VK | Man moet 58,5 miljoen aan crimineel geld terugbetalen aan staat

De 42-jarige Bhagwandath P. moet 58,5 miljoen euro aan crimineel verkregen geld aan de staat terugbetalen | Elsbeth Stoker | Volkskrant

Nico Meijering, de advocaat van Bhagwandath P. © ANP

Nico Meijering, de advocaat van Bhagwandath P. © ANP

De al jaren slepende zaak leek lange tijd de hoogste ontnemingzaak ooit in Nederland te worden. Tot woensdag: toen oordeelde de Amsterdamse rechtbank in een buitenlandse corruptiezaak dat Takilant – een bedrijf dat op naam staat van de Oezbeekse presidentsdochter –  123 miljoen euro moet betalen aan de staat wegens het aannemen van steekpenningen.

In de zaak tegen Bhagwandath P. – die een deel van het jaar in Berkel en Rodenrijs woont – stelt het OM dat de Hindoestaanse Surinamer tussen 1999 en 2004  89 miljoen euro aan criminele winsten heeft opgestreken. De rechtbank komt uit op een lager bedrag, omdat ze het jaar 1999 niet meetelt. Over dat jaar had P. al afspraken gemaakt met de Surinaamse Belastingdienst.

P. kwam in 2001 in het vizier van de Haagse politie na een tip aan de Criminele Inlichtingen Eenheid. De man, die onder andere leiding gaf aan een geldwisselkantoor en een autohandel, zou cocaïne importeren – verstopt in ladingen okra’s en botervis. In 2005 veroordeelde de Haarlemse rechtbank hem tot een celstraf van 10 jaar. Drie jaar later achtte het gerechtshof drugshandel niet bewezen. P. – wiens familielid een minister in de regering van Bouterse is geweest – werd in hoger beroep wel veroordeeld wegens witwassen, valsheid in geschrifte en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Witwassen
Justitie richtte ondertussen ook haar pijlen op de criminele winsten van P. De Surinamer is betrokken bij verschillende bedrijven, waaronder Drikko. In vijf jaar tijd heeft hij op rekeningen van dit bedrijf 89 miljoen euro gestort.  Volgens het OM is er geen enkel bewijs dat dit geld op een legale wijze is verdiend. ‘Dat impliceert dat het een criminele herkomst heeft. Wat voor criminele herkomst laten we in het midden.’ P. ontkent eigenaar te zijn van Drikko. Hij stelt als zakenman wel gebruikt gemaakt te hebben van deze financiële dienstverlener, om valuta te wisselen en internationale aankopen te doen.

De rechter gelooft dit niet. Zo werd de kluis van Drikko in Suriname gevonden naast kluizen van P.’s andere bedrijven.

Het OM zei donderdag tevreden te zijn met het vonnis, ook al is het 30 miljoen euro minder dan de officier van justitie eerder had geëist. Advocaat Leon van Kleef liet namens zijn cliënt weten ‘zeer teleurgesteld te zijn’, en in hoger beroep te gaan.

Soms is het fijn dat je hogerop kan. Advocaat Leon van Kleef

In 2015 plukte het OM criminelen voor 143,5 miljoen euro. Het was het succesvolste jaar sinds de invoering van de Plukze-wet in 1993. Tot woensdag prijkte de wegens witwassen en oplichting veroordeelde zakenman Jan-Dirk Paarlberg boven aan het lijstje van criminelen die hun illegale winsten van de rechter moeten afdragen aan de staat. In 2013 oordeelde de Haarlemse rechtbank dat hij 25,7 miljoen euro moet betalen. Paarlberg is tegen dat vonnis in beroep gegaan.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *