27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 12:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Volkskrant | Colombiaanse Farc-dissident, die in 2016 de vrede tekende, gedood in Venezuela

Joost de Vries

Santrich – het alias van Seuxis Pausias Hernández Solarte – behoorde tot de hoogste rangen van de Colombiaanse guerrilla, de gewapende revolutionaire strijdkrachten Farc | AFP

Jesús Santrich, oud-FARC-leider en spijtoptant van het Colombiaanse vredesakkoord, is omgekomen in Venezuela, in de grensstreek nabij Colombia. De dissidente FARC-groepering La Segunda Marquetalia, waar Santrich toe behoorde, bevestigde dinsdagmiddag (lokale tijd) zijn dood.

Volgens de guerrillabeweging is hij gedood door het Colombiaanse leger. De Colombiaanse overheid beweert dat hij omkwam in een confrontatie met een andere FARC-afsplitsing.

Santrich – het alias van Seuxis Pausias Hernández Solarte – behoorde tot de hoogste rangen van de Colombiaanse guerrilla, de gewapende revolutionaire strijdkrachten Farc. In 2016 was hij een van de mede-ondertekenaars van het vredesakkoord dat een punt moest zijn achter ruim een halve eeuw gewapend conflict in het Zuid-Amerikaanse land. In de strijd tussen marxistisch-leninistische guerrilla-groepen, extreemrechtse paramilitairen en het Colombiaanse leger kwamen meer dan 200 duizend mensen om. Santrich, samen met Farc-comandant Iván Marquéz, was een van de delegatieleden die in Havana onderhandelde met de Colombiaanse overheid over vrede.

- Advertentie -

Maar het akkoord bracht slechts een wankele vrede en leidde in de vijf jaar sindsdien tot grote teleurstelling onder veel Colombianen. ‘De vrede is nooit gekomen’, zei de Colombiaanse politicoloog Eduardo Pizarro afgelopen weekend nog in de Volkskrant.

Guerrillabeweging ELN (het Nationaal Bevrijdingsleger) was nooit betrokken bij het akkoord en zette de strijd voort. En ook een aanzienlijk aantal Farc-strijders legde de wapens niet neer. In voormalig Farc-gebied laaide het drugsgeweld op. Veel oud-militanten zijn gedood, ondanks door de overheid beloofde bescherming.

Afgekeerd van akkoord

Andere Farc-leden, zoals Santrich, keerden zich in tweede instantie af van het vredesakkoord, teleurgesteld over afspraken die niet zouden zijn nagekomen. Na het akkoord was hij korte tijd lid van het parlement, waar de Farc in lijn met het akkoord vijf zetels kreeg toegewezen. Hij werd in 2018 opgepakt en vervolgd vanwege vermeende drugshandel. In het voorjaar van 2019 werd de aanklacht weer ingetrokken bij gebrek aan bewijs.

Enkele maanden later kondigde hij in een videoboodschap samen met Márquez (alias van Luciano Marín) aan de wapens weer op te pakken.
De oud-Farc-leiders weken uit naar Venezuela, waar ze met open armen werden ontvangen door de socialistische president Nicolás Maduro.

- Advertisement -

Maar La Segunda Marquetalia, de groepering van Márquez en Santrich, is niet de enige guerrillabeweging die zich ophoudt in Venezuela, langs de ruim 2000 kilometer lange grens met Colombia. Sinds maart is het Venezolaanse leger in confrontaties verwikkeld met andere Farc-dissidenten, guerrillero’s die van begin af aan de vredesonderhandelingen afwezen. Volgens de Colombiaanse autoriteiten is Santrich omgekomen in een conflict met ‘andere delinquenten’.

‘Linkerpink afgesneden’

In een persbericht beweert La Segunda Marquetalia dat Santrich op maandag 17 mei is gedood door Colombiaanse commando’s. De Colombiaanse militairen zouden diep zijn doorgedrongen in de noordwestelijke Venezolaanse deelstaat Zulia, ‘op orders van president Iván Duque’,  stelt het bericht.  Het busje waarin hij zat zou onder vuur zijn genomen en bestookt met granaten. De commando’s zouden Santrich’ linkerpink hebben afgesneden voordat ze door een helikopter werden afgevoerd.

Volgens de beweging is de rechtse president Duque een ‘arrogante tiran’. Het persbericht verwijst naar Colombiaanse protesten die sinds 28 april de straten vullen in meerdere Colombiaanse steden. ‘We roepen op om te blijven strijden in de straten totdat we een nieuwe regering hebben.’

De rechtse Duque volgde in 2018 president Juan Manuel Santos op, de man die het akkoord tekende met de Farc. Duque is een protegé van oud-president Álvaro Uribe (2002 – 2010), die tijdens zijn termijn probeerde met grof geweld de guerrilla uit te roeien. Tijdens de huidige protesten, gericht op ongelijkheid, armoede, werkloosheid en politiegeweld, riep Uribe via twitter op tot stevig ingrijpen door het leger. De protesten duren inmiddels drie weken.

Bron: Volkskrant

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -