26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Nu.cw | Rhuggenaath tevreden over advies Raad van State

Volgens de premier is het nu aan Nederland, het demissionaire kabinet op Curaçao en eventueel daarna aan de nieuwe regering om verder te praten

Minister-president Rhuggenaath is content met het advies van de Raad van State. Het orgaan bracht advies uit over de rijkswet ter oprichting van het COHO.

Normaal gesproken wordt het advies eerst aan de Rijksministerraad en de Tweede Kamer voorgelegd, maar het kwam eerder in handen van de pers.

Rhuggenaath zegt op vrijdag 19 maart het advies te hebben ontvangen. Dat werd al op 3 maart had vastgesteld. In het advies werden onder meer de vragen die Curaçao had met betrekking tot het landspakket en de daarmee gemoeide hervormingen behandeld.

Doordat het document strikt vertrouwelijk is totdat het wordt voorgelegd aan de Rijksministerraad en de Tweede Kamer, zegt Rhuggenaath dat het niet mogelijk is het publiekelijk te maken, noch concreet op de inhoud in te gaan. Hij kan er dan momenteel ook geen commentaar op geven, alhoewel het advies inmiddels wel in handen is gekomen van de media en er druk wordt gespeculeerd over de inhoud en de mogelijke implicaties.

“Reden hiervoor is dat het advies uitgebreid ingaat op de lijst met vragen die ik na bespreking in het parlement heb voorgelegd aan de Raad van State in oktober 2020. Hieruit is duidelijk geworden dat de Raad van State veel van dezelfde bedenkingen heeft die Curaçao had, waarbij een heroverweging van de concept Rijkswet op meerdere belangrijke punten aangeraden wordt”, aldus Rhuggenaath.

In juli 2020 heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops Curaçao duidelijk gemaakt dat voortzetting van de cruciale liquiditeitssteun alleen mogelijk was na acceptatie van een breed pakket aan hervormingen en de instelling van een nieuw Nederlands orgaan.

Na enkele maanden van onderhandeling waarbij op veel punten verbeteringen zijn aangebracht, en na het volgen van de benodigde procedures, heeft de regering van Curaçao een akkoord bereikt over de inhoud van het landspakket en ingestemd met het proces om het wetgevingstraject van de concept Rijkswet op gang te laten komen.

“Dit begon met het aanvragen van advies bij de Raad van State. Daardoor werd de liquiditeitssteun zeker gesteld, die in de afgelopen twee kwartalen zo broodnodig was in ruil voor hervormingen die belangrijk zijn voor Curaçao”, stelt Rhuggenaath.

Tegelijkertijd werd overeengekomen dat de principiële vragen van Curaçao direct zouden worden voorgelegd aan de Raad van State, zodat hierover nog voor het aannemen van de rijkswet geadviseerd zou worden en verdere wijzigingen nog zouden kunnen worden doorgevoerd.

Rhuggenaath zegt nu dat blijkt dat de gevolgde onderhandelingsstrategie de juiste was. “Aan de ene kant werd de zo belangrijke financiële steun veilig gesteld op het moment dat dit van levensbelang was. En aan de andere kant werd het Raad van State-adviestraject ingezet, dat nu heeft geleid tot bevestiging van de bedenkingen die de regering in juli al had”, aldus Rhuggenaath.

Volgens de premier is het nu aan Nederland, het demissionaire kabinet op Curaçao en eventueel daarna aan de nieuwe regering om verder te praten over de door de Raad van State voorgestelde heroverwegingen en om aanpassingen uit te onderhandelen.

Bron: Nu.cw

Artikel delen

2 reacties

  1. “Volgens de premier is het nu aan Nederland, het demissionaire kabinet op Curaçao en eventueel daarna aan de nieuwe regering om verder te praten over de door de Raad van State voorgestelde heroverwegingen en om aanpassingen uit te onderhandelen.”

    De gast spreekt alsof Nederland en de Raad der State zitten te trappelen om Curacao en St. Maarten financieel bij te staan.

  2. Vooruitlopend op de officiële openbaarmaking van het advies zeggen mijn ondebuikgevoelens; barbaren zijn dat. Beesten. Op de beesten af. Hakken met de botte bijl. Slikken of stikken. Ik kan mij enigszins voorstellen hoe dat in de koloniale glorietijd aan toe ging hier op Curacao. Eenmaal een dief, altijd een dief. Maakt niet uit of je slaven laat stelen, nootmuskaat of peper. De ware aard van het beestje veranderd niet. De nazaten van struikrovers en zeerovers waar het nu overigens goed zaken mee doen is, gedragen zich niet zelden als nog roomser dan de paus.. Geslepen en keiharde onderhandelaars en handelaren die het onderst uit de kan hebben leren halen. Keer op keer.
    Helaas, wij moeten verder met deze gasten, die weer het mandaat van het volk hebben gekregen en dus gesterkt zijn in hun opvattingen, zij het dat die lastige Raad van State nu “even” roet in het eten gooit en mogelijk opgevat kan worden als: jongens geen ruzie maken onder het vechten. Gewoon doorslaan.
    Voor een relatief simpel subsidieaffaire is de regering in nederland gevallen na een vernietigend rapport. Dit is vele malen erger.
    Wij moeten verder met elkaar. Dat gaat wel lukken. Het lukt de meeste schoonzonen om hun schoonmoeders te verdragen met de loop der jaren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -