26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Nu.cw | Glas-in-loodramen St. Thomas College gered

Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College

De glas-in-loodramen van het oude St. Thomas College zijn gered. De ramen zijn vervangen door houten platen in de gevelopeningen. Het pand staat al jaren leeg en verkeert in slechte bouwkundige staat.

Op initiatief van kunst- en erfgoedexpert Gerda Gehlen en in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Monumentenzorg Curaçao en Caribbean Maintenance Developers zijn elf glas-in- loodramen uit het pand gered.

Om deze bijzondere glas-in-loodramen veilig te stellen voor de toekomst zijn ze op zorgvuldige wijze door de aannemer van binnenuit verwijderd en in houten kratten ingepakt.

De kratten zijn vervoerd naar een opslagplaats en worden daar onder toeziend oog van Stichting Monumentenzorg Curaçao bewaard. Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College.

De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Het ‘oude’ St. Thomas College dateert uit het eind van de 19e-eeuw en was een jongensschool van de fraters van Tilburg. De glas-in-loodramen tonen afbeeldingen van katholieke symbolen en heiligen, waaronder de patroonheilige van het college, Sint Thomas van Aquino.

De school is jaren geleden verhuisd naar het nieuwe gebouw aan het L.B. Smithplein. Het ‘oude’ St. Thomas college heeft nog enige tijd andere functies gehad, zoals het huisvesten van de IFE, de Kunstacademie en de Rechtshogeschool. Sinds eind 20ste eeuw staat het gebouw leeg en is het verval ingetreden.

In de voormalige kapel zijn de kozijnen waarin de glas-in-loodramen waren geplaatst, zodanig vergaan dat het glas te pletter dreigde te vallen. Uit een aantal ramen, met name uit het grootste raam in het midden van de voorgevel, was reeds een heel paneel met glas-in-lood naar beneden gevallen.

Het is niet bekend wanneer het monumentale pand gerestaureerd zal worden, maar wanneer dit moment aanbreekt, zullen de gerestaureerde panelen hun plek weer innemen in het pand om nog generaties hun stempel te drukken op de bijzondere sfeer in het gebouw.

Bron: Nu.cw

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. …De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

    Triest, intriest.
    Zelfs dat kunnen, nee, willen wij niet betalen en verkiezen wij ervoor om om hand elders op te houden.
    Vind je het gek dat weinigen op dit eiland ruggengraat hebben of een vuist kunnen maken als dat nodig is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -