30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 10:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Verkeersautoriteit nu echt nodig

Personeelstekort en onduidelijkheid bij handhaving

yves cooperWILLEMSTAD — “Wanneer is het genoeg geweest?” Dit vraagt journalist Yves Cooper en tevens lid van de Commissie Verkeersveiligheid zich af. Hij reageert hiermee op het verkeersongeluk op de EEG-weg van vorige week, dat aan een Nederlands echtpaar het leven heeft gekost (zie kader). Volgens Cooper zijn repressie en handhaving bij verkeersovertredingen momenteel van het grootste belang. Ook de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) besteedt in haar recente rapport over verkeersveiligheid aandacht aan de handhaving van verkeersregels.

Advertentie

- Advertentie -

De Commissie Verkeersveiligheid, die in 2012 in het leven werd geroepen naar aanleiding van een aantal verkeersongelukken, kwam vorig jaar augustus weer in het nieuws na het ongeval dat drie hardlopers het leven kostte.
Deze aanrijding vond eveneens plaats op de EEG-weg.
Cooper heeft toen namens de commissie een rapport met aanbevelingen naar minister Nelson Navarro (Pais) van Justitie gemaild.
Die had beloofd om er zo snel mogelijk op te reageren, maar volgens Cooper is dat nog altijd niet gebeurd.
Hoewel ook het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning een belangrijke rol speelt bij verkeersveiligheid, is momenteel Justitie het belangrijkst, aldus Cooper.

Maar hij neemt de telefoon niet meer op als ik bel. Trouwens, niet alleen hij, maar ook parlementariërs moeten hun werk doen.”

De minister was bij het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.
Belangrijk speerpunt van de verkeerscommissie is de oprichting van een onafhankelijke verkeersautoriteit die voor alle verkeersveiligheidszaken de verantwoordelijkheid krijgt.
Daarmee zou er volgens Cooper een einde komen aan de fouten en missers die worden veroorzaakt door de vele langs elkaar heen werkende instanties.

- Advertisement -

ARC-rapport
Eind 2013 stuurde de Rekenkamer eveneens een rapport over verkeersveiligheid naar de Staten. ARC baseerde zich hierbij op cijfers tot en met 2011.
De conclusie van dat rapport was dat de overheid de verkeersveiligheid niet optimaal bevordert.
Een van de oorzaken daarvan is dat de kans dat een verkeersdeelnemer betrapt wordt op een verkeersovertreding veel te klein is, ‘waardoor verkeersdeelnemers niet langdurig geprikkeld worden tot verkeersveilig gedrag’.
Ook bleek uit het rapport dat het regeringsbeleid ter bevordering van verkeersveiligheid niet via een deugdelijk proces tot stand is gekomen.

Gebrek aan informatie en samenwerking bij het verwerven van inzicht in het maatschappelijk probleem en het formuleren van de beleidsdoelstelling en -strategie zijn de oorzaken hiervan.”

Het toezicht op de naleving van de verkeersregels wordt volgens het ARCrapport uitgevoerd door de politie (KPC) en Controle & Beveiliging (C&B, voorheen SKS). Deze instanties zijn belast met het voorkomen en opsporen van verkeersovertredingen en -misdrijven. Het ARC-rapport meldt echter:

Er is niet duidelijk geregeld welke instantie formeel belast is met de verantwoordelijkheid voor verkeerscontroles. Zowel KPC als C&B voert verkeerscontroles uit zonder dat een van beide de planningen coördineert en op elkaar afstemt. Daardoor bestaat de kans dat de planningen en uitvoering elkaar overlappen in plaats van aanvullen, met als gevolg dat de pakkans minder wordt beïnvloed dan beoogd. (…) Er kan meer efficiency en effectiviteit worden bereikt door of één organisatie te belasten met verkeershandhaving of door de verantwoordelijkheden en de taken duidelijk toe te wijzen en vast te leggen.”

Ook is personeelstekort en tekort aan materieel bij beide instanties volgens ARC een probleem.
Overigens is de integratie van C&B in KPC onderdeel van de geplande reorganisatie van het politieapparaat.
ARC besteedt in het rapport niet alleen aandacht aan het verbeteren van de handhaving (‘enforcement’), maar ook aan voorlichting aan weggebruikers (‘education’) en de verbetering van de infrastructuur (‘engineering’). Het rapport is te vinden op de website van ARC.

KADER

Gevaarlijke weg

Tussen 2009 en 2011 gebeurden de meeste verkeersongelukken op de Weg naar Westpunt (totaal 1424 ongelukken), gevolgd door de Caracasbaaiweg (1288) en de Sta. Rosaweg (1236). In een rapport uit 2004 werd de Weg naar Westpunt, die overgaat in de EEG-weg, al als gevaarlijke weg genoemd. Toen is aanbevolen om minstens twee verkeerskundigen in dienst te nemen. Tot op heden is dit volgens ARC niet gebeurd.

KADER

Tweede verkeersdode 2014

Nadat de Nederlander Jannes Hendriksen (44) vorige week woensdag ter plekke overleed bij het verkeersongeluk op de EEG-weg, is gistermiddag ook zijn vrouw, Everdianne J. Hendriksen-Geerlings (42) in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. Het echtpaar laat een zesjarig zoontje achter. Het ongeluk gebeurde rond kwart over drie ter hoogte van de weg die leidt naar de haven van Piscadera. Een 33-jarige man die een Volkswagen Beetle bestuurde, reed over de EEG-weg in de richting van Bándabou. Hij was op de tegengestelde baan bezig een file auto’s in te halen. Hij botste op een Suzuki Alto met daarin de Nederlandse familie, die in de tegengestelde richting reed. Het lichaam van de vrouw is door het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor onderzoek. Ze is de tweede verkeersdode van dit jaar. De gezondheidstoestand van het jongetje, die ook in de auto zat, is onbekend. De man die de botsing veroorzaakte is aangehouden. Hem is ‘dood door schuld’ ten laste gelegd.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -