30 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Bewoners zijn illegale afsluitingen zat

HomeNieuwsAmigoe | Bewoners zijn illegale afsluitingen zat
Advocaat Henriquez die omwonende Garick Marchena vertegenwoordigt, geeft uitleg | Foto Amigoe
Advocaat Achim Henriquez ‘Ook verantwoordelijke ambtenaren aanpakken’ |  Amigoe

WILLEMSTAD — Tijdens een VVRP-presentatie van dinsdagavond, waarbij buurtbewoners om input werd gevraagd over de mogelijke ontwikkeling van de kuststrook van hun wijk, werden niet alleen kritische kanttekeningen geplaatst bij de illegale toegangsbelemmeringen tot zee in de strook tussen de Drielstraat bij Baoase en Boca Simon, maar ook bij afsluitingen elders, zoals hoger op de kustlijn, in de Penstraat en Pietermaai.

Een bewoonster:

“Er is op vele plekken sprake van afsluiting. Ik heb het niet over het Avila Beach Hotel, daar zijn we al jaren aan gewend, Avila is van ons. Ik heb het ook over de Penstraat en Pietermaai.”

Ook Achim Henriquez, de advocaat van de bewoner van Steenrijk Garrick Marchena, wierp namens zijn cliënt meermaals de vraag op wat er met de bestaande illegale ontwikkelingen zou gebeuren. Zoals bekend ging Marchena samen met buurtbewoners en vissers uit deze wijk, de afgelopen week tegen de afsluiting van de Drielstraat door Baoase in verweer.

Verder werd de Drielstraat ook meermaals door de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Suzy Camelia-Römer (PNP) aangehaald in de context ‘dat er per geval onderzoek dient plaats te vinden van wat overheidsterrein is, in welke gevallen er sprake is van erfpachtuitgifte en waar er daadwerkelijk sprake is van het illegaal toeeigenen van overheidsstegen en -straten’. De minister:

“Zo heb ik bijvoorbeeld met grote verbazing kennis genomen van het feit dat kennelijk een gedeelte van de Drielstraat in erfpacht is uitgegeven (waardoor er sprake is van een flinke versmalling van de straat, red.). Dit is voor mijn aantreden als minister gebeurd, maar hier is dus sprake van in erfpacht uitgegeven terrein. Maar de illegale situaties dienen onderzocht en opgeruimd te worden.”

‘Onrechtmatig handelen’

De advocaat dacht ook dat tal van in erfpacht uitgegeven situaties niet kloppen, waarbij hij meende dat het ministerie ‘onterecht tot erfpachtuitgifte was overgegaan door toedoen van ambtenaren die hierin onrechtmatig hebben gehandeld’. Henriquez verzocht de minister om een afspraak om haar in dezen ‘van alle informatie te kunnen voorzien’, met bewijzen van het onjuist handelen van de verantwoordelijke ambtenaar/ ambtenaren binnen haar ministerie.

De minister stemde in met een afspraak met de advocaat. Henriquez gaf aan bereid te zijn strafrechtelijke maatregelen te nemen en, mocht in dat geval het Openbaar Ministerie niet uit zichzelf tot vervolging overgaan, hij bereid is om naar het hof te stappen ‘om het OM tot vervolging van de ambtenaar/ ambtenaren te dwingen’. De minister zei dit te zullen steunen.

Op de vraag van de raadsman wat de status is van de kuststrook van Pietermaai en of deze publiek toegankelijk zal worden, gaf de minister aan dat de aldaar te realiseren wandelboulevard voor het publiek toegankelijk zal zijn. Henriquez wees er ook op dat voornoemde kuststrook ‘immers zwembaden en opritten bevat die door de aldaar gevestigde ontwikkelaar voor privé- doeleinden gerealiseerd zijn’.

“Dit onder toeziend oog en in samenspraak met de top-functionarissen van het VVRP-ministerie”, aldus de raadsman.

Zoals eerder gemeld, heeft de minister het hele dossier van Pietermaai – dat geheel in kaart werd gebracht na een onderzoek van het ministerie – aan overheidsaccountant Soab overgedragen ter onafhankelijke toetsing. Ook heeft de minister naar haar eerdere aankondiging verwezen, dat zij over twee weken een persconferentie zal geven waarin de plannen voor de kust van Pietermaai uit de doeken zullen worden gedaan en wat het onderzoek heeft uitgewezen naar de afsluiting van stegen en naar wat overheidsterrein is, dit middels onder meer een analyse van satellietbeelden en de mutaties daarin.

Gesloopt

In de strijd tegen illegale occupatie van overheidsterreinen heeft de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer, in opdracht van minister Camelia- Römer, vanaf maandag meermaals handhavend opgetreden. Met inzet van een loader werd op verschillende plekken langs de kust – zoals in de Bonitostraat en de Penstraat – gehandhaafd middels sloop van illegaal geplaatste toegangsbelemmeringen in straten/stegen die naar de zee voeren.

Het handhavingsteam dat onder het project ‘Tereno pa Tur, pero na òrdu si’ werd ingesteld, heeft nog geen verwijderingacties van hekken langs de kust in Pietermaai uitgevoerd.

Bron: Amigoe

Naschrift KKC

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Langs de hele kustlijn van Curacao is 5 meter overheids terrein, dat betekend dat je overal het strand op moet kunnen, en dat ook alle stranden zoals Mambo beach enz enz illegaal entree vragen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties