30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Verdediging verwijt OM vuil spel in zaak-Magnus

HomeMediaVerdediging verwijt OM vuil spel in zaak-Magnus
Belangstellenden voor de zitting van vandaag.
Belangstellenden voor de zitting van vandaag.


CURAÇAO – Op de pro-formazitting in zaak-Magnus kwam  het vanmorgen in de rechtbank tot een harde confrontatie tussen de verdediging en het Openbaar Ministerie (OM).

Met name Olga Saleh-Kostrzewski, advocaat van de afwezige Elvis K., trok fel van leer tegen het OM en officier van Justitie Gert Rip. Zij verweet het OM vuil spel.

 

 

Advertentie

Saleh opent haar betoog met de stelling dat het OM in het nauw zit, waarop Rip gniffelt. Gaandeweg wordt haar toon grimmiger, evenals de verwijten die ze het OM maakt.

Ook Rips stemming slaat om. Voordat zij op 26 februari de verdediging van Elvis K. op zich nam, zat de vermeende drievoudig moordenaar zonder advocaat. In die positie heeft het OM hem aan het praten gekregen. Daarvoor beriep Monster, zoals zijn bijnaam luidt, zich op zijn zwijgrecht. In ruil zou het OM dan geen levenslang tegen hem eisen en zou hij in Nederland zijn zaak af mogen wachten en eventueel later zijn straf uit mogen zitten.

Het in de arm nemen van een nieuwe advocaat was daarbij een hinderlijk obstakel volgens Saleh, die zegt door Rip ‘een procestechnisch probleem’ genoemd te zijn. Ook zou het OM de verhoren waarin K. verklaringen aflegt, niet hebben opgenomen. ‘Dat is onzin!’, onderbreekt een zichtbaar getergde Rip haar, waarop de rechter ingrijpt.

Deal
Uit de krant moest Saleh vernemen dat K. naar Nederland werd gebracht. Ook wist ze naar eigen zeggen niet dat Monster verklaringen aan het afleggen was in ruil voor een lagere strafeis en detentie in Nederland. Rip verdedigt de handelswijze van het OM door te stellen dat slechts enkelen er vanaf wisten. Monster wilde om veiligheidsredenen niet dat bekend zou worden dat hij verklaringen aflegde, aldus Rip. Ook ontkent hij een deal.

Het OM heeft hem duidelijk gemaakt dat tegen K. mogelijk levenslang geëist zou worden als hij bleef zwijgen, maar garanties heeft het OM volgens Rip niet gegeven. Het verhoren van K. is opgenomen met audio-apparatuur. Ook heeft hij Saleh geen procestechnisch probleem genoemd. De reactie van Saleh laat zich raden: “Nou mag ik, dat is onzin!”

Contact
Saleh gelooft de lezing van Rip niet. “Ik zou niets mogen weten, maar daar geloof ik niks van”. Naderhand werd het contact met K. bemoeilijkt omdat K. geen belkaarten tot zijn beschikking kreeg, terwijl hij recht heeft op contact met zijn advocaat. Ook verbrak het OM vaak de verbinding als ze toch door wist te dringen. Ze weet verder niks van zijn toestand en heeft geen processen-verbaal ontvangen.

Uit het spaarzame contact met K. bleek volgens haar ook dat hij haar als advocaat wilde aanhouden (‘Geloof niet wat ze zeggen’) en dat Monster in de veronderstelling verkeerde dat er wel degelijk een deal was gesloten. Volgens Saleh schendt het OM de regels en moet het niet-ontvankelijk verklaard worden in deze zaak. De advocaat van Carlos P. sluit zich daarbij aan.

Beslissing
Alle advocaten verzoeken voorlopige vrijlating van de verdachten. Om 14.30 uur wordt de zaak hervat en maakt de rechter zijn beslissing daarover bekend.

Bron: Versgeperst

bron: Versgeperst

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties