31 C
Willemstad
• dinsdag 16 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Vervuild terrein naast COT met Isla bespreken

HomeMediaVervuild terrein naast COT met Isla bespreken

MnB-uitvoeringsorganisatie toetst naleving hindervergunning

Het oliehoudend bassin heeft een omvang van ongeveer 20 bij 20 meter en een diepte van 1,5 meter. De GMN-woordvoerder, Jair Santos Gonçalves, gaf aan ‘niet de indruk te hebben dat deze recent zou zijn gebruikt’. Inzet: De inhoud van het bassin bestaat uit een stroperige oliemassa. Foto |  Ad van Loon
Het oliehoudend bassin heeft een omvang van ongeveer 20 bij 20 meter en een diepte van
1,5 meter. De GMN-woordvoerder, Jair Santos Gonçalves, gaf aan ‘niet de indruk te hebben
dat deze recent zou zijn gebruikt’. Inzet: De inhoud van het bassin bestaat uit een stroperige oliemassa. Foto | Ad van Loon

WILLEMSTAD — De uitvoeringsorganisatie Milieu- en Natuurbeheer (MNB) – de vroegere Milieudienst – is nog steeds in beraad over de vervuiling in het gebied naast de Curaçao Oil Terminal (COT) bij Bullenbaai. De verwachting is dat aan de hand van op locatie aangetroffen omstandigheden – door twee MNB-inspecteurs geconstateerd – de uitvoeringsorganisatie begin deze week een standpunt in zal nemen. Dit laat het interim-hoofd van Milieu- en Natuurbeheer, Pablo Burgos, desgevraagd weten.

Advertentie

Getoetst zal worden in hoeverre de exploitant van de Isla-raffinaderij en COT zich aan de bestaande voorwaarden van de hindervergunning heeft gehouden. In de hindervergunning staan duidelijke regels zoals hoe met afvalverwerking en bijproducten om te gaan waarbij er ook niet gemorst mag worden, et cetera”, aldus Burgos.

De Amigoe heeft eerder verslag gedaan van een dumpplek van allerlei afval, zoals olieresten, bouwpuin, metaal en papier in de dichte nabijheid van het hek, buiten het COT-terrein.
Een betonnen oliehoudend bassin bevindt zich op een meter of 75 van het COT-terrein. Het bassin, met een afmeting van circa 20 bij 20 meter en een diepte van 1,5 meter, heeft als inhoud een stroperige oliemassa van naar schatting 500.000 liter, waarvan het oppervlak reeds verhard is.

Burgos: “Verder blijkt er tevens een pijp vanaf het bassin (dat zich buiten het COT-terrein bevindt, red.) te lopen. Hij meldt dat ook deze kwestie in onderzoek is en dat het nog onduidelijk is of de pijp een leiding betreft vanaf het COT-terrein, hoe oud het bassin is en of dat door de huidige exploitant is aangelegd of mogelijk door de oude exploitant Shell. “De verwachting is dat nadat de bevindingen met de betrokken inspecteurs besproken zijn, hierover spoedig een gesprek zal plaatsvinden met PdVSA.”

Het MNB-interim-hoofd licht verder toe dat er maandelijks reguliere controle plaatsvindt op de naleving van de hindervergunning, ofwel inspecties worden uitgevoerd op zowel het Islaterrein als het terrein van de olieterminal bij Bullenbaai.

Toen wij de melding van het vervuilde gebied naast COT kregen, hebben wij de inspectie daaraan gekoppeld. De standaardprocedure is dat men van de inspectie een rapport opmaakt dat na twee weken met PdVSA besproken wordt. De behandeling van de vervuiling in het gebied geniet nu prioriteit waardoor men nu sneller met de Isla om de tafel zal zitten, naar verwachting in de loop van deze week.”

Burgos heeft anderhalve maand geleden in algemene zin benadrukt dat wetgeving om vervuiling op het eiland aan te pakken door beboeting van de vervuiler, ontbreekt.

“De zogenoemde EBOOBG-verordening – Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde & Bescherming van de Gemeenschap – is zoals men weet, na 10-10-‘10 niet overgeheveld naar het land.
Wat er nu gebeurt, is dat wij een proces-verbaal opmaken en naar het Openbaar Ministerie doorsturen, maar dat het OM door ontbrekende wetgeving daar geen vervolg aan kan geven.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties