Vliegoperatie ‘drones’ hervat in oktober

raven_drone

Het project ‘Eye in the sky’ (inzetten van de onbemande vliegtuigjes ‘Raven’) per 1 oktober aanstaande hervat

WILLEMSTAD — Het project ‘Eye in the sky’, oftewel het inzetten van de onbemande vliegtuigjes ‘Raven’, zal waarschijnlijk per 1 oktober aanstaande hervat worden. Dat maakt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) desgevraagd vandaag bekend tegenover de Amigoe.

Dit is de streefdatum, maar minister Navarro geeft aan een bevestiging van Defensie te zullen afwachten.

Het Openbaar Ministerie en het politiekorps stelden begin dit jaar zeer tevreden te zijn met de resultaten van de evaluatie van dit project, die door de functionarissen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, het OM en het Korps Politie Curaçao is gedaan. Zij waren allemaal positief over de inzet van deze Raven-vliegtuigen gedurende de eerste drie maanden van dit jaar.

Uit de evaluatie is gebleken dat de inzet van de Raven een goed inzicht heeft gegeven in de veiligheidsproblematiek in wijken en interessegebieden. De inzet heeft ook geleid tot tijdwinst voor de politie bij acties op de grond.

Volgens Navarro heeft de politie hierdoor een duidelijk beeld van de ‘hotspots’, waardoor de politie – met behulp van de vergaarde informatie – informatiegestuurd kan werken. Bovendien heeft beeldopbouw door middel van de Raven uiteindelijk geleid tot arrestaties.

Ook is uit de evaluatie gebleken dat de samenwerking tussen Defensie, de politie, het OM en de lokale civiele luchtvaartautoriteiten uitstekend was. Daarnaast hebben de samenwerkende diensten ervaring kunnen opdoen met luchtwaarneming ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding.

Jusitie en politie zijn ook bezig met de opstelling van een verdere behoeftestelling voor luchtwaarneming op het eiland, en hoe invulling zal worden gegeven hieraan. Zo wordt nog hard gewerkt aan de Terms of Reference (TOR) voor een helikopter, aldus Navarro.

Het onbemande vliegtuig ‘Raven’ zorgt, met behulp van camera’s die de beelden doorsturen naar een grondstation, voor meer informatie over een situatie en omgeving. Hierdoor kunnen adequate maatregelen getroffen worden. De agenten van het KPC zijn belast met het monitoren van de gegevens bij het grondstation.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *