27.6 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 18:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Glas-in-loodramen St. Thomas College gered

Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College

De glas-in-loodramen van het oude St. Thomas College zijn gered. De ramen zijn vervangen door houten platen in de gevelopeningen. Het pand staat al jaren leeg en verkeert in slechte bouwkundige staat.

Op initiatief van kunst- en erfgoedexpert Gerda Gehlen en in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Monumentenzorg Curaçao en Caribbean Maintenance Developers zijn elf glas-in- loodramen uit het pand gered.

Om deze bijzondere glas-in-loodramen veilig te stellen voor de toekomst zijn ze op zorgvuldige wijze door de aannemer van binnenuit verwijderd en in houten kratten ingepakt.

- Advertentie -

De kratten zijn vervoerd naar een opslagplaats en worden daar onder toeziend oog van Stichting Monumentenzorg Curaçao bewaard. Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College.

De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Het ‘oude’ St. Thomas College dateert uit het eind van de 19e-eeuw en was een jongensschool van de fraters van Tilburg. De glas-in-loodramen tonen afbeeldingen van katholieke symbolen en heiligen, waaronder de patroonheilige van het college, Sint Thomas van Aquino.

De school is jaren geleden verhuisd naar het nieuwe gebouw aan het L.B. Smithplein. Het ‘oude’ St. Thomas college heeft nog enige tijd andere functies gehad, zoals het huisvesten van de IFE, de Kunstacademie en de Rechtshogeschool. Sinds eind 20ste eeuw staat het gebouw leeg en is het verval ingetreden.

- Advertisement -

In de voormalige kapel zijn de kozijnen waarin de glas-in-loodramen waren geplaatst, zodanig vergaan dat het glas te pletter dreigde te vallen. Uit een aantal ramen, met name uit het grootste raam in het midden van de voorgevel, was reeds een heel paneel met glas-in-lood naar beneden gevallen.

Het is niet bekend wanneer het monumentale pand gerestaureerd zal worden, maar wanneer dit moment aanbreekt, zullen de gerestaureerde panelen hun plek weer innemen in het pand om nog generaties hun stempel te drukken op de bijzondere sfeer in het gebouw.

Bron: Nu.cw

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. …De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

    Triest, intriest.
    Zelfs dat kunnen, nee, willen wij niet betalen en verkiezen wij ervoor om om hand elders op te houden.
    Vind je het gek dat weinigen op dit eiland ruggengraat hebben of een vuist kunnen maken als dat nodig is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...

PBC | CMC: meeste Covid19-patiënten niet of niet volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao De meerderheid van patiënten die met Corona worden opgenomen in het Curaçao Medical Centre blijkt niet gevaccineerd. Vandaag meldden zich drie nieuwe patiënten, twee moesten direct...

PBC | Economie Curaçao krimpt met 18,4 procent

Persbureau Curacao Curaçao zag in 2020 een zware terugval in economische activiteiten met een krimp in het bruto binnenlands product van 18,4 procent. Een krimp van die aard...

PBC | Curaçao host Concacaf under-20 kwalificatietoernooi vrouwen

Persbureau Curacao Het Concacaf Women’s U-20 Championship Qualifiers wordt op Curaçao afgewerkt. Het kwalificatietoernooi vindt plaats in het Ergilio Hato Stadion en het nabijgelegen FFK-stadion van 13 tot...
- Advertentie -