hoorde ze opeens schoten, drie in totaal, zegt ze. ‘Niet vijf zoals in de media stond.’ Een paar seconden later zag ze Bas liggen, er kwam bloed uit zijn mond.

Schutter

Ze zag ook de schutter, een smalle man met zwarte krulletjes, een sikje, een grote Cartier-zonnebril, een hoedje op en een blauwe zwembroek aan. Hij dreigde dat hij de anderen ‘door hun knieën zou schieten’ als ze iets zouden zeggen. Daarna liep hij met twee of drie vrienden rustig weg, zo de menigte in – op het kleine schiereilandje moeten honderden mensen gelegen hebben.

Vlak daarna hoorde Boonstra wat er gebeurd was. Een vriend van Bas had een ‘vintage gouden Rolex met diamantjes’ om. ‘Hij was een ballon lachgas aan het doen toen iemand met een wapen dreigde dat hij zijn horloge moest afgeven. Bas zei er iets van.’ Van de drie schoten die volgden ging er eentje door de ballon, zegt Boonstra, vlak naast het hoofd van de vriend. De andere kogels doorboorden Bas.

Binnen twee à drie minuten was de politie er, zegt Boonstra. ‘Al voelde het veel langer.’ Van de schutter was toen al geen spoor meer. Bas werd gereanimeerd, maar het mocht niet baten. De politie roept aanwezigen op filmpjes en foto’s in te sturen.

Op Twitter gaf de politie een signalement dat later weer verwijderd werd. ‘Nadat we meer getuigen hadden gesproken bleek het signalement niet helemaal te kloppen’, zegt een woordvoerder. Waarschijnlijk had de schutter geen lichte huidskleur, zoals de politie schreef, maar een licht getinte, zoals meerdere ooggetuigen hebben verklaard in de media.

De schietpartij is zo atypisch en uitzonderlijk dat de politie niet zomaar uitgaat van het scenario van de Rolex. ‘Het is een opmerkelijke plaats, een schiereilandje’, zegt een woordvoerder. ‘Er waren ontzettend veel mensen bij. De verdachte droeg een zwembroek. Als je iets gaat stelen doe je dat meestal niet in zo’n drukke menigte in je zwembroek.’

Rustige jongen

Vrienden omschrijven Bas als een rustige en lieve jongen die altijd goed op zijn jongere broertje lette. Hij was erg sportief; op zijn sociale media is te zien dat hij vaak naar de sportschool ging. Dat deed hij volgens Boonstra sinds zijn moeder een paar jaar geleden aan borstkanker stierf. ‘Om zijn hoofd leeg te maken.’

Bas is geboren in Willemstad op Curaçao en groeide op in Badhoevedorp. In 2016 rondde hij de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap Grondoptreden af, een voorbereiding op een baan als soldaat, matroos of marinier. Wat voor werk hij daarna deed, weten Boonstra en een vriendin, die liever anoniem wil blijven, niet.

Op sociale media vragen duizenden mensen aandacht voor de schietpartij, in totaal werd de hashtag #GerechtigheidVoorBas al meer dan 43 duizend keer getweet, onder anderen door Geert Wilders. Twitteraars vinden het krom dat een zwart slachtoffer van politiegeweld in Amerika, George Floyd, maandenlang het nieuws beheerst, maar dat er nauwelijks verontwaardiging is over de brute dood van een onschuldige witte Nederlander.

Er is inmiddels een protest voor aanstaande zondag op de Dam aangekondigd, niet alleen om aandacht te vragen voor Bas, maar ook voor de 18-jarige Rik, die op 18 april zonder duidelijke aanleiding werd neergestoken op een fietspad in het Brabantse Heesch.

Op de steigers waar Bas werd neergeschoten spelen al dat soort politieke zaken maandag geen rol. ‘Het kan morgen zomaar over zijn’, zegt een meisje bij wie Bas vroeger ‘kind aan huis’ was; haar broer zat bij hem in de klas. Zondag was ze ook al op deze plek en legde ze bloemen. Nu komt ze nog eens kijken en leest ze de kaartjes van de nieuwe boeketten.

‘We moeten het leven vieren’, zegt ze. ‘Voor Bas.’

Bron: Volkskrant

Artikel delen

16 reacties

 1. Al met al het blijft uiterst triest allemaal. Scheveningen verworden tot een war zone, in Heesch, Brabant een slachtoffer, etc etc.
  Het wordt in Nl erger dan hier, de lontjes zijn wel erg kort aan het worden!

  Dat is racistsche praat wat Links Nederland niet wil horen. De daders zijn de slachtoffers.

 2. Het gros hier loopt gewoon achter de feiten aan, Bas van Wijk is gewoon een op Curaçao geboren NL jongen met blond haar.
  Schandelijke reactie van @Trui je mag je gevoeglijk afvragen waar het verstand van deze meerdere alias zit.
  Echt kranten lezen verhelderd!! Ik doe bewust geen linkjes naar kranten want dat mag iedereen zelf doen, van Trouw, VK, Telegraaf etc etc.
  Al met al het blijft uiterst triest allemaal. Scheveningen verworden tot een war zone, in Heesch, Brabant een slachtoffer, etc etc.
  Het wordt in Nl erger dan hier, de lontjes zijn wel erg kort aan het worden!

 3. Beste reageerders. Het signalement is later door de politie ingetrokken, omdat er door getuigen verschillende signalementen werden doorgegeven die niet met elkaar overeenkwamen. Eerst het hele verhaal lezen en dan pas reageren. Bas was een Jongeman die op Curacao geboren was en al zijn leven lang woonde in Holland.

 4. NB
  Ik moet het iets anders formuleren denk ik. Zonder te speculeren lijkt mij ‘Bas’ een typische Hollandse naam. Zou zo maar kunnen dat hij een lichtgekleurde jongen was of zelfs helemaal niet gekleurd.
  Triest blijft het.

 5. Uiterst triest en zinloos is dit weer.
  Ik zie overigens nergens staan dat er een ‘Curaçaoënaar’ bij betrokken is, maar wellicht lees ik niet goed tussen de regeltjes.
  Ook aandacht voor de 18 jarige Rik uit Heesch. Yes de moordenaar zal ook wel gekleurd zijn vgs KKC reaguurders.
  Ongeacht, het blijft uitermate triest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -