26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:02

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeVerkiezingen Curacao 2021AntilliaansDagblad | MoU met Corc

AntilliaansDagblad | MoU met Corc

Met Memorandum of Understanding

Partijen: Vandaag tot definitieve afspraken komen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en Corc bv hebben gistermiddag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Daarmee is een overeenkomst voor de huur en exploitatie door Corc van de Isla-raffinaderij te Emmastad en de terminal bij Bullenbaai een grote stap dichterbij gekomen.

In eerste instantie nam RdK, via dochterbedrijf Curaçao Refinery Utilities (CRU), de doorbetaling van 915 werknemers in vaste dienst over, maar noodgedwongen zijn dat er momenteel nog 550.

Daarnaast raakten naar schatting evenveel werklieden, die indirect via onderaannemersbedrijven voor de Isla werkten, hun baan kwijt.

Op het gebied van werkgelegenheid en bijdrage aan de economie zijn de raffinage en terminal dan ook van groot belang voor Curaçao. De onderhandelingen tussen RdK en Corc, die als ‘preferred bidder’ uit de laatste selectieronde kwam, duurden langer dan verwacht. Gemikt was op ondertekening op 1 maart.

Sinds gisteren omstreeks 15.30 uur zijn er signalen van ‘witte rook’. Dus zicht op een akkoord. Dit is vastgelegd in een MoU, getekend door RdK-directeur Marcelino de Lannoy en Manuel de Silva de Freitas namens Corc. ,,Een concrete stap die het begin inluidt van het einde van de onderhandelingen”, aldus RdK.

De belangrijkste afspraak is dat partijen elkaar toezeggen er alles aan te doen opdat vandaag, 18 maart 2021, een ‘definitive understanding’ wordt bereikt. Deze moet worden vastgelegd en ten uitvoer gebracht zodra alle corporate goedkeuringen zijn ontvangen. Het gaat om een aanzienlijke hoeveelheid papierwerk.

De MoU en de daaropvolgende verwachte definitieve instemming komen daarmee vlak voor de Statenverkiezingen van Curaçao van morgen. Conform de wens van de zittende regeringspartijen PAR en MAN.

Het lokale Corc (Curaçao Oil Refinery Complex) heeft naar verluidt afspraken met GDE Trading (Grupo Dislub Equador) in Brazilië. Verder is er betrokkenheid van Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) voor technische expertise.

Ook is er een rol voor Unido, de United Nations Industrial Development Organization, een gespecialiseerde VN-organisatie met als doel het bevorderen van de industriële ontwikkeling in ontwikkelingslanden. De Isla-vakbonden PWFC en Apri zijn partner in Corc.

Bron: Antilliaans Dagblad

Partijen: Vandaag tot definitieve afspraken komen

2020 09 12 – Extra | Gregory Elias (United Trust) en lokale Corc BV neemt raffinaderij over

Trouwe lezer over Corc BV: Duizend aandelen van $ 1,00 ! Wat een giller.

3 reacties

  1. Een rol voor Unido. Een realistische partij die weet waar we staan, n.l. een ontwikkelingsland. In een ontwikkelingsland heeft milieu niet de hoogste prioriteit dus snel de roestbak maar opstarten zonder aanpassingen.
    Het is een schande maar wel inherent aan een ontwikkelingsland waar o.a. vervuiling waar we geen raad mee weten in zee dumpen.
    En gerechtelijke uitspraken ??. Niets van begrepen, die waren onleesbaar voor ons.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties