26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

Viering 40 jaar Stichting Mongui Maduro

HomeMediaViering 40 jaar Stichting Mongui Maduro

WILLEMSTAD — Stichting Mongui Maduro vierde afgelopen vrijdag haar veertigjarig bestaan. Dat gebeurde in de tuin tussen Landhuis Rooi Catootje en het paviljoen Ena Maduro-Dankmeijer. Een groot aantal vrienden van de bibliotheek en het museum die door deze stichting worden beheerd waren aanwezig.

Dat de Stichting Mongui Maduro 40 jaar bestaat is een absolute mijlpaal en iets om trots op te zijn.
Dat de Stichting Mongui Maduro 40 jaar bestaat is een absolute mijlpaal en iets om trots op te zijn.

De Mongui Maduro-bibliotheek bestaat uit een uitgebreide verzameling boeken, documenten en andere objecten die de geschiedenis van Curaçao en de joodse gemeenschap bestrijkt vanaf het begin tot heden.
Het gebouw waar de bibliotheek is gevestigd is speciaal ontworpen om de documenten te behouden en te conserveren met beheersing van de temperatuur en vochtigheid. Salomon Abraham Levy ‘Mongui’ Maduro begon in 1905 met het verzamelen van publicaties over Curaçao.
Daarna zette zijn dochter Ena Dankmeijer-Maduro zijn inspanningen voort.
In 1974 werd met medewerking van wijlen Daphne van Schendel-Labega een stichting opgericht om de bibliotheek te beheren.
Rosemary de Paula en René Maduro, twee van de leden die hierbij betrokken waren, zijn nog steeds actieve leden van het zittende bestuur.
Het doel van de stichting is om de cultureel-literaire en historische erfenis van Curaçao te bewaren voor komende generaties.
De collectie is gestaag uitgebreid door acquisitie van veel publicaties die de laatste jaren verschenen zijn en dankzij donaties van waardevolle collecties van bibliotheekvrienden.
Ronald Gomes- Casseres, lid van de raad van toezicht, bracht in een speech naar voren dat de bibliotheek ‘thans de meest uitgebreide en volledige verzameling van Antilliaanse en joodse documenten in de Nederlandse Cariben beheert, waaraan geen enkele serieuze onderzoeker van de geschiedenis en cultuur van ons eiland voorbij kan gaan’.
De bibliotheek beschikt over een team van professionele medewerkers om de collectie te onderhouden en onderzoekers bij te staan. Henry van der Kwast, vicevoorzitter van het bestuur, kondigde in zijn toespraak aan dat er serieuze plannen in voorbereiding zijn om bij het museum en de bibliotheek ook een cultureel centrum te bouwen, dat gebruikt zal kunnen worden voor onder andere lezingen, tentoonstellingen en allerhande presentaties.

Zo wordt Rooi Catootje verder ontwikkeld als een centrum voor de bevordering van de culturele ontwikkeling van Curaçao.”

Als een stap in deze richting overhandigde Ena Dankmeijer- Maduro een cheque ter ondersteuning van het project ‘Young Strings Curaçao’.
Dit is een samenwerkingsproject van Stichting Klassiek Curaçao en het Cultureel Centrum Curaçao met het doel om jonge musici te begeleiden en voor te bereiden om eind 2014 een orkest op te zetten met in het bijzonder strijkinstrumenten.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties