27 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 00:37

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNu.cwNu.cw | Glas-in-loodramen St. Thomas College gered

Nu.cw | Glas-in-loodramen St. Thomas College gered

Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College

De glas-in-loodramen van het oude St. Thomas College zijn gered. De ramen zijn vervangen door houten platen in de gevelopeningen. Het pand staat al jaren leeg en verkeert in slechte bouwkundige staat.

Op initiatief van kunst- en erfgoedexpert Gerda Gehlen en in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Monumentenzorg Curaçao en Caribbean Maintenance Developers zijn elf glas-in- loodramen uit het pand gered.

Om deze bijzondere glas-in-loodramen veilig te stellen voor de toekomst zijn ze op zorgvuldige wijze door de aannemer van binnenuit verwijderd en in houten kratten ingepakt.

De kratten zijn vervoerd naar een opslagplaats en worden daar onder toeziend oog van Stichting Monumentenzorg Curaçao bewaard. Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College.

De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Het ‘oude’ St. Thomas College dateert uit het eind van de 19e-eeuw en was een jongensschool van de fraters van Tilburg. De glas-in-loodramen tonen afbeeldingen van katholieke symbolen en heiligen, waaronder de patroonheilige van het college, Sint Thomas van Aquino.

De school is jaren geleden verhuisd naar het nieuwe gebouw aan het L.B. Smithplein. Het ‘oude’ St. Thomas college heeft nog enige tijd andere functies gehad, zoals het huisvesten van de IFE, de Kunstacademie en de Rechtshogeschool. Sinds eind 20ste eeuw staat het gebouw leeg en is het verval ingetreden.

In de voormalige kapel zijn de kozijnen waarin de glas-in-loodramen waren geplaatst, zodanig vergaan dat het glas te pletter dreigde te vallen. Uit een aantal ramen, met name uit het grootste raam in het midden van de voorgevel, was reeds een heel paneel met glas-in-lood naar beneden gevallen.

Het is niet bekend wanneer het monumentale pand gerestaureerd zal worden, maar wanneer dit moment aanbreekt, zullen de gerestaureerde panelen hun plek weer innemen in het pand om nog generaties hun stempel te drukken op de bijzondere sfeer in het gebouw.

Bron: Nu.cw

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. …De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

    Triest, intriest.
    Zelfs dat kunnen, nee, willen wij niet betalen en verkiezen wij ervoor om om hand elders op te houden.
    Vind je het gek dat weinigen op dit eiland ruggengraat hebben of een vuist kunnen maken als dat nodig is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties