31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:48

Laatste reacties

- Advertentie -

VBC twijfelt aan beleid

VBC-PerslogoWillemstad – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) twijfelt aan de consistentie in beleid van de regering waar het gaat om het bevorderen van de concurrentie. Verwijzend naar het regeerprogramma ‘Speranza i Konfiansa’ stelt de vereniging dat de regering enerzijds kiest voor concurrentie als economisch reguleringsmechanisme.

Advertentie

,,Dit blijkt uit de intentie om mededingingswetgeving in te voeren”, aldus de VBC.

Maar tegelijkertijd constateert de vereniging dat op het gebied van gezondheidszorg sprake is van sterke centralisatie en overheidsbemoeienis.
Verwezen wordt naar de basisverzekering ziektekosten (bvz) bij één uitvoeringsorgaan, de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Overigens juicht de VBC het regeerprogramma toe, maar stelt er wel bij dat de ervaring uitwijst dat bij regeerprogramma’s en akkoorden het intentiegehalte vaak erg hoog is, maar dat het echt omzetten van de gedane beloften in daden te wensen over laat.
Als het gaat om deugdelijkheid van bestuur en integriteit, brengt de VBC de kwestie rond de Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels naar voren.

,,De vraag is of de regering in lijn gehandeld heeft met hetgeen in het regeerprogramma is opgenomen”, aldus de nieuwsbrief.

Ook bij ‘nation building’ rijst bij de vereniging de vraag of participatie op basis van pariteit en gelijkwaardigheid zal plaatsvinden.
Als het gaat om het economisch beleid, stelt de VBC vast dat er ingezet wordt op speerpunten als toerisme, internationale financiële dienstverlening, transport, logistiek en vrije zone, maar dat er geen aandacht is voor de oliesector (raffinage en olieoverslag), transnationaal onderwijs en herstructurering van overheids-nv’s.
De vereniging maakt zich bovendien zorgen om het feit dat in het regeerprogramma geen melding gemaakt wordt van verlaging van de inkomsten- en winstbelasting in 2015, terwijl dit wel publiekelijk bekendgemaakt is.

Tot stelt de VBC vast: ,,Op arbeidsmarktgebied worden grote knelpunten als flexibele arbeidsmarkt en wetgeving niet prominent aan de orde gesteld. Het gaat onder meer om vraagstukken als de ontslagwet, toelating en uitzetting, kortlopende arbeidscontracten, carentz-dagen en herinvoering leeftijdgrens cessantia. In dit verband dient ook aandacht besteed te worden aan de Lei di Bion om de hoge jeugdwerkeloosheid aan te pakken.”

- Advertentie -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -