26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | MFK/PNP: Omvangrijke investeringen

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | MFK/PNP: Omvangrijke investeringen
‘Vooral lokaal kapitaal en indien nodig kapitaal van buiten’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Gedacht wordt aan zeer omvangrijke investeringen verspreid over vijf jaren,” schrijven de partijen die bij de Curaçaose verkiezingen van 19 maart als winnaars uit de stembus zijn gekomen.

Zonder vooruit te lopen op doorberekeningen van een integraal ontwikkelingsplan duiden de voorlopige berekeningen van MFK en PNP er nu reeds op ‘dat het niet zal gaan om kruimels’. Samen vormen zij met 13 van de 21 Statenzetels sinds een week de meerderheid en hebben het daarmee voor het zeggen.

,,Dit bedrag zal opgebracht moeten worden in een combinatie van lokaal kapitaal en, voor zover nodig, kapitaal van buiten.” En om dat eerste – lokaal kapitaal – toe te lichten en de vanzelfsprekendheid hiervan in de ogen van de aanstaande regeringspartijen, schrijven de leiders Gilmar Pisas en Ruthmilda Larmonie-Cecilia: ,,Immers, ook de lokale financiële instellingen moeten baat hebben bij het economisch herstel”.

Eerder berichtte deze krant dat de nieuw te vormen regering-Pisas kiest voor een IMF-traject, dus met behulp van het Internationaal Monetair Fonds in Washington, in plaats van de weg van de consensus-rijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling), waartoe Nederland en het nog zittende, thans demissionaire, kabinet-Rhuggenaath begin november 2020 afspraken maakten, gevolgd door ook de regering-Wever-Croes van Aruba en de regering-Jacobs van Sint Maarten.

Het Coho hangt nauw samen met het zogeheten Landspakket. MFK en PNP zien het Coho en kennelijk ook het Landspakket, zoals het nu op tafel ligt, niet bepaald zitten: ,,Niet alleen zijn de effecten van het Landspakket niet in enig economisch model doorberekend, maar ook kan een groot vraagteken worden geplaatst bij de omvang van de te injecteren financiële middelen”.

Het geld dat Nederland via Coho/Landspakket beschikbaar stelt aan Curaçao is in de ogen van Pisas en Larmonie-Cecilia niet genoeg. ,,De MFK en de PNP gaan uit van een beduidend groter bedrag dan wat thans het voornemen is. Wij stellen dat het niet zou moeten gaan om ‘kruimels’, maar om investeringen die naar verhouding in termen van een Marshallplan moeten worden uitgedrukt.”

Er moet in de ogen van de partijen die bezig zijn met de formatie onderscheid worden gemaakt tussen maatregelen die op korte termijn dienen te worden getroffen en de maatregelen in het kader van een integraal ontwikkelingsplan, die voor een gezonde economie op lange termijn zal moeten zorgdragen.

,,Wanneer daarbij het feit wordt betrokken dat circa een derde van de Curaçaose bevolking afhankelijk is van voedselpakketten, hoeft het geen betoog dat niet volstaan kan worden met marginale investeringen.”

Het is nog niet duidelijk gemaakt aan welke orde van grootte voor wat betreft de gewenste omvang van investeringen wordt gedacht – hiervoor zijn ‘nadere berekeningen’ nodig – en ook niet hóe dat precies gefinancierd moet worden, behalve dat dit naar de wens en mening van MFK en PNP met ‘lokaal kapitaal’ kan gebeuren.

De combinatie van de langdurige afbrokkeling van de economie en de ‘coronaklap’ heeft geleid tot een situatie die een integrale en planmatige aanpak vereist om te komen tot ombuiging. Niet alleen moet het ‘bloeden worden gestopt’, aldus Pisas en Larmonie-Cecilia, om de productiecapaciteit van de economie zoveel mogelijk veilig te stellen en armoede te bestrijden. Curaçao behoeft bovendien structurele aanpassingen, teneinde de basis te creëren voor duurzame economische groei, welvaart, welzijn en gezonde overheidsfinanciën. De formerende partijen zijn het er naar eigen zeggen over eens dat om deze twee uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, er niet alleen behoefte is aan liquiditeit om de economie draaiende te houden, maar ook een structurele aanpassing om het Land aan te zetten economisch zelfvoorzienend te worden door een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor innovatie, investeringen en groei.

,,De MFK en de PNP zijn zich ervan bewust dat een dergelijk aanpassingsproces gepaard gaat met voorwaarden die eventuele crediteuren/financiers zullen stellen en dat toezicht op de naleving van die voorwaarden inherent is aan kredietverlening.”

Dat ‘toezicht met zeer scherpte tanden’ moet wat betreft de aanstaande coalitie vooral komen met de introductie van een Begrotingskamer (die in het verleden werd genoemd in plaats van het College financieel toezicht, dat in het kader van de Rijkswet financieel toezicht sinds 2010 is aangesteld).

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. @ Tico Martina

    En met welke landen zouden wij zaken kunnen doen ? Je beweert een hoop, maar het blijven loze termen, dus wordt concreet.
    Welk land zou bereid kunnen worden gevonden om de miljardenleningen / -schulden, over te nemen en vervolgens nog een miljarden te inversteren in een eiland dat niets produceert, maar gewoon moet draaien op het toerisme ?
    We hebben geen grondstoffen, we hebben geen fabrieken, we hebben geen landbouw, niets nada noppes. De tijd van off-shore is voorbij nu dat alle landen de regels strak aan het aanhalen zijn, dus ook daar niets te halen.
    Enige ‘industrie’ waar veel geld omgaat en welke weinig belasting betaalt is de criminele industrie oftwel de goksector en de cocaïne handel. Maar vrees dat, wanneer wij ons op gaan werpen als witwas paradijs, we in no time op de zwarte lijst staan en dan mag geen enkel land nog investeren in Curacao.

    Dus welke landen zijn het volgens jou ?
    China wellicht ?
    Daar moet je heel blij mee zijn inderdaad. Dan wordt je compleet leeggezogen en stijgt de armoede nog meer. Alleen 1 probleem……………..China investeert normaal gesproken alleen in landen die grondstoffen te bieden hebben en die hebben wij niet.

    Rusland misschien ?
    Krijgen we hier dan een Russische militaire basis wellicht ? Geloof niet dat Rusland veel interesse heeft in de raffinaderij, maar een basis zou wel aardig zijn natuurlijk. Goed om de belangen in Venezuela te beschermen. Maar oh wacht, daar zal Nederland niet mee akkoord gaan en die bepaalt nog altijd de zaken vwb buitenlandse zaken en defensie.

    Hmmm, welke landen blijven er dan over TM ?

    Hoor het graag.

  2. Ha ha Tico heeft ergens wat gehoord.

    Tico van die financiele sector is vrijwel niets meer over. Big boys zijn verdwenen en wat er nog is stelt weinig voor.

  3. Tico is duidelijk niet de meest intelligente bezoeker van dit forum.

    De financiele sector op Curacao is geminimaliseerd met het vertrek van onder ander ING, ABN, Rabo en Mees Pierson. Citco is er nog, maar met nog geen 10% van het personeel dat er ooit was.

    En met deze instellingen verdwenen ook KPMG en PWC.

    Alleen mondibanken als ACU en Girobank zijn over, voor zover ze nog niet leeggeroofd zijn door local heroes als Stephen Capella, Neysa Isenia en Eric Garcia.

  4. wijllen Helmin Wiels heeft indertijd uitgerekend hoeveel geld Curacao laat liggen omdat de financiele sector op het eiland niet of zeer weinig belast wordt. Niemand die zich ooit heeft afgevraagd waarom op een eilandje met ongeveer 150.000 inwoners er zoveel banken, financiele instellingen etc zijn? Leidingwater is schreeuwend duur voor de eenvoudige inwoner, maar de megalomane bedrijven besproeien guitig hun gazonnetje of het niks is. Als men op Curacao zou beginnen met het belasten naar daadkracht van de bedrijven zal het best dat enkelen het hazenpad kiezen. Dat waren de uitvreters die zowiezo niks opbrengen voor het eiland. De rest betaald dan eindelijk eens mee aan de gemakken en faciliteiten. Dan kunnen we daarna aan Knops en Pinokkio Prutser vertellen dat ze de COHO in hun corrupte r&$t mogen steken. Gelukkig hebben we zo te zien eindelijk een overheid in aantocht met visie, dus kunnen we aantonen dat we Nederland niet nodig hebben. Er zijn genoeg andere landen op de wereld waar we zaken mee kunnen doen. Alleen de meesten zijn te kortzichtig om dat in te zien en komen niet verder dan te denken dat buiten Nederland er niks anders meer is.

  5. Haha, de geschiedenis herhaalt zich. Maar nu gaat het om het graven van een bodemloze put onder een kas die vanwege de vorige rooftocht al compleet leeg is. Per saldo dus niets anders dan het aan de hoogste bieder verkopen van onze rots. En de kiezers die deze partijen in het zadel hebben geholpen geloven deze sprookjes. Hoe dom kan je zijn.

  6. Marshall plan was na een wereldoorlog waarbij heel Europa in puin lag. Wij hebben onze schulden te danken aan de corrupte elite en politici.

    Daarnaast hield de USA de vinger in de pap in bepaalde landen. Zij bepaalde dat sommige groepen niet in 1 regering mochten, Nederland moest Nederlands Indië opgeven en Nederland was verplicht om troepen te sturen naar de Korea oorlog.

    Dus eigenlijk wat de PNP en MFK zeggen is dat Nederland gewoon de politiek kan vertellen wat ze moeten doen als ze de hulp accepteren.

  7. “Wij stellen dat het niet zou moeten gaan om ‘kruimels’, maar om investeringen die naar verhouding in termen van een Marshallplan moeten worden uitgedrukt.”

    80% van de Marshall hulp was in goederen 20% was in geld. Het geld moest worden terug betaald en er was toezicht op de besteding van geld en goederen ook politieke “vrijheid” werd beperkt.
    Het is niet zo dat het zonder toezicht was en de landen vrijelijk over geld en goederen konden beschikken en het moest terug worden betaald.
    Plannen maken is goed maar als er niet naar mogelijkheden of voorwaarden gekeken wordt komen we snel bij een ruimte race baan voor 1000 koeien terecht.

  8. De zin; “ook de lokale financiële instellingen moeten baat hebben bij het economisch herstel” verklapt alles. Het is vrij simpel lenen tegen 0 of 1% rente van Nederland of lenen tegen 5% of meer bij lokale kapitaalkrachtige vrienden. De aap is uit de mouw.

    Ook nu in deze economische malaise is het eerste wat dit kabinet aan denkt is hoe lokale vrienden nog rijker te maken. Een volgende regering zal wel de rekening betalen.

  9. Ik vind het vreemd , heel vreemd .
    Nou ineens hebben we plannen van hoe het zou moeten met het eiland .
    Ik vind het vreemd , heel vreemd .
    Hebben ze een spoed cursus economie gedaan of zo .
    Het is vreemd , heel vreemd .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties