27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 23:58

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMedia'Vlucht MH 370 zal ooit gevonden worden'

‘Vlucht MH 370 zal ooit gevonden worden’

spookvlucht MH370
De wrakstukken van vlucht MH 370 zullen ooit gevonden worden, waarschijnlijk in het gebied in de Indische Oceaan waar nu wordt gezocht.

De wrakstukken van vlucht MH 370 zullen ooit gevonden worden, waarschijnlijk in het gebied in de Indische Oceaan waar nu wordt gezocht.

Dat zegt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen in een interview met NU.nl. “Ik denk dat het gaat lukken om hem te vinden. Er is genoeg informatie over de vlucht boven water gekomen om te kunnen zeggen: waar nu gezocht wordt, dat is inderdaad het gebied waar het vliegtuig moet liggen.”

 Bekijk video

Volgens Baksteen is er in het begin van de zoektocht, die inmiddels ruim twee maanden duurt, vertraging ontstaan omdat belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de mogelijke waarneming van het vliegtuig op de militaire radar, werd achtergehouden.

“Nu moet je met sonar die hele zeebodem, duizenden vierkante kilometers, af gaan zoeken, dus dat gaat echt wel even duren. Maar ze gaan hem wel vinden. Het scenario dat is gemaakt, klopt met de plek waar de pings van de zwarte doos zijn gehoord. Dus daar ligt het vliegtuig gewoon, dat is 95 procent zeker.”

 

Toeval

Omdat de zwarte dozen inmiddels geen signaal meer uitzenden – de batterijduur is beperkt – kan binnen het zoekgebied niet gericht gezocht worden. Het vliegtuig moet daar met apparatuur dus via “puur toeval” gelokaliseerd worden. “Het kan zijn dat ze hem binnen een maand vinden, maar het kan net zo goed twee jaar duren.”

Bekijk een deel van het interview:

Baksteen begrijpt dat de vermissing van MH 370 leidt tot discussies over het voortbestaan van de zwarte doos. Een rapport dat in opdracht van de Maleisische autoriteiten werd opgesteld en eind april werd vrijgegeven, stuurt bijvoorbeeld aan op onderzoek naar een modern systeem om de zwarte dozen te vervangen.

Volgens Baksteen heeft het Maleisische onderzoek geleid tot “een heel beperkt rapport”. “Er staat bijna niks in”, aldus Baksteen. Het rapport is volgens hem “een soort afleidingsmanoeuvre” van de autoriteiten, om te benadrukken dat het niet aan de autoriteiten ligt als het vliegtuig niet wordt gevonden, maar aan het gebrek aan informatie over de vlucht.

De voormalig piloot benadrukt dat al lange tijd wordt gekeken naar manieren om gegevens over de vlucht via de satelliet te versturen en op te slaan.

 

Systeem

Baksteen blijft bij zijn standpunt dat de zwarte doos een systeem is dat nog goed werkt. In het geval van MH 370 had een ander systeem volgens hem niet tot doorslaggevende informatie geleid.

“In het scenario, en in dit geval lijkt het daar toch heel sterk op, waarbij het bewust gebeurd is en de communicatie is afgezet, zal je ook zo’n verbinding [via de satelliet, red.] af kunnen zetten. Dat moet altijd kunnen. Dit scenario ga je ook niet ondervangen met streamen naar de satelliet.”

Luchtvaarttechnisch is de zoektocht naar MH 370 volgens Baksteen nu niet meer zo interessant. Voor hem staat vast dat het vliegtuig handmatig van de koers is afgeweken en vervolgens in de Indische Oceaan is gestort. Er is dus geen sprake van een technisch mankement.

Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht naar MH 370

Door: NU.nl/Daan Heijink

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties