30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

VK | ‘Deze foto moet Europa veranderen’

HomeMediaVK | 'Deze foto moet Europa veranderen'
Aylan Kurdi uit Kobani | Foto AFP
‘The image of the Syrian boy washed up on a Turkish beach is absolutely crushing, the latest in this ongoing tragedy. Will it move the dial?’ | Foto AFP

Dit jongetje is slechts een van de duizenden mensen die dit jaar omkwamen tijdens hun tocht naar Europa, maar de foto van zijn levenloze lichaam gaat de wereld over. Het jongetje spoelde vanochtend aan op het strand in de Turkse kustplaats Bodrum. Het gaat volgens Turkse media om de 3-jarige Aylan Kurdi uit Kobani.

De jongen, van Koerdisch-Syrische afkomst, zat op een van de twee boten die woensdagochtend probeerden het Griekse eiland Kos te bereiken.

De twee boten botsten en kapseisden, waardoor twaalf mensen – onder wie vijf kinderen – verdronken en aanspoelden op de kust waar ze eerder vertrokken. Ook de vijfjarige broer van Aylan zou de overtocht niet hebben overleefd. Drie andere vluchtelingen konden wel gered worden.

Fotografen legden vast hoe het jongetje levenloos op het strand lag en vervolgens werd weggedragen door een Turkse marinier. De foto maakt wereldwijd veel los. ‘Als deze foto’s Europa’s houding ten opzichte van vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?’ kopt de Britse krant The Independent. De verschrikkelijke menselijke tragedies die zich aan de Europese kusten voltrekken, krijgen een gezicht door één beeld, schrijft The Guardian.  Volgens The Daily Mail symboliseren de twee broertjes de wanhoop van duizenden.

Op Twitter noemen veel mensen de foto’s ‘iconisch’: het beeld zou symbool staan voor de tragiek van de vluchtelingencrisis. De hashtag ‘KiyiyaVuranInsanlik’ (‘menselijkheid verloren en aangespoeld’) – werd snel na het verschijnen van de foto trending topic. ‘Dit kleine jongetje overleefde de Syrische oorlog, maar stierf op zoek naar vrede in Europa’, twitterde iemand.

Veel mensen roepen de EU en Europese regeringen op het asielbeleid humaner te maken. ‘Deze foto bewijst het falen van de medemenselijkheid. We kunnen niet langer aan de zijlijn blijven staan.’

Vanuit Bodrum ligt Europa, in de vorm van het Griekse eiland Kos, slechts twintig kilometer verderop. Daarom proberen veel vluchtelingen hier de overtocht te maken, hoe gevaarlijk die ook is. Door de burgeroorlog in Syrië zijn deze zomer al tienduizenden Syriërs naar de Egeïsche Kust gevlucht om vanuit daar in bootjes naar Griekenland te reizen.

Crisis vermijden
De minister van migratie Yannis Mouzalas heeft vandaag gezegd dat de Griekse overgangsregering maatregelen wil treffen om de enorme hoeveelheid vluchtelingen en migranten die naar het land reizen beter op te vangen en te verwerken.

De meeste migranten die naar Europa reizen, komen aan in Griekenland. Dit jaar staat de teller al op ruim tweehonderdduizend. De regering wil meer personeel inzetten bij de opvang op de eilanden en de ontvangscentra verbeteren. Ook wordt er een coördinatiecentrum ingericht om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Hierbij worden ministers, de politie en kustwacht en de krijgsmacht betrokken.

Mouzalas benadrukte dat de hele Europese Unie en ook de Verenigde Naties moeten helpen. ‘Als de EU niet snel ingrijpt om deze bevolkingen op te nemen (…), als de kwestie niet wordt geïnternationaliseerd op het niveau van de VN, dan zullen we om de zoveel tijd praten over hoe we een crisis kunnen vermijden.’

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Tja, en ondertussen is het doodstil in de meeste Arabische landen. Die weigeren categorisch om ook maar 1 vluchteling op te nemen. Toch wel apart dat moslims weigeren om andere moslims een veilig thuis te bieden.
  I.p.v. naar moslim landen te reizen wil iedereen zo snel mogelijk naar landen zien te komen tegen welke zij decennia lang hebben gestreden. Syrië was niet echt het toonbeeld van ‘vriendelijkheid’ tegenover het Westen en Israël.
  Waarom de EU politici hier intrappen is mij een groot raadsel. Ze halen nu een tikkende tijdbom binnen, want de haat tegen het Westen verdwijnt echt niet nu ze in de EU zijn aangekomen. Het zal even duren, maar daarna komen ze gewoon weer met hun eisen en hun afkeer van de ongelovigen.
  Je zou toch denken dat de politici in de EU dit ook door zouden hebben, maar niet dus.

 2. Inderdaad dieptriest wat deze kinderen is overkomen. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat deze beelden worden rondgestuurd vanwege het nodige effectbejag. Men beoogt hiermee nl. de westeuropese grenzen (naar oosteuropa willen de vluchtelingen niet, ook al maken deze landen deel uit van de EU) wijd open te zetten. Met als gevolg dat de eigen samenlevingen worden gedestabiliseerd. Men gaat voorbij aan het feit dat er in het Midden-Oosten dagelijks tientallen kinderen zoals Aylan worden gedood. Euforisch was het Westen toen de Arabische Lente uitbrak. Saddam Hoessein, Khadaffi, Mubarak, etc. moesten het veld ruimen. Onder aanvoering van Mr. Bush werd er in Afghanistan en Irak door het Westen ingegrepen. En heeft dit alles de wereldvrede en het welzijn van de betreffende volkeren een dienst bewezen? Het antwoord lag gisteren op het strand in Turkije. Dus ik zou zeggen als je chaos veroorzaakt, ruim dan ook zelf de rommel op. Stel een internationale troepenmacht samen, voor mijn part op dezelfde leest geschoeid als in de vorige eeuw het succesvolle Vreemdelingenlegioen en ga orde op zaken stellen.

 3. Kan het even niet zo goed volgen. Wat hier gebeurt is zeer triest voor woorden en moet er wat aangedaan worden. Echter waarom nu zoveel ophef en aandacht. Enkele weken geleden heeft er een massale slachting plaatsgevonden waar IS opnames heeft doen circuleren hoe zij baby’s vermoorden. Later zag men een foto van dat zelfde baby, maar dan in staat van ontbinding en belaagt door vliegen. Dus niet eens begraven. Het bleef muisstil, geen enkele reactie zoals dat nu gebeurt.
  Moet er wel bij zeggen dat het om een baby ging uit een christelijk gezin. Waarschijnlijk is dat de oorzaak dat de wereld daar niet op reageerde.

 4. Deze foto zou een aanklacht moeten zijn tegen mensensmokkelaars. Maar nu wordt hij gebruikt (misbruikt!) om Europa een schuldgevoel aan te praten. Meer vluchtelingen opnemen graag, en de zich hiertussen mengende IS-strijders en economische gelukzoekers op de koop toe nemen. De vergelijking met het trojaanse paard ontgaat de meesten. Walgelijk om te zien hoe Europa er nog in stinkt ook. En hoe de ‘vluchtelingen’ zich gedragen. Eenmaal op Europese bodem schreeuwen ze om het hardst om hun ‘rechten’ die ze plots menen te hebben. Zoals het ‘recht’ op gratis vervoer van Hongarije naar Duitsland. Het ‘recht’ op vrije doortocht van Calais naar Londen. Belachelijk hoe ruggegraatloze politici er nog in stinken ook.
  Bah!

 5. Mensonwaardige situaties spelen zich af op de Middenlandse Zee. Dit soort foto’s, hoe vreselijk ze ook zijn, leiden de aandacht af ven het eigenlijke drama. De verovering van Europa door Islam die nu aan de gang is. Want dat is gaande, onder regie van IS. Kijk naar het ruimhartige asielbeleid was Zweden heeft gevoerd de afgelopen jaren en zie hoe de Zweedse maatschappij wordt ontwricht . Islamitische jongeren verklaren openlijk “in oorlog ” te zijn met Zweden.
  Assimilatie van Islamieten met Christenen is bergen aan de orde. Honderduizenden vluchtelingen in Europa zijn er over enkele jaren miljoenen. En het tij is nooit meer te keren. Maar de gutmenschen blijven treuren over zielige foto en zien niet wat staat te gebeuren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties