27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Geld in overheidskas eerder op

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Geld in overheidskas eerder op
Rhuggenaath wijst MFK en PNP op extra coviduitgaven | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Door allerlei extra overheidsuitgaven in verband met de covidpandemie zal het Curaçaose liquiditeitstekort zich al eerder aandienen dan verwacht.

Dit schrijft demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) aan de verwachte aanstaande regeringsleider Gilmar Pisas (MFK) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP). Begin april liet Rhuggenaath de Staten al weten dat het Land mogelijkerwijs vanaf volgende maand ‘niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen’.

Maar nu blijkt dat de overheid aanvullende uitgaven heeft moeten doen voor de zorg – waaronder het ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) -, het vaccinatieprogramma en noodzakelijke beheersmaatregelen. En daarnaast heeft de jongste lockdown een impact op de inkomsten en bestedingen van het Land. Daardoor wordt het moment dat de overheidskas leeg raakt al veel eerder bereikt.

Tot nu toe werd dat opgevangen met geld van Nederland. Echter, zo laat Rhuggenaath andermaal weten, zolang Curaçao niet aan bepaalde voorwaarden voldoet – zoals het door de Staten vaststellen en in werking laten treden van twee landsverordeningen die toezien op verlaging van het pakket arbeidsvoorwaarden van ministers en Statenleden (25 procent) plus personeel en topfunctionarissen binnen de semipublieke sector (12,5 procent) – zal het Land niet in aanmerking komen voor verdere tranches Nederlandse liquiditeitssteun.

Besluitvorming hierover door de Rijksministerraad (RMR) is voorzien voor 18 juni aanstaande. Dit lijkt nog ver weg, maar het proces hiertoe zal ‘kort na medio mei’ moeten beginnen met een verzoek door de minister van Financiën aan Nederland.

De demissionaire regering verzoekt de Staten – gisteren in nieuwe samenstelling geïnstalleerd – de behandeling van de landsverordeningen ‘voortvarend op te pakken’ en met de twee wetten in te stemmen.

Dit is overigens niet de enige voorwaarde voor het ontvangen van de noodzakelijke liquiditeitssteun, zo krijgen Pisas en Larmonie-Cecilia te horen. Het implementeren van de overeengekomen Landspakkethervormingen, die per kwartaal in een Uitvoeringsagenda worden uitgewerkt, is ook een conditie.

De demissionaire regering was eerder door de MFK- en PNP-leiders verzocht de lopende zaken te behartigen en in het bijzonder de afspraken met Nederland na te komen; daarvan zegt de premier dat besloten is de Uitvoeringsagenda voor het tweede kwartaal (april tot juni) vast te stellen.

,,Hiertoe gemachtigd door de gouverneur”, aldus Rhuggenaath. De Uitvoeringsagenda voor het derde kwartaal dient voor 1 juli te worden vastgesteld.

Kortom, er is haast geboden, zoals de minister-president de Staten al eerder liet weten. Het stopzetten van de Nederlandse steun- en hulppakketten zou ‘ingrijpend’ zijn en ‘niet verantwoord’, schreef hij eerder, verwijzend naar de brief van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer, waarin staat dat – in het kader van de gemaakte afspraken over liquiditeitssteun van Nederland – Curaçao nog niet heeft voldaan aan de voorwaarden van de derde tranche (terwijl het nu gaat over alweer de vijfde en volgende tranche).

De kwestie is urgent omdat het geld snel opraakt en dus spoedig een liquiditeitstekort dreigt.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. De Nederlandse financiering draagt bij aan de algemene middelen van het IMF van circa 1.150 miljard euro.
    Hoe dom kun je zijn als MFK en PNP bestuur zijn om maar te denken dat NL hiermee akkoord zou gaan, dat is toch volstrekt tegen de regels.
    Het geeft eigenlijk alleen maar aan hoe weinig sprake is van intelligentie bij deze clubs. Nu druk ik me dus erg voorzichtig uit.
    Lachwekkend, eigenlijk.

  2. Dus Eugene en zijn dievenbende hebben de boel leeggevreten en laten nog geen kruimel achter. Miljoenen verkwanst. En dan heb je nog lui hier rondhangen die meteen de vinger wijzen naar MFK. Ongelofelijk. Als PAR hun woning in de fik steekt en MFK komt de brand blussen en hun gezin redden uit het brandende huis, zouden ze hun nog met alle geweld tegenhouden en zeggen dat het hun schuld is en PAR bedanken

  3. Hij, c cooper heeft geen cent nodig van Ned, hij heeft dmv frauderen en diefstal goed voor zichzelf gezorgd de bevolking bekijkt het maar, is niet zijn pakkie-an.

  4. Cooper heeft geen rooie cent nodig van Nederland.
    Nederland neem die handschoen op! Kom maar op met je
    financiering Cooper! Extern kan er niet geleend worden zonder toestemming van het Koninkrijk. Dat weten China (!) en eventueel (!) Venezuela ook. Als Cooper zich daar niets van aantrekt dan zijn de rapen gaar en vrees ik het ergste voor het welzijn van de bevolking. Maar volgens mij was Cooper daar toch al nooit in geïnteresseerd.
    En dan: als men met het IMF in zee wil gaan dan komt men van een koude kermis thuis. Het IMF is keihard in de door Curacao te nemen maatregelen. bv. achterstallige en weggeschreven belastingaanslagen versneld innen. Sowieso de belastinginning en aanslagen verbeteren. Ik kan mij voorstellen dat dat voor Cooper al een breekpunt zal zijn. Indien niet dan trekt het IMF zich terug.
    En nog iets: een eventuele overkomst met het IMF gaat maanden duren. Er zal eerst door het eiland veel werk moeten worden verzet.
    En die tijd heeft Curacao, gezien de penibele financiële situatie helemaal niet.
    Maar gezien de houding van Cooper en de zijnen moet Nederland misschien de boel de boel laten op het eiland. Ze lopen anders de kans dat Nederland besodemieterd wordt waar ze bij staat.

  5. – coho + coronalening (simpel, alleen zullen door de controle de lijken uit de kast vallen met alle mogelijke gevolgen van dien en corruptie wordt lastiger)
    – extra belastingheffen (altijd eerste stuip van overheid, echter ondernemersgilde is uitgemergeld)
    – openstaande belasting innen (echter, van administratie klopt niets. duizenden ambtshalve aanslagen gebaseerd op ox-y-gen)
    – dividend overheidsnv’s (zijn reeds leeg)
    – vorderingen innen (bijv aqualectra)
    – verkoop domeinen
    – lenen bij derden (toestemming NL vereist?)
    – reserves centrale bank aantasten ((on)mogelijk?)
    – anderzijds per direct snijden in de kosten (bijv. inkrimpen ambtenarenapparaat, staat in ieder rapport van de afgelopen 10 jaren), maar dit gaat uiteraard niet gebeuren. Niet zo populair, dus zonder dwang van buitenaf utopie.
    – plan B P. Pisas, whatever that may be
    – overig

    Het is zoals Kaat stelt, een rat vindt uiteindelijk een holletje

  6. Geen probleem. Gisteren heeft Charlie Bolo Cooper op radio Hoyer gezegd dat indien Nederland moeilijk doet, MFK al een plan B heeft. Een plan B dat als je het hoort je zeker WAAAW zal roepen, Een plan B dat bedacht werd door de beste knapkoppen van dit rotsblok. Maar waarschuuwt hij dat Nederland hun niet in de weg moet staan. In feite hebben ze geen rooie cent nodig van Knops. Ze hebben dus een plan B die hij nog even geheim wil houden. Wordt vervolgt dus:Keda pendiente

  7. Pik wil naar het IMF gaan, alleen IMF moet eerst het geld krijgen van Nederland voordat IMF het weer aan Curacrim kan geven met 20% rente.Schiet niet echt op PIK en CO

  8. De nieuwe club (oude) kan dus niet meteen al gaan graaien. Maar rioolratten vinden altijd wel holletjes, zoals voorheen.

  9. Nog geen dag afgetreden en de lijken beginnen al uit de kast te vallen. Ineens is het geld sneller op dan 2 maanden geleden is aangegeven en meldt deze kabouter dat aan de voorwaarden voor verdere steun die voor 1 januari bekrachtigd hadden moeten zijn nog steeds niet zijn afgehandeld. En dan ook nog even melden dat ze verzocht zijn door de nieuwe club lopende zaken af te handelen. Dat de uitvoeringsagenda nog even snel behandeld is zal wel met eigen belang te maken hebben.
    Nieuwe regering, bereid je maar voor dat er nog veel meer lijken uit de kast vallen. De oude club heeft 4 jaar de gelegenheid gehad deze te verzamelen.

  10. Het Coho moet toch anders ingevuld gaan worden, dus daar neem je toch de tijd voor en anders gaat de heer Pisas toch gewoon naar het IMF
    Probleem toch opgelost.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties