‘VDC niet meer te vertrouwen’

360 views
‘VDC niet meer te vertrouwen’
Kamerlid Van Raak vraagt Spies opheldering over rol van Schotte ‘VDC niet meer te vertrouwen’

Willemstad/Den Haag – De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) is geen betrouwbare partner meer voor de geheime diensten van Nederland.

Dat concludeert Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) nadat er deze week in Willemstad opnieuw uiterst delicate informatie over de Veiligheidsdienst naar buiten is gekomen.

Zoals deze krant eerder berichtte is het concept-verslag van een vertrouwelijk gesprek dat de netwerkbeheerder van de VDC met de Ombudsman heeft gevoerd over vermeende misstanden bij de dienst uitgelekt.

Voor Van Raak is de jongste affaire aanleiding schriftelijke vragen te stellen aan minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De SP’er wil vooral opheldering over de in zijn ogen bedenkelijke rol van premier Gerrit Schotte (MFK).

Zo wil hij weten of het klopt dat ‘gegevens van de VDC en van de geheime diensten van andere landen op verzoek van de minister-president van Curaçao in handen zijn gegeven van de geheime dienst van Colombia en van ‘particulieren’, in het bijzonder van Independent Forensic Services?’

Van Raak verlangt van Spies duidelijkheid over de vraag of zij kan uitsluiten dat door de Nederlandse geheime diensten verstrekte informatie door toedoen van Curaçao eveneens ‘op een niet-reguliere wijze’ in handen is gekomen van derden.

,,Wat zegt dit nieuwe lek uit de Veiligheidsdienst Curaçao naar uw opvatting over de manier waarop de regering Schotte gebruik maakt van de instituties op Curaçao?”, zo vraagt het Kamerlid verder.

Van Raak stelt dat het aanhoudend lekken van zeer gevoelige informatie gedegen onderzoek ‘naar de falende screening van de regering van Curaçao en eerdere lekken uit de Veiligheidsdienst Curaçao frustreert’.

Hij verbindt daaraan de vraag of Curaçao wel in staat is dat onderzoek zelf te doen. De SP’er wil weten of de minister op grond van de waarborgfunctie in het Statuut een actieve rol voor zichzelf ziet weggelegd in deze affaire.

Hij wil sowieso dat Spies maatregelen neemt om de betrokken medewerker van de VDC te beschermen tegen de bedreigingen die ‘naar het zich laat aanzien op initiatief van de minister-president van Curaçao’ tegen hem zijn geuit.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in