25.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Verbrokkelde voorlichting verkeer

verkeersbordenWillemstad – De voorlichtingsactiviteiten door de verschillende actoren om de verkeersveiligheid te bevorderen, zijn niet op elkaar afgestemd, zo concludeert de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) in een onlangs uitgevoerd onderzoek naar regeringsbeleid gericht op de verkeersveiligheid. Voorlichtingsmaatregelen worden met name ontwikkeld door Openbare Werken (OW), de Stichting Wegenfonds, het Openbaar Ministerie (OM), Het Korps Politie Curaçao (KPC), Controle en Beveiliging (C&B) en de Vereniging Veilig Verkeer Curaçao (VVV).

Advertentie

De voorlichting over verkeersveiligheid richt zich bij deze verschillende instanties met name op veranderingen, aangepaste wetgeving, tijdelijke en permanente infrastructurele wijzigingen en op informatie die een sterke prikkel moet geven om het verkeersgedrag te wijzigen.

,,Permanente educatie van de bevolking is nodig om de kennis van de verkeersregels op peil te houden en daarmee de kans op verkeersonveilig gedrag te verkleinen. Dit kan door het regelmatig geven van voorlichting daarover”, zo vindt de ARC.

Maar, zo wordt vervolgd, omdat er geen integraal plan of beleid is voor voorlichting, is het moeilijk te bepalen of er voldoende mensen voor dit doel beschikbaar zijn. De voorlichtingsactiviteiten die OW uitvoert zijn onder te brengen in bekendmakingen van de Wegenverkeersverordening 2000 en een informatiecampagne over de verkeersverordening in 2011.
Voor deze campagne zijn 25 spots gemaakt waarvan er volgens ARC wegens gebrek aan middelen slechts 11 zijn uitgezonden in 2011.
In 2012 was het de bedoeling de andere spots uit te zenden, maar hier is het niet van gekomen.
In voorbereiding op infrastructurele wijzigingen, plaatst OW ook persberichten en organiseert zij informatiesessies voor de omwonenden.
Ook krijgen de omwonenden een brief met informatie van het waarnemend diensthoofd.
Het Wegenfonds financiert een belangrijk deel van de bij infrastructurele projecten behorende voorlichtingscampagnes.
Zo plaatst het fonds s om weggebruikers te informeren over herstel of aanpassing van wegen.
Daarnaast heeft het fonds een website waar, naast informatie over de diverse projecten, ook enkele informatieve filmpjes staan.
Voorts is een reclamebureau in opdracht van dit fonds bezig een campagne voor het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) op te zetten.

KPC en OM willen prikkelen
Politie Curaçao (KPC) en Controle & Beveiliging (C&B) en het Openbaar Ministerie (OM) treffen op het gebied van voorlichting hebben vaak tot doel de verkeersdeelnemers te prikkelen om veiliger gedrag te vertonen.

ARC: ,,Na verkeerscontroles maken KPC en C&B via een persbericht de resultaten bekend. De informatie reikt verder dan bekendmaking omdat de verkeersdeelnemers tegelijkertijd kennisnemen dat er verkeerscontroles gehouden worden. Deze informatie moet een prikkel zijn om de verkeersregels op te volgen. Het OM heeft in 2012 de bevolking door persberichten geïnformeerd over de gevolgen van de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafrecht op 15 november 2011 over de hoogte en de inning van opgelegde verkeersboetes. Ook hier reikt de informatie verder dan bekendmaking want de hoogte van de boetes moeten een sterke prikkel zijn om de verkeersregels na te leven.”

Volgens het jaarplan 2011 wil VVV verkeersveiligheid bevorderen door voorlichting, campagnes, ingezonden stukken, onderzoeken, signaleren en doorgeven van gevaarlijke verkeerssituaties aan desbetreffende instanties en het uitgeven van persberichten.
Voor 2011 had het VVVC zich voorgenomen om, naast persberichten, een roodlicht-campagne uit te voeren in de vorm van een radiospot, mogelijk gefinancierd door een externe instantie. De geplande activiteiten konden niet doorgaan vanwege geleden schade aan het onderkomen door storm Thomas. Voor 2012 waren diverse activiteiten op het gebied van training en educatie gepland. Deze zijn niet doorgegaan.

Financiële middelen

De belangrijkste financiële middelen die beschikbaar zijn op het gebied van voorlichting over de verkeersveiligheid staan op de begrotingspost algemene kosten voorlichting verkeersveiligheid in de begroting van het Wegenfonds. In 2010 en 2011 is 135.000 gulden begroot en in 2012 400.000 gulden. De VVV ontvangt jaarlijks een subsidie van 14.544 gulden van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening. Het ministerie heeft geen afspraken met de Vereniging gemaakt over de besteding van het bedrag. De vereniging doet zelf ook actief aan fondsenwerving. In 2010 was het totale inkomen 72.044 gulden. De totale uitgaven waren 75.849 gulden. ,,Daar er geen integraal plan of beleid is voor voorlichting is het ook moeilijk te bepalen of er voldoende mensen en middelen voor dit doel beschikbaar zijn”, zo concludeert de ARC.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -