30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Verloskundigen tegenover Whiteman

Bron: Versgeperst

Knipselkrant Curaçao www..infoCURAÇAO – De verloskundigen willen niet uitsluitend in het nieuwe ziekenhuis werken. Zij hebben zich in een vergadering tegen dit idee uitgesproken tegen minister Ben Whiteman van Gezondheidszorg. Whiteman zou beter af en goedkoper uit zijn als hij zijn voornemens niet doorvoert, vinden zij.

- Advertentie -

Advertentie

Verloskundigen hebben een beschermd beroep waarbij de verloskundige zich vrij kan vestigen.
Het idee van Whiteman om verloskundigen te verplichten in dienst te gaan van een kraamkliniek negeert dit recht, vindt de Stichting Belangenbehartiging Verloskundige Hulp (SBVH).
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat aan de kant van Whiteman en weigert bij thuisbevallingen de verloskundige assistentie en de kraamzorg te bekostigen.

Vrije keus
Volgens de verloskundigen komen alle rechten zoals vrije keus van de plaats van bevalling, kraamzorg aan huis en de vrije keus van de verloskundige te vervallen met de ideeën van Whiteman.

De SVB heeft het voornemen dan voortaan elke zorg buiten het ziekenhuis niet te vergoeden zoals momenteel met de assistentie en kraamzorg al het geval is. Het vrije vestigingsbeleid is dan definitief afgeschaft”, stelt de SBVH.

Thuisbevalling ideaal’
De verloskundigen willen niet van de thuisbevallingen af, die is

“ideaal voor de zwangere vrouw om volledig in eigen omgeving met familie en eigen keuzes de nieuwkomer te verwelkomen.
De hoge kwalitatieve gemoedsrust dringt de stress en risico’s of kans op postnatale depressies terug”, aldus de verloskundigen.

Zwangere vrouwen lopen bovendien het risico om in het ziekenhuis blootgesteld te worden aan andermans ziektes of aan de beruchte ziekenhuisbacterie.
Besmetting met de ziekenhuisbacterie is vier keer eerder voorgekomen.

Europees Hof
De SBVH verwijst naar een uitspraak van het Hof van Europa.
Het Hof bepaalt dat een zwangere vrouw het recht heeft om zelf de plaats van bevallen en de verloskundige te bepalen.

Curaçao heeft als rijksonderdeel van Nederland door de ratificering van het verdrag de verplichting zich aan de uitspraak te houden en daarmee heeft de Curaçaose regering ook de plicht zonder voorbehoud de SVB te corrigeren”, vinden de verloskundigen.

Opdrijven kosten
Volgens de SBVH brengt het nieuwe ziekenhuis veel meer gevolgen met zich mee voor de verloskundige sector.

“De kraamkliniek moet verdwijnen inclusief de afdeling echoscopie (die is in een nieuw ziekenhuis niet meer nodig) en komen er gedwongen ontslagen van kraamzusters en ander personeel. Thuiszorg en sociale input zal verslechteren of geheel verdwijnen”.

Verloskundige zorg wordt hiermee eerder duurder dan goedkoper volgens de SVBH.

“Tragisch genoeg is de kwaliteit van de thuiszorg, inclusief de zorg van verloskundigen niet alleen beter maar ook veel goedkoper.
De gynaecologen ontvangen ieder meer dan een miljoen naf per jaar
Ze zijn in aantal met tweemaal zoveel als dat het wettelijk moratorium toestaat… De toekomst zal het uitwijzen dat het nieuwe ziekenhuis deze kostenopdrijving niet kan dragen.”

De problemen tussen de SBVH en Whiteman spelen al langer. Eind augustus stuurde de stichting de onderstaande brief.

Brief SBVH aan Whiteman

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -