27.4 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 02:39

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Nieuwe regering Curaçao ‘wacht een zware taak’

Foto Oscar van Dam

WILLEMSTAD – “U wacht een zware taak. Want u begint aan de grote opgave om het Land te besturen onder uitzonderlijk lastige omstandigheden. Gelukkig lijkt de coronacrisis op Curaçao enigszins onder controle, maar dat betekent nog niet dat we ons leven op oude voet kunnen voortzetten. En laten we eerlijk zijn. Velen hadden het vóór de crisis al niet makkelijk.”

Dat was de boodschap die de Curaçaose gouverneur Lucille George-Wout had voor het nieuwe kabinet onder leiding van Gilmar ‘Pik’ Pisas die afgelopen maandag werd beëdigd. “De stilstand van de economie in het afgelopen jaar heeft vervolgens de sociale en economische achterstand van velen nog verder vergroot. Het zal een zeer grote inspanning vragen om onze economie weer op de rails te krijgen en om onze mensen weer perspectief te bieden. Dat hebben we allemaal nodig.”

- Advertentie -

Acute actie
Het was geen standaard speech die de gouverneur had voor de nieuwe ministerploeg. In haar toespraak kwam duidelijk naar voren dat het eiland heel veel uitdagingen kent. “De sociale noden zijn groot en vragen om acute actie in alle sectoren van de maatschappij; van zorg tot onderwijs; van economie tot infrastructuur; van sociale ontwikkeling tot financiën; en van justitie tot bestuur. Onze samenleving heeft nieuwe impulsen en arrangementen nodig om tot ontwikkeling te komen.”

Daarnaast riep George-Wout het nieuwe kabinet op om ‘te werken voor alle Curaçaoënaars’. Niet alleen voor de stemmers op de coalitiepartijen MFK en PNP. Pisas zelf kon een glimlach niet onderdrukken toen hij na de beëdiging toeliep naar de aanwezige aanhangers en pers op het historische Fortplein. Maar in zijn eerste verklaring aan de pers werd direct duidelijk dat hij bewust is van de penibele situatie van het eiland en dat ook hij hard wil werken aan herstel.

Lege staatskas
Eerste probleem is de lege staatskas. Pisas wil met Nederland overleggen over een nieuwe liquiditeitssteun, zoals er in corona-tijd al meer zijn geweest. “Maar als die niet komt, moeten we intern naar een oplossing zoeken.” Grote rol is weggelegd voor minister van Financiën Javier Silvania die onder meer direct aan de slag moet om te zorgen dat de salarissen voor overheidspersoneel kunnen worden betaald.

MFK en PNP hebben sinds de verkiezingen van 19 maart probleemloos samengewerkt. Ze hebben elkaar gevonden in een regering ‘waar de bevolking aan de beurt is’. Ook kennen ze een ruime steun in het parlement van dertien zetels. Maar nu de regering-Pisas daadwerkelijk het land gaat besturen moeten er keuzes worden gemaakt en beslissingen genomen.

- Advertisement -

Onderschatting
Dat zal niet makkelijk zijn. Maar Pisas, trots op het feit dat hij het, net als in 2017 als leider van een interim-regering, heeft geschopt tot minister-president, zal nu moeten laten zien waarom de bevolking hem hun vertrouwen heeft gegeven. Hij benadrukt dat hij zijn hele leven heeft moeten vechten tegen onderschatting. “Maar elke keer weer liet ik zien dat ik tot veel meer in staat ben dan mensen denken”, zo stelde hij in diverse interviews. Het lijkt er op dat hij nu opnieuw aan een grote uitdaging moet beginnen. En als hij nog niet helemaal bewust was van de zwaarte van die verantwoordelijkheid, herinnerde gouverneur George-Wout hem tijdens de beëdiging daar aan: “Het is aan u, als Raad van Ministers, om het voortouw te nemen; en om de weg te wijzen uit de crisis. De burgers van Curaçao rekenen op u!”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Het is soms de vraag waarom de YDK ervoor kiest om bij de radio of tv te gaan werken. Het lijkt net als de politiek een vorm van werkverschaffing.

  Wij zagen die Gilbert Sparen van Direct met zijn hand op de schouder van één van de kersverse ministers. Het lijkt alsof het beroep van verslaggever (want journalist is te veel eer) eentje is van “Lembe sanka”.

 2. ‘MFK en PNP hebben sinds de verkiezingen van 19 maart probleemloos samengewerkt. Ze hebben elkaar gevonden in een regering ‘waar de bevolking aan de beurt is’’. Met deze regering is de bevolking inderdaad “aan de beurt”. De hang naar zelfbeschikking en volledige autonomie binnen het koninkrijksdeel prevaleert boven het welzijn van de bevolking. Dit maakt het daarom ook discutabel dat eerstens de salarissen van ministers en Statenleden wordt verhoogd om daarna een korting toe te passen en per saldo de inkomens stijgen. Kortom: Nederland kan wel denken dat de regering zich conformeert aan de COHO-afspraken, maar trapt daar niet in. Vervolgens laat de ‘logo van Sotto’ zich op de plaat vereeuwigen met de ‘hardcore’ van de gevangenis alsof hij met blijdschap zich afficheert met het aantal opgestoken vingers van delinquenten dat symbool staat voor het aantal gepleegde moorden. Kortom: Nederland is niet gek en al helemaal gekke Henkie.

 3. Nou als we de plannen van Sithree van Heydoorn de nieuwe minister van onderwijs mogen geloven, zijn die inderdaad niet mis. Sportcompetities tussen scholen, een nieuw tapijt en meer beveiliging voor de ministerie van onderwijs.

 4. De burgers van Curacao rekenen op u .
  Ja op de foto in de gevanenis .
  Dus ik zou blijft maar rekenen .
  Vreemd , heel vreemd .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

AntilliaansDagblad | Betèsda in de clinch met SVB

‘Overvallen door korting budget’

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia. Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om...

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...
- Advertentie -