29 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Vergaande bevoegdheid Begrotingskamer vormt struikelblok

HomeMediaVergaande bevoegdheid Begrotingskamer vormt struikelblok

BegrotingskamerWILLEMSTAD — De coalitie is eensgezind over de komst van een nieuw College van Staat, de Begrotingskamer. Dat alleen met een tweederde meerderheid van de Staten een advies van de Begrotingskamer opzij kan worden geschoven, lijkt echter vooralsnog een struikelblok voor een algehele consensus over het conceptvoorstel voor een Begrotingskamer.

 

Advertentie

De Begrotingskamer zal belast worden met het uitoefenen van financieel toezicht op de overheidsfinanciën en met het adviseren van de regering en de Staten op het gebied van de begroting.
De komst van de Begrotingskamer moet het mogelijk maken dat het College financieel toezicht (Cft) op termijn wordt opgeheven.
PNP is niet tegen de Begrotingskamer en vindt dat de huidige belangenverstrengeling, waarbij de afdeling Financiën zowel de begroting opstelt als controleert, moet worden geëlimineerd.
Maar de partij wil toch bepaalde aanpassingen zien in het voorstel zoals dat momenteel op tafel ligt.
In de Extra van vanochtend merkt fractievoorzitter Humphrey Davelaar op dat de Begrotingskamer als een instrument van de Staten moet functioneren.
Hij stelt dat binnen de PNP de discussie vooral gaat over het voorstel dat alleen met een tweederde meerderheid van de Staten kan worden afgeweken van een advies van de Begrotingskamer.
Dit zou de bevoegdheid van de Staten te boven gaan.
De bevoegdheid zou dan worden gelegd bij een college waarvan de leden niet door de bevolking zijn gekozen.
Davelaar is het daar niet mee eens.
Zelfs het Cft geeft alleen maar advies, aldus het Statenlid.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran juicht de komst van de Begrotingskamer toe.
Belangrijk vindt hij dat het garanties inbouwt tegen financieel wanbeleid door de overheid.
Hij kijkt specifiek terug naar de twee jaar van kabinet-Schotte, in welke periode er naar zijn mening sprake was van een slecht financieel beheer.
Dat een tweederde meerderheid van de Staten nodig is om van een advies af te wijken, vindt Sulvaran juist goed.

Dat betekent dat de Staten een hele goede reden moeten hebben om af te wijken.”

Ook dat de Begrotingskamer met een aanwijzing kan komen voor de Staten wanneer de overheid zich niet aan het advies van de Begrotingskamer houdt, vindt hij een positief punt.

Pais is uiterst enthousiast over het idee om een Begrotingskamer op te zetten.
Fractievoorzitter Alex Rosaria vindt het een goede stap richting een meer volwassen autonomie voor Curaçao.

Het betekent dat we ons ervan bewust worden dat een goed financieel en begrotingsbeleid essentieel is.
Het is geen ander land dat ons hiertoe dwingt.
Bij een slecht financieel beleid en geldverspilling zijn het altijd de minderbedeelden die eronder lijden”, aldus Rosaria.

Hij stelt dat Pais ervoor openstaat om in discussie te treden met andere fracties over de meer inhoudelijke aspecten van het voorstel.

Ook de fractie van Pueblo Soberano (PS) staat positief tegenover het voorstel.
Fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje wijst erop dat de oprichter van PS, wijlen Helmin Wiels, er in het verleden al voor heeft gepleit om met een Begrotingskamer te komen.
De komst van het college brengt ook met zich mee dat de consensus-Rijkswet financieel toezicht kan worden opgeheven, aldus Cijntje.
Hij voorziet geen grote problemen als het voorstel eenmaal aan de Staten wordt aangeboden ter goedkeuring.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties