28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Overleg personenverkeer verder op papier

HomeMediaOverleg personenverkeer verder op papier

plaskerk-2013DEN HAAG — Hoewel er tijdens de Koninkrijksconferentie op Aruba geen concrete afspraken of plannen werden gemaakt met betrekking tot personenverkeer binnen het Koninkrijk, wordt het overleg hierover op papier wel voortgezet. Minister Ronald Plasterk schrijft dit in zijn verslag van de bijeenkomst dat hij aan de Tweede Kamer toestuurde.

 

Advertentie

Zoals toegezegd aan uw Kamer heb ik bij de Landen onder de aandacht gebracht dat de Nederlandse regering er nog steeds naar streeft om op basis van het uitgangspunt van wederkerigheid overeenstemming te bereiken over het personenverkeer binnen het Koninkrijk. Hoewel de landen benadrukten dat dit een gevoelig onderwerp betreft, waren zij bereid hierover nader – bij voorkeur schriftelijk – van gedachten te wisselen”, aldus Plasterk.

De Tweede Kamer hecht veel belang aan de totstandkoming van een regeling voor personenverkeer.
Voor de coalitiepartijen VVD en PvdA is het een voornemen uit het regeerprogramma en de oppositiepartijen hopen dat een gezamenlijke Rijkswet kan voorkomen dat Nederland eenzijdig met een vestigingsregeling komt, zoals in het voorstel van VVD-Tweede Kamerlid André Bosman.
Ze vroegen daarom expliciet of Plasterk het onderwerp ter sprake wilde brengen.
Plasterk schrijft verder dat er tijdens de Koninkrijksconferentie op veel punten concrete afspraken zijn gemaakt.
Hij noemt het actieplan voor de kinderrechten dat klaar zal zijn op 20 november, de dag waarop het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind 25 jaar bestaat, en de noodzaak om alle sectoren van de maatschappij te betrekken bij het verbeteren van de situatie van veel kinderen. De minister verwijst naar de inbreng van Nils Kastberg, oud-regiodirecteur van Unicef, die een belangrijke rol ziet weggelegd voor religieuze organisaties om het belang van vaders bij de opvoeding te benadrukken.
Met name de PvdA had gevraagd om aandacht voor de rol van vaders.

consensus-Rijkswetten
Tot slot noemt Plasterk ook de wens van de Caribische landen om eenzijdig consensus- Rijkswetten op te kunnen zeggen, een onderwerp dat nader besproken wordt tijdens de grote evaluatie van de staatkundige verhoudingen in 2015.

Daarbij heb ik wel aangetekend dat niet alle varianten openstaan. Er is een samenhang tussen hetgeen is geregeld in de Rijkswetten en de samenwerkingsrelatie tussen Nederland en de landen op deze thema’s.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties