31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 14:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Twintig nieuwe Statenleden beëdigd

Rhuggenaath maakt plaats voor Croes | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Twintig Statenleden hebben gisteren ten overstaan van gouverneur Lucille George-Wout de eed afgelegd. Demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) schitterde door afwezigheid. Hij stuurde de avond ervoor een bericht uit waarin hij uitlegt dat hij graag een jongere generatie de kans geeft politieke ervaring op te doen en daarom zijn plaats vergeeft aan Steven Croes.

Omdat Croes’ geloofsbrieven niet tijdig afgerond konden worden, was hij nog niet van de partij gisteren, zo laat Ana-Maria Pauletta desgevraagd weten.

De PAR legt uit dat er niet voor niets op 19 maart verkiezingen werden gehouden met een lijst met vele nieuwe gezichten. ,,Rhuggenaath voelt zich daarom verantwoordelijk om het vernieuwingsproces voort te zetten en de partij voor te bereiden op de volgende verkiezingen”, zo wordt uitgelegd.

- Advertentie -

,,Daarom zal hij ook partijleider blijven en zijn steun blijven geven aan de fractie in de Staten.” Navraag bij Rhuggenaath leert dat hij nog niet weet wat hij voor zijn dagelijks inkomen verder gaat doen.

In de Staten zijn verschillende ‘nieuwe’ gezichten te zien. Sommigen hebben al eerder in de Staten gezeten, maar niet de afgelopen vier jaar.

Nieuw sinds de afgelopen vier jaar zijn voor de MFK Charetti America, Javier Silvania, Eduard Braam, Fergino Brownbill en Maria Nita. Voor PNP nemen plaats Ruthmilda Larmonie-Cecilia, Ornelio ‘Kid’ Martina, Sheldry Osepa en Gwendell Mercelina. En voor KEM zit Michelangelo Martines in het parlement. Voor de PAR zijn Quincy Girigorie en Zita Jesus-Leito de nieuwe Statenleden en voor de MAN Steven Martina.

Overigens is van sommige Statenleden al duidelijk dat zij eerdaags het parlement weer verlaten omdat zij een ministerspost zullen aanvaarden, zoals Gilmar ‘Pik’ Pisas en Ruthmilda Larmonie-Cecilia. Dan komt de eerstvolgende persoon op de kandidatenlijst van de partij in aanmerking voor een plekje in de Staten.

Charetti America nieuwe Statenvoorzitter

Na de eedaflegging bij de gouverneur werd de eerste Statenvergadering in nieuwe samenstelling gehouden in het vakbondsgebouw van PWFC. Daar droeg Ana-Maria Pauletta (PAR) de hamer over aan Charetti America (MFK), die unaniem door alle twintig Statenleden werd verkozen tot nieuwe voorzitter.

Ook de door de PNP voorgedragen vicevoorzitter Ruthmilda Larmonie-Cecilia werd unaniem gekozen. Zij zal echter op korte termijn alweer vervangen moeten worden, omdat zij naar alle waarschijnlijkheid de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) wordt.

In haar openingstoespraak benadrukt America vooral de eenheid.

,,Collega’s, het parlement voor de komende vier jaar komt vandaag voor het eerst bijeen. Een parlement dat de wens van ons volk weerspiegelt. Een wens voor vrede, verandering, maar ook een wens voor eenheid. Eenheid wensen voor een land betekent een verheven manier van denken. Bij elkaar komen betekent niet per se eenheid. Maar eenheid hoeft ook niet te betekenen dat iemand zijn identiteit verliest. Integendeel, iemands identiteit voegt een eigen smaak toe aan het geheel. Eenheid betekent dat u niet voor isolement en polarisatie kiest, maar dat u bij elkaar komt, zodat degenen die in u geloven zich vertegenwoordigd voelen. Eenheid vereist volwassenheid, wat niet altijd aan leeftijd gebonden is. Eenheid vereist ook dat wij los moeten laten. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende momenten geweest waarop we elkaar pijn hebben gedaan met woorden of handelingen. Vandaag wil ik u uitnodigen om los te laten. Laat los, zodat we samen kunnen komen zonder deze zaken die ons verdelen”, aldus de nieuwe Sstatenvoorzitter.

,,Het is niet één persoon die welvaart zal brengen, het is ook niet één partij die dit zal doen. Welvaart is daar wanneer we allemaal naar elkaar luisteren en elkaar respecteren en waarderen.”

America roept ook op om op een volwassen manier politiek te bedrijven.

,,Er zijn velen die denken dat politiek het synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandelt zegt meer over u dan over die persoon. Politiek betekent niet met modder gooien. Politiek is een middel om verandering in ons land te brengen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil onlinesector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -