VK | President Venezuela dreigt met inbeslagname fabrieken

inbeslagname van fabrieken die door 'de burgers zijn stilgelegd'

Maduro dreigt met inbeslagname van fabrieken die door ‘de burgers zijn stilgelegd’

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag gedreigd met de inbeslagname van fabrieken die door ‘de burgers zijn stilgelegd’. Ook beval hij de arrestatie van ondernemers die ‘het land saboteren’. Een dag eerder verlengde hij nog de noodtoestand in Venezuela.

De fabrieken in kwestie liggen stil uit protest tegen de barre economische omstandigheden, en daarmee ook uit protest tegen Maduro, die hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden. Dat meldt de BBC. De op vrijdag uitgeroepen noodstoestand geldt voor drie maanden.

‘Iedereen die de productie wil stilleggen om het land te saboteren moet vertrekken, en iedereen die dat doet moet geboeid worden en naar de gevangenis gebracht worden’, zei Maduro voor duizenden aanhangers in het centrum van Caracas. De president kondigde ook aan dat hij heeft opgedragen om op 21 mei nationale militaire oefeningen te houden, om ‘buitenlandse dreiging’ te bestrijden.

‘Buitenlandse agressie’
De barre omstandigheden in het land zijn volgens Maduro te wijten aan ‘buitenlandse agressie’. Dankzij de noodtoestand die door hem werd uitgeroepen, kan de regering gebruik maken van middelen uit de privésector om de voorziening van basisgoederen te garanderen. Volgens de president komt het gebrek aan voedsel en goederen door bedrijven en de Verenigde Staten, die een ‘economische oorlog’ voeren met Venezuela.

Venezuela beschikt over grote oliereserves en bevindt zich in een economisch dal door de de val van de olieprijzen. Dat vertaalt zich in een tekort aan basisproducten zoals koffie, olie of pampers, waarbij de Venezolanen ook urenlang moeten aanschuiven om voedsel te kunnen kopen.

In april besloot Maduro dat de klok een half uur vooruit zal worden gezet in Venezuela. Met het extra half uur daglicht hoopt hij dat zijn inwoners in de avond minder elektriciteit nodig hebben.

De Venezolaanse oppositie zegt 1.8 miljoen handtekeningen te hebben verzameld van burgers die een referendum willen over het leiderschap van Maduro.

Bron: Volkskrant

3 Reacties op “VK | President Venezuela dreigt met inbeslagname fabrieken

  1. ja, die maduro is goed bezig….
    En dat er nog mensen zijn die het socialisme omarmen? ongelooflijk..
    het schijnt altijd in een dictatuur te eindigen met veel armoe en uiteindelijk een oorlog….

  2. Zijn er nog fabrieken dat niet in beslag zijn genomen? Misschien houdt dat de zaak nog overeind.

  3. Abraham Mossel

    Een grote bom daar, die eerdaags klapt en waardoor onze eilande gedwongen zijn om puin dat naar het eiland spoeld te gaan ruimen. Maar aangezien in mijn inziens het Curacrim volk veel van het karakter van Gerrit de Raaf ( ikke ikke ikke en de rest kan stikke) hebben, zal het Nederland leger wel puin moeten gaan ruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *