30 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 17:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Flexibeler arbeidsmarkt in zicht

- Advertentie -
De partijen constateren dat er al jaren geen economische groei heeft plaatsgevonden, maar dat ook de populatie niet gegroeid is | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het kabinet-Pisas (MFK) is voorstander van een flexibeler arbeidsmarkt. ,,Geen ‘free for all’ en een beleid van ‘hire and fire’, maar wel een arbeidsmarkt met minder restricties met betrekking tot arbeidsmobilisatie.

Daarvoor moet arbeidswetgeving aangepast worden. Dat staat in het hoofdstuk Economische Ontwikkeling van het regeerakkoord met de PNP. De partijen constateren dat er al jaren geen economische groei heeft plaatsgevonden, maar dat ook de populatie niet gegroeid is.

,,Het de bedoeling van deze regering om de bevolking te laten groeien, op basis van de vraag die gecreëerd wordt door investeringen en uitbreiding van economische activiteiten”, zo wordt gesteld.

Er zal in de eerste periode gewerkt worden aan een herstelplan in lijn met het Nationale Ontwikkelingsplan van Curaçao. Dit meerjarenplan werd in 2016 gemaakt in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP). De partijen constateren dat er weinig is gedaan aan de uitvoering van dit plan en willen dit weer oppakken.

- Advertentie -

Verwezen wordt verder naar het herstelplan van de Wereldbank getiteld ‘From Covid-19 Crisis Response to Resilient Recovery – Saving Lives and Livelihoods while Supporting Green, Resillient and Inclusive Development (GRID)’. Ook daar wil de nieuwe regering bij aansluiten.

In de toekomst moet volgens de partijen niet direct de aandacht gevestigd worden op de Landsbegroting en de tekorten daarin, maar zal de regering zich meer gaan richten op economische groei. ,,Er kan simpelweg niet meer uitgegeven worden dan geproduceerd wordt”, zo klinkt verstandig in de overeenkomst.

Daarom zal de aandacht vooral uitgaan naar verhoging van de productie wat vanzelf zal leiden tot meer inkomsten voor de overheid. ,,Dit neemt niet weg dat de regering zich bewust is van de schok die de coronapandemie veroorzaakt heeft. Het vergt grote investeringen en inspanningen om daar weer bovenop te komen”, zo wordt geschreven. ,,Om deze reden zal het bestrijden van armoede een van de hoofdtaken worden van de regeringsperiode 2021-2025.”

Stabiliteit is ook een sleutelbegrip voor de regering: politieke stabiliteit, gebalanceerde begroting en stabiliteit van prijzen. Stabiliteit is nodig om het vertrouwen terug te winnen, zo wordt aangevoerd. Maar eerst zal Curaçao weer moeten opklimmen uit het dal, om bijvoorbeeld de schuldenproblematiek op te kunnen lossen. De regering wil de discussie over dollarisatie weer voeren en een monetair beleid met betrekking tot een mogelijke eigen munteenheid.

De regering wil tot slot, zomaar een greep: de export vergroten, entrepreneurship stimuleren, de publieke sector efficiënter maken, het innen van belasting verbeteren, nieuwe economische sectoren stimuleren, het toerisme versterken en uitbreiden, de raffinaderij weer laten opstarten, Bullenbaai (Curaçao Oil Terminal) versterken nu er olie is gevonden in Suriname en Guyana, alternatieve energieopwekking vergroten, een tweede haven bij Vaersenbaai Noord ontwikkelen, transnationaal onderwijs stimuleren, betere samenwerking met de andere Nederlands-Caribische eilanden op industrieel gebied en meer landbouw, veeteelt en visserij.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. Een flexible arbeidsmarkt voor ambtenaren zou wel goed zijn.. Helaas blijven de typjes als Tilly Pikerie en Menki Rojer jaren in overheidsdienst.

 2. @Loes
  Klopt. Camelia-Römer zei destijds dat de bevolking moest verdubbelen om een zinvolle economy of scale te krijgen.
  Dat is echter een utopie want de infrastructuur van het eiland is en zal nooit daarvoor geschikt kunnen zijn. Het wemelt nu al van de ellenlange files die ook nog eens alsmaar toenemen. bv. Caracasbaaiweg….pfffff.
  Bovendien moet je dan mensen binnenhalen die de juiste kwalificaties hebben en juist die zullen niet bereid zijn tor immigratie naar dit zowel politiek als ook maatschappelijk instabiele eiland.
  En dus zal het , as long as it takes, voortmodderen blijven op het rotspuntje.
  ps de eilandelijke bevolking neemt de laatste jaren juist af, ook al ontkent de overheid dat. Kijk maar naar het aantal kiesgerechtigden in 2021 en 2016

 3. Oude MFK Schotte plannen.
  Er is een studie van jaren terug die zegt dat de Curacao bevolking te klein is (voor de overheid).
  Dat die eigenlijk met 100.000 moet groeien om alles een beetje gefinancierd te krijgen.

 4. Beflapas slaat de spijker op zijn kop met ‘dat zegt de man die in één maand tijd meer dan 300 benoemingen bij de overheid heeft doorgedrukt’.

  Ik gun iedereen het voordeel van de twijfel, maar als ik de namen van de nieuwe ministers zie (Pisas, Cooper, Larmonie, Chong – allemaal met een zeer negatieve reputatie) dan blijven we zoals Nederland het ooit noemde een corrupt boevennest.

 5. Een flexibeler arbeidsmarkt. ,,Geen ‘free for all’ en een beleid van ‘hire and fire’, dat zegt de man die in één maand tijd meer dan 300 benoemingen bij de overheid heeft doorgedrukt.

  Zelf ben ik voor een flexibele arbeidsmarkt als het om ambtenaren gaat. Kwam laatst nog een jeugdvriendin tegen en die zei nog 25 jaar als administratief medewerkster bij MEO te werken.

  Nou gun ik iedereen een leuke baan maar 25 jaar op je luie reet zitten?

 6. We gaan het beleven .
  Bij sommige planen verwacht ik wel wat uitleg .
  Planen maken is een ding , maar uitvoeren vraag de nodige know – how .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -