VK | Venezuela opent na elf maanden grens met Colombia even

 Venezolanen kopen in bij een supermarkt in Colombia. © REUTERS


Venezolanen kopen in bij een supermarkt in Colombia. © REUTERS

Het economisch armlastige Venezuela heeft voor het eerst in elf maanden de grens met Colombia even opengezet om daar inkopen te doen. Liefst 25.000 Venezolanen maakten daarvan zondag gretig gebruik.

Ze reden naar het nabije Cúcuta om levensmiddelen en medicijnen in te slaan die in eigen land al tijden niet te krijgen zijn.

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

William Villamizar, de gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander waarvan Cúcuta de hoofdstad is, had niet gerekend op zo’n invasie. ‘We dachten dan er hooguit tienduizend mensen zouden oversteken. Deze enorme toeloop maakt wel duidelijk dat de grenzen dringend permanent open moeten.’

De Venezolaanse president Nicolás Maduro sloot die in augustus om een einde te maken aan de smokkel van goederen en het binnendringen van Colombiaanse paramilitairen te voorkomen.
Op jacht naar voedsel

Enkele dagen geleden hadden ongeveer vijfhonderd vrouwen de maatregel van zondag al min of meer uitgelokt. Ze braken door de grensovergang van Táchira naar Cúcuta op jacht naar voedsel. Provinciegouverneur José Gregorio Velma zei dat de regering toestemming had gegeven de slagboom gedurende twaalf uur omhoog te doen om meer illegaal grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. De oppositie moedigde dat juist aan en wilde het coördineren.

Venezuela heeft te lijden van een ernstige crisis. De gierende inflatie heeft het spaargeld van de burgers doen verdampen, in de supermarkten ontbreekt het aan van alles en nog wat. Door het gebrek aan deviezen kunnen tal van ondernemingen de grondstoffen die ze nodig hebben niet meer invoeren.

Bron: Volkskrant/ANP

Een Reactie op “VK | Venezuela opent na elf maanden grens met Colombia even

  1. heeft hr.quebas dit gelezen? of zit hij nog op de christoffelberg op
    Curacao?
    want vlgns hem onbreekt het de venezolanen aan niks het is een propaganda tegen maduro HMMM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *