27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Verdediging verwijt OM vuil spel in zaak-Magnus

HomeMediaVerdediging verwijt OM vuil spel in zaak-Magnus
Belangstellenden voor de zitting van vandaag.
Belangstellenden voor de zitting van vandaag.


CURAÇAO – Op de pro-formazitting in zaak-Magnus kwam  het vanmorgen in de rechtbank tot een harde confrontatie tussen de verdediging en het Openbaar Ministerie (OM).

Met name Olga Saleh-Kostrzewski, advocaat van de afwezige Elvis K., trok fel van leer tegen het OM en officier van Justitie Gert Rip. Zij verweet het OM vuil spel.

 

 

Advertentie

Saleh opent haar betoog met de stelling dat het OM in het nauw zit, waarop Rip gniffelt. Gaandeweg wordt haar toon grimmiger, evenals de verwijten die ze het OM maakt.

Ook Rips stemming slaat om. Voordat zij op 26 februari de verdediging van Elvis K. op zich nam, zat de vermeende drievoudig moordenaar zonder advocaat. In die positie heeft het OM hem aan het praten gekregen. Daarvoor beriep Monster, zoals zijn bijnaam luidt, zich op zijn zwijgrecht. In ruil zou het OM dan geen levenslang tegen hem eisen en zou hij in Nederland zijn zaak af mogen wachten en eventueel later zijn straf uit mogen zitten.

Het in de arm nemen van een nieuwe advocaat was daarbij een hinderlijk obstakel volgens Saleh, die zegt door Rip ‘een procestechnisch probleem’ genoemd te zijn. Ook zou het OM de verhoren waarin K. verklaringen aflegt, niet hebben opgenomen. ‘Dat is onzin!’, onderbreekt een zichtbaar getergde Rip haar, waarop de rechter ingrijpt.

Deal
Uit de krant moest Saleh vernemen dat K. naar Nederland werd gebracht. Ook wist ze naar eigen zeggen niet dat Monster verklaringen aan het afleggen was in ruil voor een lagere strafeis en detentie in Nederland. Rip verdedigt de handelswijze van het OM door te stellen dat slechts enkelen er vanaf wisten. Monster wilde om veiligheidsredenen niet dat bekend zou worden dat hij verklaringen aflegde, aldus Rip. Ook ontkent hij een deal.

Het OM heeft hem duidelijk gemaakt dat tegen K. mogelijk levenslang geëist zou worden als hij bleef zwijgen, maar garanties heeft het OM volgens Rip niet gegeven. Het verhoren van K. is opgenomen met audio-apparatuur. Ook heeft hij Saleh geen procestechnisch probleem genoemd. De reactie van Saleh laat zich raden: “Nou mag ik, dat is onzin!”

Contact
Saleh gelooft de lezing van Rip niet. “Ik zou niets mogen weten, maar daar geloof ik niks van”. Naderhand werd het contact met K. bemoeilijkt omdat K. geen belkaarten tot zijn beschikking kreeg, terwijl hij recht heeft op contact met zijn advocaat. Ook verbrak het OM vaak de verbinding als ze toch door wist te dringen. Ze weet verder niks van zijn toestand en heeft geen processen-verbaal ontvangen.

Uit het spaarzame contact met K. bleek volgens haar ook dat hij haar als advocaat wilde aanhouden (‘Geloof niet wat ze zeggen’) en dat Monster in de veronderstelling verkeerde dat er wel degelijk een deal was gesloten. Volgens Saleh schendt het OM de regels en moet het niet-ontvankelijk verklaard worden in deze zaak. De advocaat van Carlos P. sluit zich daarbij aan.

Beslissing
Alle advocaten verzoeken voorlopige vrijlating van de verdachten. Om 14.30 uur wordt de zaak hervat en maakt de rechter zijn beslissing daarover bekend.

Bron: Versgeperst

bron: Versgeperst

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties