26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

‘VDC niet meer te vertrouwen’

HomeMedia‘VDC niet meer te vertrouwen’
‘VDC niet meer te vertrouwen’
Kamerlid Van Raak vraagt Spies opheldering over rol van Schotte ‘VDC niet meer te vertrouwen’

Willemstad/Den Haag – De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) is geen betrouwbare partner meer voor de geheime diensten van Nederland.

Dat concludeert Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) nadat er deze week in Willemstad opnieuw uiterst delicate informatie over de Veiligheidsdienst naar buiten is gekomen.

Zoals deze krant eerder berichtte is het concept-verslag van een vertrouwelijk gesprek dat de netwerkbeheerder van de VDC met de Ombudsman heeft gevoerd over vermeende misstanden bij de dienst uitgelekt.

Voor Van Raak is de jongste affaire aanleiding schriftelijke vragen te stellen aan minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De SP’er wil vooral opheldering over de in zijn ogen bedenkelijke rol van premier Gerrit Schotte (MFK).

Zo wil hij weten of het klopt dat ‘gegevens van de VDC en van de geheime diensten van andere landen op verzoek van de minister-president van Curaçao in handen zijn gegeven van de geheime dienst van Colombia en van ‘particulieren’, in het bijzonder van Independent Forensic Services?’

Van Raak verlangt van Spies duidelijkheid over de vraag of zij kan uitsluiten dat door de Nederlandse geheime diensten verstrekte informatie door toedoen van Curaçao eveneens ‘op een niet-reguliere wijze’ in handen is gekomen van derden.

,,Wat zegt dit nieuwe lek uit de Veiligheidsdienst Curaçao naar uw opvatting over de manier waarop de regering Schotte gebruik maakt van de instituties op Curaçao?”, zo vraagt het Kamerlid verder.

Van Raak stelt dat het aanhoudend lekken van zeer gevoelige informatie gedegen onderzoek ‘naar de falende screening van de regering van Curaçao en eerdere lekken uit de Veiligheidsdienst Curaçao frustreert’.

Hij verbindt daaraan de vraag of Curaçao wel in staat is dat onderzoek zelf te doen. De SP’er wil weten of de minister op grond van de waarborgfunctie in het Statuut een actieve rol voor zichzelf ziet weggelegd in deze affaire.

Hij wil sowieso dat Spies maatregelen neemt om de betrokken medewerker van de VDC te beschermen tegen de bedreigingen die ‘naar het zich laat aanzien op initiatief van de minister-president van Curaçao’ tegen hem zijn geuit.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties