29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 16:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Vierde slachtoffer Kruithuisramp Bethencourt overleden

- Advertentie -

Deel terrein vrijgegeven, shows gaan door

De verkoop van vuurwerk is vandaag begonnen. Vanmorgen is ook het vierde slachtoffer van de kruithuisramp overleden. Henrique Herodino Bethencourt (44) overleed vanochtend in Medellín aan zijn verwondingen.
De verkoop van vuurwerk is vandaag begonnen. Vanmorgen is ook het vierde slachtoffer van de kruithuisramp overleden. Henrique Herodino Bethencourt (44) overleed vanochtend in Medellín aan zijn verwondingen.

WILLEMSTAD — De explosie bij het Kruithuis, 15 december, heeft een vierde slachtoffer het leven gekost. Vanmorgen vroeg overleed Henrique Herodino Bethencourt (44), ook bekend als Heroudini chikí, in het San Vicente de Paul-ziekenhuis in Medellín, Colombia aan zijn verwondingen.

Officieel is niet bekend gemaakt hoeveel procent van het lichaam van Bethencourt brandwonden had opgelopen en welke graad.
Volgens goede bekende Sabir Attaf, die Bethencourt vorige week nog opzocht in het ziekenhuis, had Bethencourt zowel extern als intern brandwonden opgelopen, waarbij zijn longen waren aangetast.
Twee andere slachtoffers van de explosie worden morgen en zaterdag begraven. Het gaat om Runeyon Reinita en Nicky Emerenciana.
De datum van de begrafenis van Eldrich Renfurm is nog niet bekend.

Minuut stilte
heroudini-lowBethencourt was bekend van Heroudini Fireworks, het bedrijf dat zowel lokaal, als internationaal, professionele vuurwerkshows verzorgde.
Hoewel Lin & Sons op Aruba haar jaarlijkse show door Heroudini afzegde, gaan de overige geplande vuurwerkshows op Curaçao wel door.
Klapchi. com publiceerde alvast de data.
De eerste is vanavond om tien uur bij Real Deal op Saliña.
Eigenaar Leo Costa de Jesus liet vanmorgen tegenover Radio Mas weten dat er voor de show een minuut stilte gehouden zal worden uit respect voor de slachtoffers.
Een gedeelte van het terrein waar het onderzoek bij het Kruithuis plaatsvindt, is inmiddels vrijgegeven.
Het gaat hier om het oostelijke gedeelte van het terrein, waar consumentenvuurwerk is opgeslagen.
Gebruik en opslag van dit type vuurwerk is veiliger dan het type dat bij de ontploffing voorkwam, namelijk showvuurwerk.
Het gedeelte van het terrein waar de explosie zich heeft voorgedaan, het westelijke gedeelte, is nog niet vrijgegeven, zo melden de autoriteiten.
De recherche, brandweer en het Openbaar Ministerie zijn nog steeds bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de explosie.
In het kader van het feitenonderzoek, dat sinds afgelopen zaterdag onder leiding van het Openbaar Ministerie plaatsvindt, is sectie uitgevoerd op de lichamen van de drie personen die tijdens en vlak na de explosie in het Kruithuis zijn omgekomen.
Inmiddels is ook het consumentenvuurwerk gedistribueerd onder de vuurwerkverkopers. Al het vuurwerk is op een gedegen manier gecontroleerd door de brandweer.
De verkoop van vuurwerk is vandaag begonnen.
Het gebied waar de explosie zich heeft voorgedaan is echter, in het belang van het verdere feitenonderzoek, nog niet vrijgegeven.

- Advertentie -

Haven
Momenteel is er in de haven ook vuurwerk tijdelijk opgeborgen.
Dit vuurwerk moet volgens de wetgeving opgeslagen worden in het Kruithuis.
Dit vuurwerk zal opgeslagen worden in het tweede Kruithuis, dat zich in het noorden van het terrein bevindt.
Het gaat hier om onder andere showvuurwerk.
De brandweer geeft aan dat erop gerekend kan worden dat dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid zal gebeuren.

Boze brief Commissie Veiligheid Seru Lora

Vrijdag heeft het Korps Politie Curaçao ondersteuning gekregen op het gebied van forensisch onderzoek door een expert van het Nederlands Forensisch Instituut.
Tips kunnen nog altijd doorgegeven worden via de telefoonnummers 8666-119 of 8666-221.
De anonieme tiplijn is 108.

Angelo J. Leanez, van de Commissie Veiligheid Seru Lora, heeft inmiddels een boze brief gestuurd naar interim-premier Stanley Betrian omdat er tóch twee containers met vuurwerk op het Kruithuis-terrein zijn opgeslagen, omdat dit nu eenmaal zo moet volgens de wet.
Het terrein Seru Lora staat echter te boek als industrieterrein en de structuur voor het Kruithuis op dit industrieterrein is al jaren eerder afgekeurd.
En nu lijkt er weer niets te veranderen, constateert de commissie teleurgesteld.
Het schept eerder weer een precedent voor de komende maand, als onverkocht vuurwerk in deze containers opgeslagen wordt.
Dat zorgt niet alleen voor onrust onder de mensen die op het industrieterrein werken, maar brengt ook de bedrijven in gevaar, laat staan hoe de verzekering hierop zal reageren.

De commissie verzoekt het interim-kabinet dan ook om een tijdelijke oplossing, waarbij onverkocht vuurwerk opgeslagen wordt bij de Mijnmaatschappij of bij St. Jorisbaai of Playa Canoa.
De commissie heeft aangeboden deze opslag te financieren.
Maar onder geen beding mag onverkocht vuurwerk terug naar het Kruithuis Seru Lora.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -