25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Veel bekijks voor Friesland

WILLEMSTAD — Enkele honderden mensen waren gisteren getuige van een bijzondere maritieme primeur. Voor het eerst werd het fonkelnieuwe marineschip Hr.Ms. Friesland ceremonieel onthaald in de haven van Willemstad.

Het binnenlopen van het nieuwe stationsschip trok veel publiek.
Het binnenlopen van het nieuwe stationsschip trok veel publiek.

Onder het afvuren van kanonschoten voer het patrouillevaartuig statig de haven binnen, terwijl vele mensen het schouwspel met hun camera’s vastlegden.
De Commandant Zeemacht Caribisch gebied, de gewapende wacht van de Curaçaose Militie en het aanwezige Defensiepersoneel gaven de eregroet terwijl de Pijper van het Korps Mariniers het geheel muzikaal ondersteunde.

- Advertentie -

De ceremoniële binnenkomst kreeg dit keer extra waarde door een ander historisch feit.
Dit jaar viert de Koninklijke Marine haar 525-jarig bestaan.
Het thema van deze viering is innovatie, dat in het Caribisch gebied met de binnenkomst van het allernieuwste marineschip nog eens extra werd benadrukt.
Vanaf nu begint de allereerste uitzending van de Friesland die eind januari door Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert officieel in dienst is gesteld.
Het 108 meter lange schip, één van de vier nieuwe Oceangoing Patrol Vessels uit de Holland-klasse, is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken:

  • van kustwachttaken,
  • rampenbestrijding
  • en antidrugsoperaties
  • tot piraterijbestrijding.

De Friesland fungeert de komende vier maanden in de Cariben als stationsschip voor de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch gebied.
Het schip en de bemanning ondergingen op de heenreis een intensief opwerkprogramma, onder andere om goed voorbereid te zijn op haar taken op het gebied van humanitaire hulpverlening.
Het patrouilleschip is ook uitstekend uitgerust voor het bestrijden van illegale praktijken op zee.
Voor counterdrugszaken buiten de territoriale wateren krijgt de Friesland een daartoe gemachtigd ‘Law Enforcement Detachement (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord.
Voor operaties binnen de territoriale wateren wordt een kustwacht boardingteam ingescheept. Een mariniersteam beveiligt tijdens de boardings het schip en personeel.

Alouette helikopter
De bemanning bestaat uit 55 personen, maar kan uitgebreid worden met specialisten tot een maximum van 90 koppen.
De Friesland beschikt over een twee snelle vaartuigen van het type FRISC en is uitgerust met een Belgische Alouette helikopter.
De Alouette liep als gevolg van zwaar weer op zee schade aan het staartstuk op, maar wordt inmiddels op Kustwachtsteunpunt Hato gerepareerd.
De verwachting is dat de boordhelikopter bij het vertrek aanstaande donderdag weer operationeel inzetbaar is.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -