27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 23:06

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoVeel bekijks voor Friesland

Veel bekijks voor Friesland

WILLEMSTAD — Enkele honderden mensen waren gisteren getuige van een bijzondere maritieme primeur. Voor het eerst werd het fonkelnieuwe marineschip Hr.Ms. Friesland ceremonieel onthaald in de haven van Willemstad.

Het binnenlopen van het nieuwe stationsschip trok veel publiek.
Het binnenlopen van het nieuwe stationsschip trok veel publiek.

Onder het afvuren van kanonschoten voer het patrouillevaartuig statig de haven binnen, terwijl vele mensen het schouwspel met hun camera’s vastlegden.
De Commandant Zeemacht Caribisch gebied, de gewapende wacht van de Curaçaose Militie en het aanwezige Defensiepersoneel gaven de eregroet terwijl de Pijper van het Korps Mariniers het geheel muzikaal ondersteunde.

De ceremoniële binnenkomst kreeg dit keer extra waarde door een ander historisch feit.
Dit jaar viert de Koninklijke Marine haar 525-jarig bestaan.
Het thema van deze viering is innovatie, dat in het Caribisch gebied met de binnenkomst van het allernieuwste marineschip nog eens extra werd benadrukt.
Vanaf nu begint de allereerste uitzending van de Friesland die eind januari door Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert officieel in dienst is gesteld.
Het 108 meter lange schip, één van de vier nieuwe Oceangoing Patrol Vessels uit de Holland-klasse, is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken:

  • van kustwachttaken,
  • rampenbestrijding
  • en antidrugsoperaties
  • tot piraterijbestrijding.

De Friesland fungeert de komende vier maanden in de Cariben als stationsschip voor de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch gebied.
Het schip en de bemanning ondergingen op de heenreis een intensief opwerkprogramma, onder andere om goed voorbereid te zijn op haar taken op het gebied van humanitaire hulpverlening.
Het patrouilleschip is ook uitstekend uitgerust voor het bestrijden van illegale praktijken op zee.
Voor counterdrugszaken buiten de territoriale wateren krijgt de Friesland een daartoe gemachtigd ‘Law Enforcement Detachement (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord.
Voor operaties binnen de territoriale wateren wordt een kustwacht boardingteam ingescheept. Een mariniersteam beveiligt tijdens de boardings het schip en personeel.

Alouette helikopter
De bemanning bestaat uit 55 personen, maar kan uitgebreid worden met specialisten tot een maximum van 90 koppen.
De Friesland beschikt over een twee snelle vaartuigen van het type FRISC en is uitgerust met een Belgische Alouette helikopter.
De Alouette liep als gevolg van zwaar weer op zee schade aan het staartstuk op, maar wordt inmiddels op Kustwachtsteunpunt Hato gerepareerd.
De verwachting is dat de boordhelikopter bij het vertrek aanstaande donderdag weer operationeel inzetbaar is.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties