27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:02

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Zelfs voor de gouverneur is driemaal geen scheepsrecht

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felix D. Pinedo aan het woord.

Recentelijk is dhr. Steven Croes als statenlid beëdigd. Op dat moment bekleedde hij de functie van minister en tot nu nog.

- Advertentie -

Artikel 30 lid g van de Staatsregeling verbiedt dat een minister tevens statenlid is, maar artikel 30 lid 3 maakt een uitzondering voor de minister die bij de verkiezingen gekozen is als statenlid, zodat deze voor drie maanden beide functies kan uitoefenen. Artikel 30 lid 3 van de staatsregeling luidt als volgt:

“Onverminderd het bepaalde in het voorgaande lid onder g kan een minister, tot lid van de Staten gekozen, ten hoogste drie maanden na zijn toelating als lid het ambt van minister en het lidmaatschap van de Staten verenigen”. Ik heb mijn bedenkingen ten aanzien hiervan.

Als wij artikel 30 lid 3 grammaticaal en conform de letter van de wet interpreteren is de gouverneur weer in de fout gegaan, want Steven Croes is ‘niet als minister tot lid van de Staten gekozen’. Vanwege het feit dat minister E. Ruggenaath, heeft bedankt voor de functie van statenlid, kwam Steven Croes vanwege de lijstvolgorde in aanmerking om statenlid te worden. Het is overduidelijk dat hij ‘niet gekozen is tot statenlid’, zoals omschreven in artikel 30 lid 3 van de staatsregeling.

Ik verwacht dat de ‘experts’ en experts met allerlei filosofie zullen komen om weer het haagje van de gouverneur te verdedigen.

Steven Croes dient zo snel mogelijk zijn ontslag indienen als minister. Anders loopt hij de kans aangeklaagd te worden, bij het Openbaar Ministerie voor overtreding van ons Wetboek van Strafrecht. Koren op de molen van de stichting van Carlos Monk.
Ik ben benieuwd naar wat voor argumenten men zal komen om de gouverneur te helpen het hete kastanje uit het vuur te halen.

Felix D. Pinedo,
Curacao

Artikel delen

3 reacties

  1. ik kan mij ook voorstellen dat de kiezer (die op dhr Ruggenaath heeft gestemd) zich bedrogen voelt, omdat kort na de verkiezingen dhr Ruggenaath zich terugtrekt. Hij had dat ook kunnen bedenken daarover mededeling te doen voorafgaand aan de verkiezingen, zodat de kiezer zijn stem ook kan uitbrengen op iemand die van plan is de volledige regeringsperiode uit te zitten. Nu lijkt het erop dat dhr Ruggenaath gebruikt is om stemmen te trekken voor de PAR en vervolgens de kiezer in de steek laat. Niet netjes dus….als blijkt wat lijkt. Dat noemen we dan kiezersbedrog. Je belazert de boel. Dit vraagt zeker om toelichting door de MP en dan klopt het niet om als reden aan te voeren dat je voor verjonging gaat in de partij, die reden kende je ook voor de verkiezingen en bedenk je niet na de verkiezingen.

  2. Vrijwel geen enkel statenlid wordt direct ‘gekozen’ maar komt in aanmerking vanwege de lijstvolgorde. Hoeveel statenleden hebben individueel de kiesdrempel gehaald? Vaak alleen de lijsttrekker. Dus dat Croes nu statenlid is geworden doordat iemand anders op de lijst heeft bedankt lijkt mij volstrekt irrelevant in dit kader. Het lijkt mij ook duidelijk wat de wetgever heeft beoogd met dit wetsartikel en dat dit juist met deze situatie te maken heeft.
    Voor dhr. Pinedo is het echter allemaal ‘overduidelijk’ dat het niet in de haak is. Ik ben geen jurist maar zou het jammer vinden als we energie gaan steken in dergelijke juridische haarkloverij. Denk dat we momenteel voor grotere uitdagingen staan

  3. Ik ben geen jurist, en zou op dit van god verlaten eiland dus minister van justitie kunnen worden, maar als de heer Pinedo gelijk heeft dan heeft de Gouverneur net als haar zoon Norbert George helemaal niets uitgevoerd.

    En valt de boom dus niet ver van de appel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -