30 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 16:34

AntilliaansDagblad | ‘Begrotingsdiscipline voor Aruba noodzakelijk’

Oranjestad - De regering moet zich vooral richten op het verlagen van de kosten van het overheidsapparaat. Omdat de belastingdruk op Aruba al relatief hoog is, liggen...

AntilliaansDagblad | Twijfel over ‘financieel duwtje’

Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft er sympathie voor dat de MFK met een wetsvoorstel is gekomen dat erop gericht is de arbeidskansen voor jongvolwassenen te...

AntilliaansDagblad | ‘Met kruimels komen we er niet’

Willemstad - Kruimels zullen Curaçao niet uit de economische malaise halen waar het zich momenteel in bevindt. Om dat voor elkaar te krijgen zijn grote bedragen nodig;...

AntilliaansDagblad | ‘Escalatie van conflict voorkomen’

Willemstad - Het Medische Staf Bestuur (MSB) heeft de directie van het Curaçao Medical Center (CMC) met de nodige klem verzocht ‘escalatie van de impasse’ met de...

PBC | Drie Coronapatiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Drie patiënten zijn vandaag overleden in het CMC aan de gevolgen van Covid19 overleden. Het totaal aantal doden is 85. Dat is inclusief twee patiënten die...

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSteun voor voortzetting nationale dialoog

Steun voor voortzetting nationale dialoog

IFusionWILLEMSTAD — De sociale partners op Curaçao hebben tijdens een vergadering van de Raad van Ministers van vorige week hun steun uitgesproken voor het tripartiet overlegorgaan Kolaborativo en de nationale dialoog op Curaçao.
De regering, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn van mening dat de nationale dialoog, via het Kolaborativo-platform goede vooruitzichten biedt om voortgang voor Curaçao mogelijk te maken.

In een persbericht van de Kolaborativo spreekt het platform de verwachting uit dat de Curaçaose regering op korte termijn de afspraken, vastgelegd in het Sociale Dialoog Protocol van 2003, opnieuw zal bevestigen, en zal werken aan het ratificeren van de internationale ILO conventies, die betrekking hebben op de nationale dialoog.

Vertegenwoordigers van het zakenleven en de vakbonden zijn te spreken over het feit dat ministers zich binnenkort weer zullen aansluiten in de reguliere Kolaborativo-vergaderingen en dat zij specifieke onderwerpen zullen aandragen voor overleg in het platform en voor discussies in de Nationale Dialoog met de gemeenschap. Aan de andere kant zijn de sociale partners teleurgesteld over het feit dat er door de regering geen gehoor is gegeven aan de aanbevelingen met betrekking tot aanpassing aan het pensioenstelsel aov en de introductie van de basisverzekering ziektekosten (bvz).

“De stakeholders hebben geconstateerd dat er tot nu toe geen gehoor is gegeven aan de aanbeveling, overeengekomen door de 100 deelnemers van de Urgente Nationale Dialoog, dat de pijn van de te nemen maatregelen gelijkelijk moesten worden verdeeld en dat er geen ruimte mocht zijn voor ‘free riders’.
In overeenstemming met de condities die in het voorstel zijn opgenomen, hebben de Kolaborativo- vertegenwoordigers zich met leedwezen genoodzaakt gezien om de aanbevelingen en condities in te trekken.”

Afgesproken is dat de sociale partners wederom in gesprek zullen gaan, nu met de nieuwe regering, om zo te proberen tot compromissen en aanbevelingen te komen om de urgente crisis op het eiland het hoofd te kunnen bieden.
De stakeholders zijn overeengekomen om op korte termijn de tweede plenaire vergadering bijeen te roepen om de acties van de regering tot op heden door te nemen en om naar een manier te zoeken waarop de sociale partners hulp kunnen bieden in het uitwerken van oplossingen die de meest kwetsbare personen in onze maatschappij beschermen, de gouvernementskosten verminderen, en de economie stimuleren in het belang van de hele gemeenschap.
Deze oplossingen zullen hopelijk leiden tot een hersteld vertrouwen in Curaçao en een verbeterd investeringsklimaat, aldus de Kolaborativo.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties